970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Stadyumlarda teknoloji kapışması

Dünya yıldızlarının mücadele edeceği Süper Lig bu hafta başladı. Ancak bu yıl takımlar yeşil sahalarıyla da fark yaratma peşinde. 3 büyük takımın stadyumlarının yanı sıra Anadolu kulüplerinin ilk kez bu yıl kullanıma açtığı stadyumlar da teknoloji kapışması yaşanacak.

Bu yıl cep telefonu çekmeyen stat kalmayacak. Futbol kulüpleri, mobil iletişim şirketleriyle anlaşarak Wi-Fi ve yeni nesil teknoloji olan 4.5G hizmeti sunmaya başladı. Taraftarlar için özel olarak geliştirilen uygulamalar ise maç izleme zevkini katlıyor. Stadyumlarda yapılan teknolojik yatırımlara doğayı korumak için yapılan çalışmalar da ekleniyor. Kulüpler, stadyumlarında elektrik üretiyor, yağmur suyu depoluyor.

4.5G hızında internet

fener

Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu’nda Türk Telekom Grubu’nun geliştirdiği teknolojiler kullanılıyor. Bu teknolojiler sayesinde stada kurulan Wi-Fi altyapısı ile Fenerbahçeliler maç öncesi ve maç anında internete girip uygulamalardan faydalanabilecek. Ayrıca stadın, 4.5G ve diğer yeni nesil teknolojilere uyumlu mobil şebeke altyapısıyla taraftarlar akıllı telefonları üzerinden de daha hızlı internet kullanabilecek. Geliştirilen uygulamalarla, Fenerbahçe taraftarlarına ‘Resmi Takım’ ve ‘Stadyum’ uygulamaları sunulacak.

Çimlere solaryum sistemi

Konya Büyükşehir Torku Arena da teknolojik açıdan birçok farklı özelliğe sahip. Konya stadında çimler için özel bir teknoloji bulunuyor. Yaklaşık 850 bin liraya mal olan solaryum sistemi sayesinde çimler daha kaliteli bir şekilde yetiştirilebiliyor. Belirli sayıda lambayı üzerinde taşıyan iki alüminyum panelden oluşan bu sistem, gece-gündüz suni güneş ışık sağlıyor.

400 Mbps internet

gs

Galatasaray stadının teknoloji altyapısı Türk Telekom tarafından yapılıyor. 5. nesil Wi-Fi teknolojisi kurulan bağlantı ağı sayesinde Türk Telekom Arena’da, taraftar aynı anda birçok farklı cihaz ile 400 Mbps’ye kadar varan hızlarda internete bağlanabiliyor. Türk Telekom Arena için özel olarak geliştirilen uygulamalar sayesinde Galatasaray taraftarları maçlarla ilgili güncel haberleri alabiliyor, takımlarının videolarını izleyebiliyor.

Wi-Fi ağı kuruldu

voda

Beşiktaş’ın yeni stadyumunda Vodafone’un genişbant mobil ve Wi-Fi ağı yer alacak. ‘Akıllı stadyum’ olarak ifade edilen Vodafone Arena’da farklı boyutlarda HD ekranlar, stadyumun çok sayıda noktasına yerleştirilecek. Bu ekranlardan canlı yayın yapılacak.

Havayı bile temizliyor

trabzon

Trabzon’da şu anda inşaatı devam eden Akyazı Stadyumu, ‘akıllı çatısı’ sayesinde 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleyebilecek. Yarı saydam çatıdaki fotokatalitik özelliği bulunan titanyum oksit kaplama, yüzeydeki organik maddelerden oluşan kirleri ve çevreye zararlı partikülleri ayrıştırıyor ve bu partikülleri nitrata dönüştürerek çatı yüzeyini sürekli temiz tutuyor. Kaba inşaatı bitirilen stadın 2015-16 sezonunda kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Bursa Timsah Arena

timsahiki

Uzun zamandan beri inşaatı süren ve bu sezona yeştirilen Bursaspor Timsah Arena, teknolojik bir çatısıya sahip. Asma-germe sistemiyle inşaa edilen Timsah Arena’nın çatısı bu sayede en farklı bir tasarımın yanı sıra en zorlu hava şartlarına dayanabiliyor. Stattaki teknolojik çatı malzemeleri ise İstanbul’da üretiliyor.

Yağmur sularını depoluyor

antalya

25 bin kişilik Sivas Arena, teknolojisiyle dikkat çekiyor. Arena’nın en önemli özelliği ilk ekolojik stadı olması. Stad, yağmur ve kar sularını depolayarak, enerjisinin bir bölümünü bunlardan üretecek şekilde dizayn edildi.

Elektriğini üretiyor

Hürriyet‘ten Ahmet Can‘ın haberine göre; Geçtiğimiz günlerde tamamlanarak Süper Lige hazırlanan Antalya Arena’nın teknolojik bakımdan en çok dikkat çeken özelliği elektrik üretmesi. Antalya Arena, stadın üzerine kurulan 5 bin 400 adet güneş enerjisi paneli sayesinde 1.4 megawatlık bir güç üretebiliyor.