Sevgili Yapı ve Platin İnşaat, Fikirtepe’deki o adayı kilitledi… İki firma, 5 yıl önce girdikleri adada ne üçte iki imza çoğunluğunu bulabildiler, ne de adaya girmek isteyen firmalarla işbirliğine gittiler. Fikirtepe halkının sabrını zorlayan süreci ve son durumu imarpanosu.com açıklıyor…
Sevgili Yapı ve Platin Grup, bundan 5 yıl önce girdiği 8 numaralı yapı adasını kilitleyip bıraktı. En son ada sakinlerinin WhatsApp grubundan ‘tokalaşma’ fotoğrafı paylaşan firma yetkililerine Fikirtepe halkının isyanı imarpanosu.com’a kadar geldi.
Adını vermek istemeyen ada sakinlerinin iddialarına göre; Sevgili Yapı yüzde 30, Platin Grup ise yüzde 31 oranında yer topladılar. Firmalardan biri, parsel başına 15 bin TL ‘bonus ödemesi’ yaptığı halde iki firma da kira ödemesi yapmadı. İki firmanın imza oranlarının toplamı yüzde 61’de kaldı ve üçte iki (2/3) çoğunluğu sağlayamadıkları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da kentsel dönüşüm pay satışı başvuramadılar…
İmzalarda yetersiz kalan iki firmaya imza atmayan hak sahibi oranı yüzde 25’lerdeyken imza atanlar da pişmanlıkla “Keşke hiç imza atmasaydık” diyor.
Ada komple mahkeme yolunda
Fikirtepe yatırımcılarının ve hak sahiplerinin takip ettiği tek adres olan imarpanosu.com’a gelen bilgilere göre 25 hak sahibi Pazartesi protesto çekecek. Daha önce de 15-20 kişi protesto çekerek sözleşmeyi iptal etirmişti.
Müşteri yok mu?
Fikirtepe’de Uzunçayır – Fenerbahçe Stadı arasında, E-5 metrobüs yoluna cepheli ve 4 emsalli arsaya Katar sermayeli -adı bizde saklı- dört firmanın ve hatta Fikirtepe’de kentsel dönüşümde başarıyla ilerleyen birkaç firmanın teklif verdiğini belirten ada sakinleri, bir firmanın imzalar karşılığında 3 milyon TL, diğerinin de 8 milyon TL teklif edilmesini beklediklerini iddia etti. Öte yandan iki firma arasında da 1,5 milyon TL’lere inen pazarlıklar yapıldığı da Fikirtepe kulislerinde konuşulan iddialar arasında.
Ancak iki firmanın birleşmesinin de mevzuat açısından mümkün olmayacağının altını çizen hak sahipleri, her iki firmanın da vatandaşla yaptıkları sözleşmelerde ‘devir temlik hakları’nın olmadığını, kat karşılığı oranlarının farklı olduğunu vurguluyor.
Firmaların “Tapuda şerhimiz var” söylemine de karşı çıkan Fikirtepeliler, “Parselin tamamıyla yüzde 100 anlaşmadan tapuya şerh koyamazsınız” diyerek itiraz ediyorlar.
Bakanlık ne yaptı?
Edinilen bilgilere göre İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü geçtiğimiz ay iki firmayı da özel toplantıya çağırdı ve firma yetkililerine, “Ya birleşin ya da haklarınızı devredin” mesajı verildi. Bu toplantıda “Ben bu adayı yapacağım” diyen bir firma, diğerinin haklarını devralmak üzere harekete geçti. Ancak adayı devralmak üzere harekete geçen firmanın Fikirtepe’de daha önce üç adayı diğer firmalara devrettiği de biliniyor.
Peki çözüm ne?
Birleşseler bile 2/3 çoğunluğu bulamayan firmaların yapması gereken iki yol var;
1- Yapı adasında imzaların sil baştan yeniden toplanması;
2- Adayı kilitleyen iki firmanın haklarını -çantacı firma olarak anılma pahasına- devrederek orada inşaat yapacak firmaya meydanı terketmesi gerekiyor…
Ada ve firmalarla ilgili gelişmeler yine bu sitede olacak…
imarpanosu.com
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi