ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, dünyanın en önemli gündem maddesi olan enerjide Türkiye’nin güneş gibi çok değerli doğal bir kaynağa sahip olduğunu belirterek, güneş enerjili çatı sistemlerinin enerji sorununa çözüm oluşturacağını söyledi.
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, günümüzde çatıların enerji üretiminde en önemli alanlar haline geldiğini ve endüstriyel tesislerde güneş enerjili çatı uygulamalarının arttığını belirterek, “Tüm endüstriyel yapılara güneş enerji sistemi kurmamız halinde Türkiye’nin enerji tüketiminin 13’te birini karşılayabiliriz. Bu enerjide dışa bağımlılığın azalması ve ekonomiye katkı sağlamasının yanı sıra çevre ve doğal kaynaklarımızın korunmasında da çok etkili olur. Konutlarda da güneş enerji sistemlerinin uygulanması ise Türkiye’ye çok önemli bir enerji kaynağı oluşturur” dedi.
Türkiye’de toplam 1 milyar metrekare çatı alanı bulunduğunu hatırlatan Yavuz “Endüstriyel çatı alanı ise 135 milyon metrekare seviyesinde bulunuyor. Tüm çatıların %13’ü olan 135 milyon metrekare çatı alanına Güneş Enerji Sistemi kurulursa toplam kurulu güç 13500 MW olacaktır. Bu durumda yılda ortalama 19305 Gwh Elektrik enerjisi üretmek mümkündür. Bu kapasite, 2015 yılında yaklaşık 260 bin Gwh enerji tüketen Türkiye’nin yıllık tüketiminin 13’te birini karşılar” dedi.
Dünya enerji sorununa çözümü çatıda arıyor
Güneş enerji sistemli çatıların özellikle gelişmiş ülkelerde hızla yaygınlaştığını belirten Yavuz, Türkiye’nin bu alanda çok kısıtlı üretim gücüne sahip olmasına rağmen büyük bir potansiyelinin bulunduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
“Almanya, 2020 yılında bütün enerjisinin yüzde 20’sini güneş enerjisi ve yenilebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda da ciddi adımlar atıyor. Türkiye henüz bu yolun çok başında ancak doğal avantajlara sahip olması işini kolaylaştırıyor.“
25 yıl verim, 5 yılda amorti
Yavuz, endüstriyel yapıların çatılarında kurulan güneş enerjili çatı sistemleriyle, tesisin enerji ihtiyacının oldukça ekonomik bir şekilde karşılandığını ve bunun gittikçe yaygınlaştığını dile getirerek, “Trafo, enerji iletim hattı gibi yatırım maliyetlerine gerek kalmıyor. 20-25 yıl verim ömrü olan sistem, 5-6 yıl içinde kendini amorti ediyor. Hem tesis, hem de ülke ekonomisi için çok büyük tasarruf sağlıyor. Türkiye’de binlerce boş çatı var ve Türkiye’nin enerji kaynağı bu çatılarda atıl şekilde bekliyor” diye konuştu.
“Güneş ülkesinin çevreci ve bedava enerji kaynağı”
Yavuz sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye’nin kendi enerji ihtiyacını karşılayacak alternatifler oluşturması gerekiyor. Unutmayalım ki, güneş bedava ve çevreci bir enerji kaynağı, üstelik Türkiye bir güneş ülkesi. Bu potansiyeli iyi kullanmalıyız. Bugün Avrupa’da çeşitli ülkelerde endüstriyel ve ticari yapıları bitkilendirilmiş teras çatılar ya da fotovoltaik güneş panelleri ile kaplama zorunluluğu geldi. Burada hedeflenen, çatıları verimli bir hale dönüştürmektir. Bizim çatılarımız halihazırda bomboş duruyor.”
ÇATIDER’e www.catider.org.tr web sitesinden ve 0216 416 55 13 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş