Bu yıl 39’uncusu düzenlenen Yapı Fuarı’nın ikinci gününde Konuk Bölge Afrika Projesi kapsamında düzenlenen Afrika – Türkiye İnşaat ve İkili İş Görüşmeleri Forumu’na Sahra altı ülkelerinin 19 milyar dolarlık elektrik altyapı ihtiyacı damgasını vurdu.
Türkiye İMSAD Başkanı F. Fethi Hinginar Afrika kıtasıyla olan tarihi ve kültürel bağların sağladığı bölgeyle ticari bağların çok avantajlı ve rahat bir şekilde güçlenebileceğini vurgulayarak, yatırımcılara seslendi.
39. Yapı Fuarı, Türk inşaat malzemeleri sektörünün özellikle odaklandığı CEMAC ülkeleri başta olmak üzere Afrika kıtasında yeni ihracat pazarlarına ulaşmak için önemli iş fırsatları sağlamaya devam ediyor. Fuarın ikinci günü düzenlenen Afrika – Türkiye İnşaat ve İkili İş Görüşmeleri Forumu’nda Afrika Kıtası ile ticaret hacminin arttığına dikkat çekilirken, 2003 yılında 5,47 milyar dolar olan ihracatın 2015 yılında 17,5 milyar doları aştığına dikkat çekildi. Forum’da konuşmacı olarak yer alan Türkiye İMSAD Başkanı F. Fethi Hinginar, Afrika’nın ihtiyaçları ile Türkiye’den gidebilecek kaliteli yatırım imkanlarının mükemmel şekilde örtüştüğüne dikkat çekerek, sanayicilerin “yeni normal” sürecinde bu fırsatı değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı.
Hinginar: “19 milyar dolarlık altyapı yatırımına talibiz”
İnşaat malzemesi sanayicilerinin ülke ekonomisinin lokomotifi olduğuna değinen Hinginar, geçen yıl itibariyle küresel yavaşlamanın etkisiyle azalan ihracatın ve getirebileceği sıkıntıların yeni pazarlara ulaşarak ve mevcut pazarları geliştirerek aşılabileceğine değindi. Hinginar, “Küresel sisteme entegrasyon sürecindeki Afrika ülkeleri son yıllarda ciddi bir atağa kalktı. Birçok altyapı ve üstyapı projesi hayata geçirildi, önemli projeler devam ediyor. Afrika kıtasında, 2010 yılında toplam nüfusun yüzde 40’ını şehirlerde ikamet edenler oluştururken, bu oranın 2030’a kadar yüzde 50’ye ve 2060 yılına kadar da yüzde 65’e ulaşması bekleniyor. Dolayısıyla bu durum bölgedeki konut ihtiyacının da yıllar içerisinde giderek artacağına işaret ediyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) verilerine göre, 2030 yılına kadar küresel elektrik ihtiyacının karşılanması için her yıl 30 milyar dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç duyuluyor. Bu yatırımın yüzde 64’ünün ise Sahra Altı Afrika’ya yapılması gerekiyor. Bizler 19 milyar dolarlık bu altyapı yatırımına talibiz. Gerek coğrafi konumumuz açısından gerekse üretimdeki kalite üstünlüğümüz açısından baktığımızda Çin’den ve hatta birçok Avrupa ülkesinden çok daha avantajlı konumdayız. Kalitesi dünyaca kabul görmüş malzemelerimizle Afrika kıtasının gelişimine katkıda bulunmak istiyoruz” dedi. Hinginar Afrika pazarıyla ilgili sözlerine; “Türk Müteahhitler birliği ile birlikte özellikle Orta ve Güney Afrika ülkelerindeki iş fırsatlarını takip ediyor, avantajlarımızı iyi değerlendirerek bu ülkelerde de başarılara imza atmayı umuyoruz. Özellikle Afrika’daki potansiyel pazar hakkında detaylı bilgiler ediniyoruz. Bu konudaki çok yeni bir bilgiyi sizlerle paylaşmak isterim; Afrika’da 5 bin adet çelik köprü yapımının Türkiye çelik sektörü yapımcıları tarafından çok ciddi şekilde takip edildiğini ve bu konuda çok avantajlı olabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Hinginar: “Yapı Fuarı, ulusal ve uluslararası iş fırsatları için avantaj sağlıyor”
Yapı Fuarı’nı inşaat malzemeleri sektörünün bölgedeki en büyük buluşma ve iş platformu olarak nitelendiren Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, ulusal ve uluslararası içerikteki etkinlikleri, yeni iş fırsatları ve ticari bağlantılar kurmaya imkan sağlayan platformları ile fuarın sektöre ivme kazandırdığını belirtti. Hinginar, Yapı Fuarı gündemi dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye İMSAD üyeleri yoğun bir katılımla fuarda yer alacaklar. 40 sanayici, 11 dernek olmak üzere fuara toplam 51 üye kuruluşumuzla birlikte fuara katılıyoruz. Bu sene aynı zamanda geçtiğimiz yıl açmış olduğumuz Kamerun Temsilciliğimizin çalışmaları kapsamında fuarla eş zamanlı olarak Kamerun Ticaret Heyeti’ni de ağırlayacağız. Yatırım ve ihracat kararlarında değerlendirilmesi gereken pazarlar olan Afrika ve CEMAC ülkeleri için Kamerun Ticaret Heyeti’nin gelmesi oldukça büyük bir fırsat olacak. Altı gün boyunca yoğun iş bağlantıları, yeni projeler için görüşmeler gerçekleşecek. Biz de Türkiye İMSAD olarak yapı fuarında bulunacağız ve sektör olarak fırsat yaratan gelişmeleri takip edeceğiz” dedi.
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi