Yapı-Endüstri Merkezi tarafından 42 yıldır aralıksız olarak yayımlanan, mimarlık, tasarım, kültür ve sanat dergisi ‘Yapı’ 400. sayısına ulaştı. Yapı-Endüstri Merkezi ve Yapı Dergisi’nin kurucusu Doğan Hasol ve Yapı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yasemin Keskin Enginöz, 400’üncü sayıyı anlatıyor…
Ulusal ve uluslararası düzeyde mimarlık dünyasındaki gelişmeleri yakından izleyen, mimarlık ortamının ve yapı dünyasının gereksinimlerine odaklanan Yapı Dergisi, yayın hayatına başladığı 1973 yılından bu yana, yayın ilkelerinden ödün vermeden, güncel gelişmelere, yeni nesil okur profiline ve teknolojiye uyum sağlayarak uzun soluklu bir sektörel yayın olmayı başardı.
Yapı dünyasına 47 yıldır bilgi merkezi olarak hizmet veren Yapı-Endüstri Merkezi tarafından yayımlanan, alanında tüm yapı sektörü paydaşlarını, akademik çevreleri, profesyonelleri ve mimarlık kültürüne ilgi duyan herkesi kapsayan geniş bir okur kitlesine hitap eden, 42 yıl boyunca kalitesinden ödün vermeden varlığını sürdüren, mimarlık, tasarım, kültür ve sanat dergisi YAPI, 400. sayısını kutluyor. Mart 2015 itibarıyla 400. sayısına ulaşan Yapı Dergisi’ni, Yapı-Endüstri Merkezi’nin kurucusu ve Yapı Dergisi’nin 1973-2013 yılları arasında 40 yıl boyunca Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenmiş olan Doğan Hasol, ‘İnsancıl değerleri, toplum çıkarlarını, özgür düşünceyi, doğal, kültürel, tarihsel çevreyi, ödünsüz savunup koruyan bir dergi’ olarak tanımlıyor.
Mimarlık mesleği ile yapı sektörü ilişkisinde köprü olma misyonu taşıyan ve bir mimarlık kültürü dergisi olan Yapı Dergisi’nin okuyucu proflilini yapı sektörü paydaşları, akademik çevreler ve mimarlık kültürüne duyan herkes oluşturuyor. Her zaman, mimarlık dünyasındaki gelişmeleri yakından izleyen, bu alandaki aktörlerin kendilerini ifade etmelerine olanak sağlayan, mimarlık ortamının, yapı sektörünün gereksinimlerine odaklanan bir yayıncılık anlayışını benimseyen Yapı Dergisi, uzun soluklu bir mesleki ve sektörel yayın olmayı, 1973 yılından bu yana, güncel gelişmelere, teknolojiye uyum sağlayarak ve yeni nesil okur profilinin de beklentilerini karşılayarak başardı.
Yapı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yasemin Keskin Enginöz, Yapı Dergisi’nin içeriğinin DPS uygulamasıyla IOS ve Android işletim sistemli tabletlerde ücretsiz okunabildiğini ayrıca pdf formatlı dijital versiyonunun 400. sayısına özel olarak, akademi, sektör ve medyadan tüm paydaşlara gönderildiğini belirtti. 400. sayıda “YAPI 400 – 1973’ten Geleceğe Mimarlık ve Yapı Sektörü” ana başlığı altında hazırlanan özel dosya Doğan Hasol’un derginin 400. sayısına dek serüvenini anlattığı bir söyleşiyle başlıyor, Ardından derginin yayın hayatı boyunca odaklandığı, mimarlık, mimarlık eğitimi, yapı sektörü alanlarındaki kanaat önderlerinin geçmişe ve geleceğe yönelik kapsamlı değerlendirmelerine yer veriliyor.
Hasol: “İnsancıl değerleri, toplum çıkarlarını, özgür düşünceyi, çevreyi ödünsüz savunduk”
Doğan Hasol, Yapı Dergisi’nde 400. sayı nedeniyle kendisiyle yapılan söyleşide, derginin ilk çıkışının Cumhuriyet’in 50. kuruluş yıldönümüne denk geldiğini belirterek, şunları söylüyor:
“O yıl, 50 yıllık süreç yapısal olarak her yönüyle irdeleniyor, gözden geçiriliyor. İlk sayıyı çıkarırken diyoruz ki ‘Yapı Dergisi, en geniş anlamıyla ülkenin tüm yapısal sorunlarını incelemek amacındadır. Bu bakımdan ağırlık merkezi inşaat, teknik ve endüstri olmak üzere, çeşitli sorunlar, iktisadi konulardan sanat konularına kadar açılan bir yelpazede, bir bütünlük içinde ve elden geldiğince eksiksiz olarak ele alınacaktır.’ Sanıyorum ki yıllar içinde biz bunu yapabildik.”
Hasol, söyleşisinde “Yapı Dergisi’nin insancıl değerleri, toplum çıkarlarını, özgür düşünceyi, doğal, kültürel, tarihsel çevreyi ödünsüz savunup koruyan bir dergi olduğunu” vurguluyor.
Dergide “YAPI 400 – 1973’ten Geleceğe Mimarlık” başlığı altında geniş yer ayrılan bölümde görüş bildiren akademisyenler ve mimarlar: Prof. Dr. Ruhi Kafescioğlu, Doğan Tekeli, Erdoğan Elmas, Tan Oral, Ersen Gürsel, Prof. Dr. Şengül Öymen Gür, Yavuz Selim Sepin, Prof. Dr. İhsan Bilgin, Prof. Dr. Belkıs Uluoğlu, Vedat Tokyay, Prof. Dr. Derya Oktay, Semra Uygur, Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Murat Tabanlıoğlu, Ayşe Hasol Erktin, Ali Osman Öztürk, Metin Kılıç, Dürrin Süer, Gürhan Bakırküre, Kerem Erginoğlu, Ercan Ağırbaş, Enis Öncüoğlu, Cem Sorguç, Hasan Çalışlar, Ömer Kanıpak, Doç. Dr. Deniz Dokgöz, Doç. Dr. Ayşen Ciravoğlu ve Hakan Demirel.
Söz konusu uzman isimlerin Türkiye ve dünyadan beğendikleri ve beğenmedikleri yapılara ilişkin gerekçeleriyle birlikte aktardıkları görüşler de ilginç ve önemli ayrıntılar arasında yer alıyor.
“YAPI 400 – 1973’ten Geleceğe Yapı” başlığı altında ise sektörde faaliyet gösteren mesleki sivil toplum örgütlerinin yöneticileri olan, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Önceki Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Ahmet Yamaner, ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz ve Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel görüşlerini açıkladı.
Enginöz: “Başarının temelinde bilgi, kalite, toplumsal sorumluluk ve tarafsızlık var”
Yapı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yasemin Keskin Enginöz, 400. sayının yayımlanması nedeniyle şunları söyledi:
“Yapı Dergisi, içerdiği konuların çeşitliliği, yayımlanan metinlere, kullanılan dilin sade ve akıcılığına ve yayın kalitesine gösterdiği özenle benzerlerinden farklı olarak anıldı. Yapı Dergisi’nde içerik olarak çevre, şehircilik, mimarlık kuramı ve tarihi, proje – uygulama, teknoloji ve malzeme, endüstri tasarımı ve sanat konularının geniş bir yelpazede ele alınıyor. Özellikle kurucusu Doğan Hasol’un da altını çizdiği mimarlık mesleğinin etik kuralları, çağdaş düşüncenin egemenliği, toplumsal sorumluluk, tarafsızlık, Türkçeyi özenli kullanma gibi ilkeleri, bugün de koruyarak yeni yetişen neslin mimarlık kültürüyle doğru ilişkilenmesinde yol gösterici oluyor hem de saygın ve güvenilir yaklaşımıyla mimarlık ve yapı sektörü arasında köprü görevi görüyor. Binlerce habere, yüzlerce yazıya, projeye ve uygulamaya özgünlük, bilimsellik ve objektiflik ölçütlerini benimseyerek yer veren Yapı Dergisi’nin başarısının temelinde bu değerler ve sağlam ilkeler yatıyor.”
Detaylı Bilgi için: www.yapidergisi.com
Tablet Uygulaması için: www.yapidergisi.com/mobil
Yapı-Endüstri Merkezi “Yapı Dünyasının 47 yıldır Bilgi Merkezi”
1968 yılında kurulan Yapı-Endüstri Merkezi, 47 yıldır yapı dünyasına bilgi merkezi olarak hizmet vermektedir. YEM sektördeki üreticilerle, bu ürün ve hizmetlere ihtiyaç duyanları bir araya getirecek platformlar oluşturmakta, sektöre özel hizmetler üretmektedir. Mimarlık, mühendislik, teknik ve kültür-sanat yayınları ile YEM Yayın, geniş yelpazede sektöre yönelik yerli/yabancı yayınların satışa sunulduğu YEM Kitabevi, sektör paydaşlarını yüz yüze buluşturan yıl geneline yayılan organizasyonları YEM Etkinlik, mimarlık, tasarım, kültür, sanat dergisi YAPI, sektörün en kapsamlı yapı ürün rehberi Yapı Kataloğu, bilgi hizmetleri ve sektörel araştırmalarla sektörü aydınlatan YEMAR, sektörel pazarlama çözümleri sağlayan Bilgi Bankası, yapı dünyasının bilgi portalı yapi.com.tr, mimarlık ve tasarım yayın platformu mimarizm.com, sanal ortamdaki mimarlık müzesi mimarlikmuzesi.org ve sektörün ihtiyacına yönelik oluşturulan diğer pek çok ürün ve hizmetle Yapı-Endüstri Merkezi yapı dünyasının temel taşlarını oluşturmaktadır.
Daha fazla bilgi için: www.yem.net
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş