Haberler

Üsküdar, ‘Temiz Sokak’ ile çöpüne sahip çıkıyor

Usta oyuncu Perran Kutman’ın destekçileri arasında yer aldığı “Temiz Sokak Projesi” başlıyor. Proje kapsamında, Üsküdar Belediyesi sınırları içinde bulunan ve pilot bölge olarak seçilen Dönmedolap Sokağı’nda çöpün çevreye atılmaması ve ayrıştırılması yönünde davranış dönüşümü sağlanması amaçlanacak.

İş adamı Murat Vargı liderliğinde kurulan ve çöpün azaltılması ve doğru yere atılması davranış dönüşümü sağlamayı amaçlayan Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile Üsküdar Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği Temiz Sokak Projesi başladı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Çöpüne Sahip Çık Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ebru Dorman ve usta oyuncu Perran Kutman’ın katılımıyla gerçekleşen basın buluşmasında, projenin amaçları ve hedefleri paylaşıldı. Proje kapsamında, Üsküdar Belediyesi sınırları içinde bulunan ve pilot bölge olarak seçilen Dönmedolap Sokağı’nda çöpün çevreye atılmaması ve ayrıştırılması yönünde davranış dönüşümü sağlanması amaçlanacak. “İç Temizliğini Sokağa Yansıt” sloganı ile başlayan proje kapsamında “Temiz Sokak” etiketini almaya aday olarak seçilen pilot sokakta, Mayıs 2018 itibariyle çöp miktarının azalmasına ve uygulamalardaki iyileşmelere bağlı olarak sokağın bu etiketi alıp almadığı ilan edilecek. Proje boyunca pilot sokaktaki uygulamalar takip edilecek ve gerektiğinde sokak sakinlerine bilgi verilerek yol gösterilecek, ayrıca sokak gönüllülerinin projede görev alması için sokak sakinlerine çağrıda bulunulacak.

Hilmi Türkmen: “Evlerimizdeki temizliği sokaklara taşımanın vakti geldi”

Perran Kutman’a ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı’na katkılarından dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Asya ile Avrupa’nın geçiş noktası olması sebebiyle günde 2 milyon kişinin Üsküdar’a yolunun düştüğünü belirterek “Belediyemizin en büyük gider kalemi temizlik. Üsküdar günde 600 ton çöp toplanırken, yaz aylarında bu miktar 800 tona çıkıyor. Bu işler için harcanan para Üsküdarlı hemşehrilerimizin parasıdır.” dedi. “Bu temizlik işlerine ayırdığımız paraları, altyapı vb. çeşitli hizmetlere ayırmayı biz de isteriz. Bunun için de halkımızın bizle ortak çalışmasına ihtiyacımız var.” diyerek devam eden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Çöplerin toplanmasındaki önemli konulardan biri de ev atıklarının ayrıştırılmasıdır. Belediyemizin diğer İstanbul belediyelerine örnek olduğu bu konu, aynı zamanda ekonomik bir kaynak. Dönüştürülebilen çöp işi sayesinde, temizlik işlerinde kullandığımız araçların yakıt giderlerinin önemli bir kısmını karşılayabiliyoruz. Bu tasarruf da Üsküdarlılara daha fazla hizmet için kaynak yaratılmasını sağlamaktadır.” şeklinde konuştu. “Evi en temiz olan toplumuz” diyen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Belediye olarak çok sayıda ev ziyaret ediyoruz. Dışarıdan izbe halde görünen evlere bile girdiğinizde içlerinin tertemiz olduğunu görebiliyoruz. Artık bu evlerimizdeki temizliği sokaklara da taşımanın vakti geldi.” ifadelerini kullandı.

Projenin ev sahiplerinden Çöpüne Sahip Çık Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ebru Dorman, ürettiğimiz çöpü azaltmanın ve doğru yere atmanın tamamen bizim elimizde olduğunu ifade ederek, “İnsanlık olarak o kadar çok çöp üretiyor ve bunu gelişigüzel atıyoruz ki artık okyanusların ortasında neredeyse Türkiye büyüklüğünde çöpten yüzen adalar oluşmaya başladı. Etrafta görmekten şikâyet ettiğimiz çöpü bizler atıyoruz, bu nedenle temizlik de bizim elimizde. Bu işin ilk adımı önce ürettiğimiz çöpün farkında olmak, bilinçli tüketerek az çöp çıkarmak. İlçe belediyeleri tarafından yürütülen yerleri süpürme ve çöpleri toplama işine ayrılan işgücü ve bütçenin doğru kullanımı ve çevrenin temiz kalması için biz vatandaşların belediyelerle işbirliği içerisinde hareket etmesi gerekiyor.” dedi.

Perran Kutman: “Sokağımızı çöplerden arındıralım”

“Her köşesine gerçek mahalle yaşamının sindiği, günlük yaşamın keyifle aktığı ve ikinci evim olarak nitelediğim Kuzguncuk Mahallesi’nde Temiz Sokak Projesi’nin ilk adımlarını atmak benim için büyük mutluluk” sözleriyle duygularını ifade eden usta oyuncu Perran Kutman ise, “Unutmamalıyız ki, hepimiz çevrenin bir bileşeniyiz ve çevreyi oluşturuyoruz. Yere çöp atmak, hem yaşadığımız çevreyi hem de diğer insanların yaşadığı alanlara zarar veren sorunların başında geliyor. Bir kamu hizmeti de olan ve yere çöp atmanın hepimizi nasıl etkilediğine Çöpü doğru yere atmanın ve çevremizi temiz tutmanın bir vatandaşlık sorumluluğu olduğuna dikkat çeken bu projenin parçası olmak, benim için de önemli bir görev. Sizlerden ricam, hepimiz bu görevi üstlenelim, sokağımızı çöplerden arındıralım, çöplerin doğru zamanda doğru yere atılmasını sağlayalım. Sokaklarda çocuklarımızın oynadığını, sokaktaki pisliğin öyle veya böyle tertemiz evlerimize de taşınacağını unutmayalım. Bizim kültürümüzde evin temizliği büyük önem taşır, aynı özeni sokağımıza, mahallemize, şehrimize, doğaya da gösterelim. Yani biz evimizin, içimizin temizliğini sokağımıza yansıtalım.” ifadelerini kullandı.

Çöp Hakkında Veriler

Türkiye’de 2015’te yaklaşık 32 milyon ton evsel atık ürettik (OECD 2015 verileri)
Bu, kişi başına yılda 402 kg, günde ise yaklaşık 1,1 kg çöp ürettiğimiz anlamına geliyor.
İstanbul’da yılda toplam 6 milyon ton çöp üretiyoruz.
Türkiye’de belediyelerin 2016 yılında temizlik işleri için harcadığı kaynak 9 milyar TL’den fazla gerçekleşti.
Dünyanın yıllık çöp üretimi 2,2 milyar ton.
Her yıl dünyada 1 trilyondan fazla naylon poşet çevreye atılıyor.
Sigara izmariti dünyada da Türkiye’de de en çok çevreye atılan çöp, yıllık tahmin 6 trilyondan fazla.
Türkiye’de çöpün yalnızca %11’i ayrıştırılabiliyor.
Ülke olarak 2023 hedeflerimizde bu oranı %35’e çıkarmak var.
Ayrıştırmadığımız atıkların yıllık değeri 2 milyar doları buluyor.

Çöpüne Sahip Çık Vakfı

2015 yılında Murat Vargı’nın liderliğinde “Temiz bir çevre için tüm toplumun çöpün üretimi ve doğru yere atılması konusunda hassasiyet ile davrandığı sürdürülebilir bir dünya yaratmak” vizyonuyla kurulmuş olan Çöpüne Sahip Çık Vakfı, çöpten arınmış bir çevre için toplumda davranış dönüşümü sağlamak üzere çevre bilincini artıran kampanyalar düzenliyor, eğitici ve teşvik edici projeler hayata geçiriyor, çevre politikalarını iyileştirmek için katkı sağlıyor ve bunların tüm Türkiye’de yaygınlaşması için çalışıyor. Vakıf, bu amaçla belediyeler, eğitim kurumları, medya, sivil toplum kuruluşları ve ilgili diğer kamu ve özel kurumlar ile işbirlikleri gerçekleştiriyor. Vakıf ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgiye www.copunesahipcik.org adresinden ulaşılabilir.

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

İstanbul’un en çok kazandıran mahalleleri belli oldu

#İstanbul #Fikirtepe #Esenyurt

3 gün Önce

Luxera Bahçe Port fiyat listesi 4.9 milyon TL’den başlıyor

#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı

3 gün Önce

Ege Yapı Alsancak’ta ön satış başladı

#EgeYapıAlsancak #İzmir #İnançKabadayı

3 gün Önce

Ziraat Kuleleri’ne uluslararası ödül

#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024

4 gün Önce

Babacan Meridian: Beşiktaş’ta fark yaratan proje! Ön talep toplanıyor!

#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş

1 hafta Önce