Yapı malzemeleri sektörü, ihracatta atağa kalkmak için yeni bir oluşuma gitti. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) çatısı altında Yapı Komitesi kuruldu. Komitenin başkanlığına da Serdar Urfalılar seçildi.
Yapı malzemesine odaklanmış bir komite olduklarını söyleyen Urfalılar, yapı malzemesi ihracatını artırmak için yola çıktıklarını belirtti. Urfalılar, yapı malzemelerini bünyesinde bulunduran farklı ihracatçı birlikleri ile ortak hareket edeceklerini ifade etti.
Büyük bir oluşumu temsil ettiklerini vurgulayan Urfalılar, geçtiğimiz yıl yapı malzemeleri sektörünün 22.6 milyar dolar ihracat yaptığını kaydetti. Sektörün ithalatının ise 9 milyar dolar olduğunu dile getiren Urfalılar, “İhracatta artı veren bir sektörüz. 2023 stratejisinde 100 milyar dolar hedefimiz var. Avrupa çok ileride. Ancak biz de malzeme kalitesiyle onları yakaladık” dedi.
Ülke imajlarının uluslararası pazarda önemli bir etken olduğunu belirten Urfalılar, yurtdışında Türkiye’nin yapı malzemeleri imajının çok iyi olmadığını ve bu imajı düzeltmek için çalışacaklarını söyledi. Bunun için ilk adımı attıklarını aktaran Urfalılar, yurtdışındaki fuarlarda info stantlar kurmaya başladıklarını ve Türk malının iyi olduğunu anlattıklarını söyledi. Urfalılar, “Yabancıların Türkiye’deki yapı malzemesi kalitesinden hiç haberleri yok. Diyoruz ki ‘Biz inşaat demiri ihracatında dünya birincisiyiz. Seramikte, doğaltaşta, çimentoda, boruda ve pek çok üründe dünyada öndeyiz. Bunları söyleyince adamlar şaşırıyor.
İnfo stantlarda bu farkındalığı yapıyoruz” diye konuştu. İnfo stantlar dışında yurtdışından alım heyetleri getirdiklerini kaydeden Urfalılar, bunlarla beraber nokta atış olarak dünyada karar vericilere ulaştıklarını belirtti.
İstihdamdaki toplam payı yüzde 7.5
Yapı sektörünün Türk ekonomisine yön veren sektörlerden biri olduğunun altını çizen Urfalılar, sözlerine şöyle devam etti: “Yapı malzemeleri sektörü 2014 yılında yüzde 0.5’lik büyüme gösterdi. 2014 yılının ilk iki çeyrek döneminde de inşaat sektörü genel ekonominin üzerinde büyümeyi başardı. İnşaat sektörü geçen yıl da lokomotif işlevini sürdürdü. 2014 son çeyrek verilerine göre yapı malzemeleri sektörünün toplam istihdamın içindeki payı yüzde 7.5 olarak hesaplandı. İnşaat sektörünün GSMH içindeki payının yaklaşık yüzde 30 düzeyinde olduğunu görüyoruz.”
Markalaşamamak büyük sorun
Sektörün en büyük sorunlarından birinin markalaşamamak olduğuna vurgulayan Urfalılar, “Yapı malzemeleri sektörünün marka geliştirme hızının diğer sektörlere göre daha yavaş olduğunu görüyoruz. Türk firmalarının yurtdışından marka satın almaları için Eximbank tarafından verilen kredilerin kolay ulaşılabilir olması için girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.
İstatistiki veriler ortak havuzda
Dünya Gazetesi‘nden Taylan Büyükşahin‘in haberine göre; İMMİB Yapı Komitesi, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ve İstanbul Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğini geliştirmek ve istatistiki veri alışverişini artırmak amacıyla ön protokol imzaladı. Yapılan işbirliği anlaşmasının her iki taraf içinde çok faydalı olacağını anlatan İMMİB Yapı Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, “Bu işbirliği anlaşması ile yapı malzemeleri sektörünün ihracatının artırılmasını, sektörün sorunlarının bir arada ele alarak daha çabuk ve daha kalıcı çözümler üretmeyi amaçlıyoruz” dedi.
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi