Torti Gallas’ın insancıl kent anlayışı ile bin 700’ün üzerinde karma kullanımlı ticari ve konut olarak geniş ölçekli mahalle planladığını aktaran Torti Gallas + Partners Inc CEO’su Thomas M. Gallas, 485 binin üzerinde konut tasarlandığını kaydetti.
Şehir planlama ve mimari tasarım alanında dünyanın önemli firmalarından olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeli şirketin kuruluşundan itibaren olan projelerin toplam inşaat maliyetinin 35 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Gallas, “TG + P olarak ölçeği ne olursa olsun her projede insanların komşuları ve arkadaşları ile hem özel yaşamın, hem de sosyal yaşamın tadını çıkaracağı, geleneksel mahalle yapısında, günlük ihtiyaçlarını kolaylıkla karşıladığı dinamik, çağdaş ve kültüre saygılı yerleşimler tasarlıyoruz. Kararlarımızı her zaman o mekanları kullanacak veya orada yaşayacak insanları düşünerek alıyoruz. Kuruluşumuzun 64’üncü yılında ‘master plan ve mimari’ tasarım hizmetlerimizde kalite ve yüksek standart ilkelerine tutku ile bağlıyız” dedi.
Şirketlerinin 11 ülkede 100’den fazla şehirde bulunan yerel ve uluslararası iş ortaklarıyla uyum içinde çalıştığını belirten Torti Gallas + Partners Istanbul Genel Müdürü Seda Bilir Candır, projeleri her zaman vaktinde ve planlanmış bütçe içinde kalarak tamamladıklarını kaydetti. Dünya genelinde ve Türkiye’de yaptıkları çalışmalardan söz eden Thomas M. Gallas ve Seda Bilir Candır, imarpanosu.com’un sorularını şöyle yanıtladı:
Seda Hanım, sizin TG+P ile yollarınız nasıl kesişti? Neler yaptınız?
1997 de Lisansüstü eğitimimi Türkiye’de tamamladıktan sonra Torti Gallas and Partners ın ABD ofisi, Kentsel Dönüşüm ve konut bölümünde mimar olarak çalışmaya başladım. İnsan odaklı planlama, İnsancıl Kent, Akıllı Kentleşme, Sürdürülebilirlik konularında ABD nin lider firmalarından biri olan TG+P da çalıştığım 16 yıl süresince çeşitli görevlerde ve farklı proje tiplerinde görev aldım. Başlangıçta projelerin uygulama ve ruhsat setlerinin üretiminde proje mimarı, proje yöneticisi ve saha/şantiye mimarı olarak çalıştım. Sonraki yıllarda Kentsel Dönüşüm ve konut bölümünde tasarım lideri pozisyonuna yükselerek, birçok ödüllü ve milyon dolar bütçeli, kamu ve özel sektör projelerinde, karma kullanımlı Kentsel Dönüşüm projelerinin mimari tasarımcılığını yaptım. Mimarlığın farklı yönlerini görmemi sağlayan bu çeşitlilik sayesinde tasarım, proje yönetimi, satış/pazarlama, uygulanabilirlik, inşaat bütçe ve zaman planlama, detay, inşaat/saha kontrolörlüğü, mühendislik koordinasyon, geliştirici ilişkileri ve geliştirici yönetimi gibi mesleğin temel kavramlarını öğrenme fırsatım oldu. 2013 yılında ABD de kazandığım bilgi ve tecrübemi kendi ülkemde uygulayabilmek amacı ile ailemle birlikte ülkeme, Türkiye ye geri döndüm. 2014 de TG + P nin İstanbul İrtibat Ofisi Yöneticiliğine terfi ettim. O zamandan beri, ana ofisimizle birlikte yerel projelerimizin koordinasyonda, uluslararası pazarlama ve iş geliştirmede hedeflerimiz doğrultusunda çalışıyorum. Evliyim, Ela ve Aylin Naz adında iki kızım var.
Torti Gallas’ın kurumsal kimliği ve vizyonu anlatır mısınız?
– THOMAS GALLAS: TG+ P 1953 yılında ABD’de kuruldu. Washington DC, Los Angeles-Kalifornia, Tampa-Florida ve İstanbul Türkiye’deki ofisleri ile büyüyen firmamız bugün, ABD’nin konusunda lider en büyük ‘şehir planlama ve mimari tasarım’ ofislerindendir. Devamlı değişen kentlerin ve insanların, güncel ihtiyaçlarına karşılık verebilmek için ‘yeni şehircilik’ (New Urbanism) ve ‘akıllı kentleşme’ (Smart Growth) ilkelerini benimseyen TG+ P, bu insan odaklı, mevcut dokuya saygılı, modern hayatın kompleks ihtiyaçlarına cevap vermeyi esas alan ‘New Urbanism Akımı’nın lider geliştiricisi ve uygulayıcısıdır. New Urbanism, kenti, onun mekanını, içindekileri ve çevresindekileri anlama, anlatma ve bu yolla ‘insancıl kent’ yaratma çabasıdır. İnsancıl kent anlayışı ile TG + P, bin 700’ün üzerinde karma kullanımlı (ticari+konut) geniş ölçekli mahalle planlamış ve 485 binin üzerinde konut tasarlamıştır. Kuruluşumuzdan beri bu projelerin toplam inşaat maliyeti 35 milyar dolarının üzerindedir. Master plan ve şehir plancıları olarak kenti ve onun mekanlarını binalar ile entegre edip, insanlarda oraya aitlik hissi uyandıran mahalleler ve kentler tasarlıyoruz. Mimarlar olarak ise, çevresi ve kültürü ile uyumlu, diğer taraftan da işlevsel ve estetik olarak yaratıcı, kullanıcısına haz veren, ekonomik olarak uygulanabilir konutlar, ticari alanlar, alışveriş yerleri, ofisler ve cıvıl cıvıl karma kullanımlı yapılar tasarlıyoruz.
– Gelecek dönem hedef ve beklentilerinizi aktarır mısınız?
THOMAS GALLAS: TG + P, 64 yıldır güncele ve geleceğe odaklı çalışma anlayışı ile istikrarlı bir şekilde başarısını devam ettiriyor. Biz TG+ P olarak planlama ve mimari tasarımlarımızla değişimi tetikleyen bir kıvılcım yakıyoruz ve sürekli bir sonraki adımımızı planlıyoruz. Tutku ile bağlı olduğumuz ‘Daha İyi Bir Dünya Yaratma(Architects of a Better World)’ felsefemiz gücünü hem stratejik düşünmeden hem de uygulamaya yönelik 64 senelik satış odaklı tecrübelerimizden alıyor. TG + P olarak ölçeği ne olursa olsun her projede insanların komşuları ve arkadaşları ile hem özel yaşamın, hem de sosyal yaşamın tadını çıkaracağı, geleneksel mahalle yapısında, günlük ihtiyaçlarını kolaylıkla karşıladığı dinamik, çağdaş ve kültüre saygılı yerleşimler tasarlıyoruz. Kararlarımızı her zaman o mekanları kullanacak veya orada yaşayacak insanları düşünerek alıyoruz. Kuruluşumuzun 64’üncü yılında ‘master plan ve mimari’ tasarım hizmetlerimizde kalite ve yüksek standart ilkelerine tutku ile bağlıyız. İnsan odaklı, uygulanabilir, satış/pazar odaklı, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına cevap veren, mevcut kültürü, geleneksel değerleri devam ettiren, modern evler, mahalleler ve kentler tasarlamak en büyük tutkumuz.
– Yeni projeler ve yatırımlar ile ilgili bilgi verir misiniz?
SEDA CANDIR: Amerika’nın en büyük Master Plan, Kentsel Tasarım ve Mimarlık firmalarından biri olarak, profesyonel hizmetlerimizi, dünyanın farklı coğrafyalarında, 11 ülkede, 100 den fazla şehirde yerel ve uluslararası iş ortaklarımızla uyum içinde çalışarak ve her zaman vaktinde ve planlanmış bütçe içinde kalarak tamamladık. Yerel ve uluslararası şehirlerde başarı ile tamamlanmış ve bazılarının ödül aldığı projelerimizi şöyle sıralayabiliriz:
1- Nef Yalıkavak
2- Ormanada
3- Gaziosmanpaşa Sürdürülebilir Yerinde Kentsel Dönüşüm Master Plan ve Konut Projesi – Istanbul, Türkiye
4- Kemer Country
5- Bahçeşehir 2. Etap
6- Al Wasl
7- Arap Kanalı
8- Aflaj Al Foah
9- The Parks at Walter Reed
10- MacArthur Park Apartments
11- Unionville Main Street Master Plan ve Karma Kullanım Mimari Konut Projesi – Markham, Ontario, Kanada (City of Markham)
12- Crystal City
Projelerle ilgili detaylı bilgi ve görseller bu adreste > www.tortigallas.com
-TG + P’nin inovasyon ve teknolojik alanlardaki faaliyetleri neler?
SEDA CANDIR: Torti Gallas + Partners’da biz değişime açık, sürekli sorgulayan özelliğimiz ile her zaman gurur duyuyoruz. Bu anlayış tasarım çözümlerimizde, her bir projenin zorluklarına ve bu zorlukların ortaya koyduğu fırsatlara özgün ve doğru cevap vermemizi kolaylaştırıyor. Hepimizin bildiği gibi dünyamız ‘Üst Taşıma Kapasitesi’ adı verilen sınıra hızla yaklaşıyor, şehirler doluyor ve mevcut öz kaynaklar yok oluyor. Geleceğimizi sosyal, ekonomik ve çevresel yönlerden baskı altına alan bu sorunu çözmek, günümüzde uygulanan metotlardan daha farklı bütüncül bir yaklaşım gerektiriyor. Biz çevreci ve sürdürülebilirlik politikalarımıza ilaveten, bunun ‘akıllı kentleşme’ ve bilinçli mimari tasarım intergrasyonu ile kontrol edileceğini düşünüyoruz. Bu konuda tamamen Torti Gallas’ın icadı olan ‘Spectrum/Skala’dan biraz bahsetmek isterim. Spectrum bizim Ar-Ge konusuna verdiğimiz önemin göstergesi olmasının yanı sıra her gün profesyonel anlamda kullandığımız sürdürülebilirlik kılavuzumuz. Spectrum metodu ile sürdürülebilirliğin üç ayrı platformda düşünülmesi ve ayrı ayrı stratejiler oluşturulması gerektiğine inanıyoruz.
Doğal Sistemler – İnsan Ürünü Çevre – İnsanlar.
Bütüncül ve Sürdürülebilir kentleşme, şehri ve o şehrin mekanlarının, içindekileri ve çevresindekileri çok iyi anlama, anlatma ve aralarındaki güçlü ve vazgeçilemez bağı korumakla mümkün olur. Ekibimizin diğer bir seçimi Yapı Bilgi Modellemesi (Building Information Modelling/ BIM). Biz, ön çalışma/konsept ve bunu takip eden tüm proje üretim ve uygulama saffalarında, BIM yazılımı REVIT programını kullanıyoruz. İlaveten, Torti Gallas’ın Ar-Ge alanında bir başka çalışmasıda, veri girişi temelli ve tamamen TG+P icadı olan Kent Modellemesi/(TIM®) yazılımıdır. ABD patentli ve kullanımı kolay bir komputer programı olan (TIM®), iki ve üç boyutlu platformlardaki verileri birleştirerek kentsel tasarım ve master planlama sürecinde mekansal kararların verilmesini hızlandırıyor. Mimarlarımız ve plancılarımız var olan ‘tasarlanmış’ modelin yanı sıra alternatif tasarımıda görebilirler. Bu kentsel ölçeğe taşınabilen üç boyutlu yapıların koordinatlarının programa girilmesi sayesinde GIS (Hatira/Coğrafi Bilgi Sistemi) veritabanlarıyla noktasal konumlara bağlanabiliyorlar. Ayrıca (TIM®) toplam brut&net alan, satılabilir alan, FAR (Floor Area Ratio) hesaplarından nüfus yoğunluklarına, ve trafik kayıtlarından detaylı inşaat çizelgelerine kadar bir çok analiz, planlama, mimari tasarım hesaplarını bünyesinde barındırabilmektedir.
Türkiyedeki Kentsel Dönüşüm projelerinde nelere dikkat ediyorsunuz?
SEDA CANDIR: Biz TG + P olarak her kentsel dönüşüm projemize tüm paydaşları bir araya getiren ve aralarında işbirlikçi uzlaşmayı oluşturan Çalıştay(Charette) toplantıları ile başlarız. Bir kaç gün süren, tüm proje paydaşlarının ve yerel halkın katıldığı bu şeffaf süreçte tüm tarafların amaçları ve proje hedefleri dinlenir. Bölgenin mevcut ve gelecek fiziki, sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçları belirlenir. Orada yaşayan halkın günlük alışkanlıkları, kültürel değerleri ve yaşam biçimleri incelenir. Bütüncül bir yaklaşımla tüm bulgular master plan ve mimari tasarıma yansıtılır. Amaç, insan odaklı kent, karma kullanımlı modern ve sağlam binalar tasarlamak. Aynı zamanda insanların sokaklarında uyum ve huzurla yaşadığı, işe, okula, alışverişe, pazara, camiye güvenle gidebildiği ve günlük ihtiyaçlarını yürüyerek kolaylıkla karşılayabildiği, canlı 24 saat yaşanan mahalleler/yerler varetmek. Bu şekilde kaliteli yaşam oluşuyor, varolan değerler alışkanlıklar korunuyor. Charette sonundaki kapanış toplantısında paylaşılan Master Plan, tip kat planları, program ve kullanımlar ışığında tüm paydaşların mutabık olduğu “Konsenüs Master Plan” ortaya çıkıyor. Özetle TG + P in kentsel dönüşüm yaklaşımı, projenin bulunduğu cevrenin kentsel ve tarihsel dokusunun en ince ayrıntısına kadar incelenmesi ile ve yeni projenin çevre ile olan bağının mevcuttaki yapılaşma ve yerel yaşam alışkanlıklarının biliçli bir şekilde değerlendirilmesi ile oluşur. Bu değerleme şunları içerir:
– Mevcut yapılaşmada şehrin içinde kalan kamusal alanların varlığını zenginleştirmek için, tarihi dokuyu dikkatle koruyan, pekiştiren ve aynı zamanda bu dokuyu tamamlayan sokak tipolojileri, açık yeşil alanlar ve kamusal parklar tasarlamak.
– Hem dönüşüm projesi sınırları içinde, hem de cevre sınırlarında kamusal, sivil, umumi ve kişisel kent mekanlarını net şekilde tanımlamak.
– Yürümeyi teşvik eden tasarımı hem proje sınırında hemde parsel/ada içinde kullanarak ve yaya deneyimini zenginleştirerek, dönüşüm yeri ile komşu çevre arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirmek.
– Dönüşüm Onu çevreleyen komşu yapılaşmaya, semt dokusuna yeniden entegrasyonunda; uygun kütle, ölçek, bina kat sayısı gibi tasarım ilkelerini doğru uygulamak, ve aynı zamanda dönüşüme hak ettiği değeri veren, kentsel kimliğini yaratan, iyi tasarlanmış sokaklar ve bina cepheleri tasarlamak.
– Yaşam kalitesini yükselten ve destekleyen ve cazibeli konut ve iş yeri ihtiyacını, yine ev, ofis, ticari, eğitim ve benzeri karma kullanımları dikkatle seçip kullanarak yaratmak.
– Yeni sokakları, mahalleleri ve binaları tasarlarken proje sınırları dışında kalan komşu cevrenin varlığını sürdürmesini açısından, mevcut yapılaşma ve yaşam alışkanlıklarına saygı göstererek dönüştürmek.
– ‘Yaşam kalitesinin’ yüksek olduğu kensel dönüşümlerde önemli diğer bir kilit taşı da günlük ihtiyaçların kolaylıkla karşılanabilmesini sağlayan karma kullanımların birbirleri ile bağlantısının kesintisiz ve akıcı olma zorunluluğudur. Dönüşümde hak sahiplerine verilicek konutlar ve geliştiriciye ait, piyasaya sürülücek extra konutlara ilaveten ticari ve sosyal donatılarda mutlaka hesaba katılmalı ve alışverişe, açık ve kapalı sosyal donatılara, camiye, okula, parka ve işyerlerine yürüme imkanları sunan, plansal çözümleri kullanılmalıdır. Bu tip bütüncül çözümler günlük hayata sağladıkları kolaylığın yanı sıra aynı zamanda iş imkanları sağlayarak yerel ekonomi üzerinde olumlu etki yaratıyorlar. Sonuçta ortaklaşa tüm paylaşaların kararları ile planlanan dönüşüm sosyal, fiziksel, ekonomik ve ekolojik açıdan canlı ve sürdürülebilir toplumlar ve mahalleler yaratmalı. TG P olarak biz bunu önemsiyoruz. İnsanın bütün günlük ihtiyaçları karşılanması için gereken tüm donatılar göz önünde tutulmalı ve ilk günden itibaren Master Plan’a dahil edilmelidir ki herkese “insani sürdürülebilirlik” ve yürünülebilirlik sunacak şekilde merkezi lokasyonlara yerleştirilebilsinler.
Biz TG + P olarak bütün bu dengelenmiş planlama/tasarım ve karar verme süreci boyunca geliştirici firmayı, hem mal sahiplerinden hem de belediyeden ve Bakanlık’tan alması gereken onaylarda ve projenin vizyonunu en iyi şekilde anlaşılması için her şekilde destekleriz. Bu bütüncül ve iş birlikçi Charette çalışmaları olmadan hak sahiplerinin ve diğer proje paydaşların uzlaşmasını sağlama çabaları çoğunlukla başarılı olmayacaktır.
Torti Gallas İstanbul iletişim
Adres: Rüzgarlıbahçe Mahallesi, Kavak Sok. No:31/1
Kavacık Smart Plaza B Blok Kat:4 No:8-9 Kavacık, Beykoz, 34805 Istanbul / Türkiye
Tel: 0216 681 64 31
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi