Tevfik Göksu: Esenler iş değil kentsel dönüşüm istiyor

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, ilçedeki riskli 100 bin yapıdan 25 bininin kentsel dönüşümle yenilendiğini belirterek, “Daha önceleri belediyeye iş istemeye gelen vatandaş artık dönüşüm talebiyle geliyor” diye konuştu… İşte o açıklamalar…

Deprem karşısında İstanbul’un en zor durumda olan ilçelerinden biri olan esenler, özel sektör, devlet, belediye ve vatandaş eliyle kentsel dönüşüm sürecinde riskli yapılarını hızla yeniliyor. Özellikle yoğun yapı stoğuyla bu tehlikeyi hisseden bölgede dönüşüm yapılırken ilçeye donatı alanları ve geniş yaşam alanları da kazandırılıyor.

Esenler Belediyesi eliyle ve belediyenin desteğiyle bugüne kadar 100 bin riskli yapının 25 bini dönüştürüldü. 6 yılda tamamlanan bu stoğun ardından şimdi belediye geri kalan riskli alanları 10 yıl içinde dönüştürmek için planlarını da hızlandırdı.

Milliyet‘ten Duygu Erdoğan‘ın haberine göre; riskli yapıları ‘tabut’ olarak tanımlayan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Kentsel dönüşümde en önemli şey toplumsal katılımdır. Toplumsal katılım olmadan ne yaparsanız yapın güdük kalır. Çok ciddi şekilde bilgi, bilinçlendirme çalışması içine girdik ve her gittiğimiz yerde bunu anlattık. Esenler halkı da çok büyük destek verdi. Daha önce halk günlerimizde insanlar iş diye geliyordu şimdi öbek öbek, ‘bizim mahalle ne zaman dönüşecek’ diye geliyor” dedi.

Eğitim vadisi olacak

Eski adı Karabayır olan ve uzun süre çeşitli suçların merkezi olarak anılan Tuna Mahallesi’ni 4 yıldır ilmek ilmek örerek, dönüşüme hazır hale getirdiklerini belirten Göksu, mahallenin Esenler’in ‘eğitim vadisi’ olacağını söyledi. 91 bina ve 302 bağımsız bölüm yıkılarak hayata geçirilen projeyle ilgili olarak Göksu, şunları söyledi:

“İstanbul’da sokağa çıkma yasağı ilan edilen ender mahallelerden biriydi. Esenler’de en büyük sorun eğitimdi. Derslik başına düşen öğrenci sayısı çok fazlaydı. Yeni okullar yapalım derken bakanlık, ‘yer göster yapalım’ diyordu. Biz de Milli Eğitim Bakanlığı’yla bir mutabakat imzalayarak bir bölgenin eğitim alanı ilan edilmesi konusunda ve kamulaştırmayla bu işin çözülmesini istedik. Bölgeyi eğitim alanı ilan ettik. Bölge komple yıkılarak eğitim vadisine dönüştürülmeye başlandı.”

Esenler’de mahalleler sırayla, imar, altyapı, ulaşım, otopark, sosyal donatı alanı gibi pek çok sorunu çözülerek hızla projelendiriliyor. Turgutreis, Oruçreis, Havaalanı, Çiftehavuzlar mahallelerinde yaşayanlar yeni yerlerine taşınmaya da başladı.

‘Komşuları ayırmadık’

Alanları oluştururken şehrin ve Esenler halkının yaşamını koruduklarını belirten Göksu, “İnsanlara, insana yakışan her türlü alanı olan sevgi dolu, huzurlu bir ilçe sözüyle hareket ediyoruz. Esenler halkının kendi yerinde kaldığı, komşularıyla kaldığı, belki sadece o mahalleden bu mahalleye geçtiği bir dönüşüm oluşturmak istiyoruz” dedi.

Askeri alana taşınıyor

Esenler sınırları içinde kalan 8.7 milyon metrekare askeriyeye tahsisli alan daha önce Esenler Belediyesi’ne devredilmişti. Bu alanda yapılacak proje ile Esenler’in baştan aşağı yenilenmesini sağlayacaklarına dikkat çeken Mehmet Tevfik Göksu, ilçenin bir kısmının bu alana taşınmış olacağını kaydetti.

Göksu, “Esenler 7.4 milyon metrekare de oturuyor. Bu alan ise 8.7 milyon metrekare. Buradaki yapının bir kısmını oraya yaparak burayı da rahatlatacağız. Sadece Türkiye’de değil dünyanın en büyük ölçekli dönüşümünden biri olacak ve umuyoruz ki 10 yıl içinde bu huzurlu şehri kurmuş oluruz” dedi.

En büyük park

Bu alanın 2.5 milyon metrekaresi ise tüm detaylarıyla bir şehir parkı olacak. Dünyanın bu kapsamda en büyük üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük şehir parkı olarak planlanan alan, bölge ve İstanbul’un yeni çekim merkezlerinden olacak. Göksu, Esenler’in hem bu yoğunluktan kurtulup, hem de nefes alacağı yeni bir merkez oluşturduklarını anlatarak, “Plan çalışmaları yapılıyor. Bu projeler bittiğinde herkesin de görmek istediği bir çekim merkezi olacak” diye konuştu.

‘Yaşamı da etkiliyor’

Küçük bir dönüşüm alanı için yüzlerce kişiyle görüştüklerini, toplantılar yaptıklarını vurgulayan Göksu, şimdi ilçe insanıyla ortak dönüşüm dilini konuşmaya başladıklarını anlattı. Göksu, “Bir taraftan devlet, bir taraftan millet derken olası bir depremde, afette dizimizi vurmadan önlem almak istiyoruz. Biz ilçemiz için her şeyi yaptık o yüzden yoğunlaştığımız tek sorun dönüşüm kaldı. Bu, beklentileri de değiştiriyor. 5 yıl önce belediye, Hastane binası istiyorum diyorlardı şimdi, ‘mahalleme wi-fi istiyorum’ diyor. Yaşam kalitesini artırabilirsek, o sosyal ve kültürel dönüşümle mekanı daha hızlı dönüştürebiliriz” dedi.

Milliyet

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

İstanbul’un en çok kazandıran mahalleleri belli oldu

#İstanbul #Fikirtepe #Esenyurt

3 gün Önce

Luxera Bahçe Port fiyat listesi 4.9 milyon TL’den başlıyor

#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı

3 gün Önce

Ege Yapı Alsancak’ta ön satış başladı

#EgeYapıAlsancak #İzmir #İnançKabadayı

3 gün Önce

Ziraat Kuleleri’ne uluslararası ödül

#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024

4 gün Önce

Babacan Meridian: Beşiktaş’ta fark yaratan proje! Ön talep toplanıyor!

#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş

1 hafta Önce