Siyanürlü altın madenciliği nedir?
Siyanürlü altın madenciliği nasıl yapılır? Siyanürlü altın madenciliği zararlı mı? Siyanürlü altın madenciliği aşamaları neler? TEMA Vakfı'na göre siyanürlü altın madenciliği nedir?
Siyanürlü altın madenciliği nedir? Siyanürlü altın madenciliği nasıl yapılır? Siyanürlü altın madenciliği nedir ne değildir? Siyanürlü altın madenciliği zararlı mı? Siyanürlü altın madenciliği çevreye zarar verir mi? İşte TEMA Vakfı tarafından yapılan bir açıklamada yer alan ‘Siyanürlü altın madenciliği nedir?’ sorusunun cevabı detaylar…
Siyanürlü altın madenciliği nedir?
Siyanürlü altın madenciliği için önce cevherin içerisinde bulunan değerli metal miktarı (tenör) belirlenir, bu işlem ‘altın arama’ olarak belirtilir. Madenin varlığı belirlendikten sonra, ilk yapılan işlem bitki örtüsünün sıyrılmasıdır. Maden alanındaki üst toprak katmanı üzerindeki doğal varlıklar ortadan kaldırılır, ardından verimli toprak sıyrılır. Cevherin bulunduğu katmana kadar patlatma yöntemiyle toprak ve kayaların hafriyatı yapılır. Bu işlemler asit maden drenajları, yeraltı suyunun beslenmesinde azalma, eğimli arazilerde toprak kaymaları ve göçük, yerleşim yerlerindeki binalarda çatlak oluşumu, fırlayan kayaların canlılara zarar vermesi, uzun süreli gürültü ve toz, dev çukurlar ve pasa (atık) dağları oluşumu ile sonuçlanır.
Siyanürlü altın madenciliğinde siyanürleme nedir?
Altın cevherinin bulunduğu katmanlara ulaşıldığında çıkarılan kaya ve toprağın içinden mikroskobik büyüklükteki altını alabilmek için kaya ve toprak öğütülerek taneciklere dönüştürülür. Öğütülen cevher kapalı tanklar ya da açık havada (yığın liçi) siyanürlenir. Açık havadaki siyanür işlemi, geniş alanlara serilmiş toprağın siyanürle yıkanması ve toprakta eser miktarda olan altının süzülmesi işlemidir. Siyanürleme, açık hava endüstriyel kimya tesisidir.
Siyanürün zararları neler?
Siyanür tek başına güçlü bir zehirdir. Ayrıca toprakta bulunan zararsız arsenik, antimon, kadmiyum, kurşun, cıva gibi ağır metalleri de serbestleştirerek zararlı hale getirir. Maden ocakları ve atık havuzları işletme ömrü tamamlandıktan sonra da ekosistemleri olumsuz etkiler ve yaşam için yüksek risk barındırır. Asit maden drenajı ve atık baraj gölü kazaları ile risk devam eder.