Tekno Ray Solar’ın, Odeabank’tan sağladığı 12 milyon dolarlık finansman desteği ile Konya’da inşa ettiği, toplam 20.4 MW elektrik üretim kapasitesine sahip iki güneş enerjisi santrali (GES) faaliyete geçiyor. İki GES sayesinde yılda 50.000’den fazla ağaç kurtarılırken her yıl 20.000 tondan fazla CO2 salınımı da engellenecek.
Odeabank, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini artıracak projelere finansman desteği sağlamaya devam ediyor. Güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik büyük çaplı projeleriyle dikkat çeken Tekno Ray Solar, Odeabank’tan sağladığı 12 milyon dolarlık proje finansmanı kredisiyle Konya’da, toplam 20.4 MW elektrik üretim kapasitesine sahip iki Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı gerçekleştirdi.
Tekno Ray Solar’ın bu ay içinde faaliyete geçecek olan santrallerinden, Altınekin GES 8,4 MW’lık kurulu kapasitesiyle yılda 14.154.000 kWh elektrik üretecek. 12 MW’lık kurulu kapasiteye sahip Cihanbeyli GES’in ise yılda 19.944.000 kWh elektrik üretmesi öngörülüyor.
İnşa sürecinin tamamlanmasını ve santrallerin faaliyete geçmesini kutlamak amacıyla Odeabank ve Tekno Ray Solar arasında düzenlenen törende konuşan Odeabank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, “Ülkemizin yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim kapasitesini, Güneş gibi temiz ve çevreci bir kaynakla artıracak olan bu projenin finansmanına katkı sağlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Günümüzde, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmek, sürdürülebilir bir ekonomi inşa etmenin olmazsa olmazlarından biri haline gelmiş durumda. Türkiye gibi tükettiği enerjinin büyük bölümü ithal kaynaklara dayanan ve her yıl enerji ithalatına milyarlarca dolar kaynak ayırmak zorunda kalan ülkeler için bu tür yatırımlar çok önemli” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Bu nedenle Tekno Ray Solar’ın GES projelerini ilk günden bu yana çok önemsedik. Projelerin hayata geçmesine katkı sağladığımız için çok mutluyuz. Tekno Ray Solar’ı, ekonomimize büyük faydalar sağlayacak ve aynı zamanda çevreyi de koruyacak projeler gerçekleştirdikleri için tebrik ediyorum. Türkiye ekonomisi için katma değer yaratmayı amaçlayan ve sürdürülebilirliği destekleyen bir banka olarak yenilenebilir enerji projelerini desteklemeye devam edeceğiz.”
Tekno Şirketler Grubu CEO’su Altay Coşkunoğlu ise konuşmasında, “Biz Türkiye olarak enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. İki sene öncesine kadar 65 milyar dolar olan ithalat faturamız, petrol fiyatlarının düşmesiyle 45 milyar dolara gerilese de, ülkemizdeki cari açığın en temel kaynağını oluşturmaktadır. Türkiye enerji stratejisini doğru planlayabilir ve her sene enerji ithalatı için ödediğimiz tutarı GES yatırımlarında kullanabilirse, enerji ithalatımızı %75 oranında azaltabilir ve yaptığımız yatırımın karşılığını 3 sene içerisinde geri alabiliriz” dedi ve ekledi:
“Güneşi olmayan Almanya’nın 44 GW kurulu GES gücüne sahip olduğu, Çin’in toplam yatırımlarının 50 GW’yi aştığı ve sadece 2016 yılında ABD’nin 20 GW yatırım yaptığı günümüzde, ülkemizin güneş ışınım oranlarını da göz önünde bulundurursak, Türkiye’de GES yatırımlarının önünün açılması gerektiği açıkça görülmektedir. Şu anda solar sektörüne sağlanan teşvikler sayesinde GES yatırımları, tüm enerji yatırımları arasında en hızlı geri dönüşü olan yatırım modeli haline gelmiştir. Bu nedenle güneş sektörünün daha da hızlı büyüyeceğini ve Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını kısa zamanda ortadan kaldıracağını hep beraber göreceğimizi düşünüyorum.”
Tekno Şirketler Grubu CFO’su Berna Meriç de “Proje kredilerine son bir kaç senedir olumlu bakılmasına rağmen, güneş enerjisi yeni bir sektör olduğu için başlangıçta bankalar sektöre tereddütlü yaklaşıyordu. Fakat gerek ekonomimizin güçlenebilmesi için gerekse ilgili yatırımların devam edebilmesi için finansman desteğine ihtiyaç duyuluyordu. Odeabank bu konuda bankacılık sektörüne liderlik eden öncü kuruluşlardan biri olarak, iki projemizde de bizlere finansman desteği sağladı. Bu güzel projelere birlikte imza atmaktan ve ülkemiz adına yeni bir katma değer yaratmış olmaktan dolayı son derece mutluyuz” diye konuştu.
YEŞİL ENERJİ
Güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik projeler CO2 salınımını engelleyerek doğanın korunmasına yardımcı oluyor ve bu sayede yerli kaynaklardan sürdürülebilir enerji üretimine katkı sağlıyor. Örneğin, Cihanbeyli GES yılda 29.473 ağacın kurtarılmasını ve 12.185 ton CO2 salınımının engellenmesini sağlayacak. Altınekin GES sayesinde ise yılda 20.917 ağaç kurtarılırken 8.647 ton CO2’nin atmosfere salınımının önüne geçilecek.
Odeabank
Bank Audi’nin çoğunluk hissedarı olduğu Odeabank, 28 Ekim 2011’de Türkiye’de mevduat bankası olarak kurulma iznini aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından 2 Ekim 2012 tarihinde faaliyet izni onaylanan Odeabank, 533 milyon 520 bin TL ödenmiş sermayesi ile faaliyete başladı. 2016’nın ikinci çeyreği itibariyle 16 ilde 56 şubesi ve 1577 çalışanı ile faaliyet gösteren, sektör sıralamasında özel bankalar arasında mevduatlarda 8’inci, toplam aktiflerde ise 9’uncu büyük banka konumunda bulunan Odeabank’ın aktifleri 31 milyar TL, mevduatları 24.3 milyar TL ve toplam kredileri 21.9 milyar TL seviyesindedir.
Tekno Ray Solar
Tekno Ray Solar, Enerray SPA ve Tekno Şirketler Grubu ortaklığıyla 2011 yılında kurulmuştur. Enerray SPA, Avrupa’da solar sistemler konusunda önderlik yapan bir EPC şirketi olarak Maccaferri İtalyan Group bünyesinde faaliyet göstermektedir. Tekno Şirketler Grubu’nun 30 yıllık tecrübesi, Enerray SPA’nın 1,2 GW’nin üzerindeki Global Referansı ve Türkiye’deki 120 MW’lık referansı ile Tekno Ray Solar, kısa sürede hızlı ve istikrarlı büyüyen yapısı ile enerji sektörünün saygın ve güvenilir kuruluşları arasındaki yerini almıştır. Tekno Ray Solar, anahtar teslim GES projeleri kurarak, her proje için özel çözümler geliştirerek ve hizmet kalitesini sürekli artırarak, yenilikçi ve yaratıcı sonuçlara ulaşmaktadır.
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş