970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Yatırımcı Fikirtepe’de alternatif peşinde

Fikirtepe kentsel dönüşüm süreci, son olarak da seçim ve koalisyon belirsizliği ile bunalıma girdi… Fikirtepe halkının umutları tükenmeye yüz tutmuşken, ne Fikirtepe Müteahhitler Platformu ne de firmalar cephesinden yüzleri güldürecek somut adımlar atılıyor… Fikirtepe kentsel dönüşümde son durumu FİDEM Başkanı Ercüment Oruç’la konuştuk…  

Emre KULCANAY - imarpanosu.com / ÖZEL HABER
Emre KULCANAY imarpanosu.com ÖZEL HABER

 Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesi, tam 2015 yazına damgasını vuracaktı ki… Seçim dönemi ve seçim sonrası koalisyon beklentileri ve hatta erken veya tekrar seçim ile tekrar durgunluk dönemine girdi…

Fikirtepe gündemi, en son çözümsüz adalarda emsalin 1,5’a kadar düşürülebileceğini duyurduğumuz haberle hareketlenmişti.

FİKİRTEPE’DE BÜYÜK BOMBA: EMSAL 1,5’A DÜŞEBİLİR! HABERİMİZ İÇİN TIKLAYIN!

O haberin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yaşar Güvenç, Fikirtepeli müteahhitleri Beşiktaş Balmumcu’daki il müdürlüğünde toplamış ve haberimizde duyurduğumuz emsal kaybının detaylarını müteahhitlerle paylaşmıştı…

FİKİRTEPE’DE 1,5 EMSAL MÜTEAHHİTLERİ HAREKETE GEÇİRDİ! HABERİMİZ İÇİN TIKLAYIN!

Toplantıda, çözümsüz adalardaki firmalara 15 gün içinde anlaşmaları yönünde tavsiyede bulunulmuştu…

PEKİ ÇÖZÜMSÜZ ADALARDAKİ FİRMALAR ANLAŞTI MI?

22 Mayıs 2015 Cuma günü saat 15:00’de gerçekleşen toplantının üzerinden bugün (25 Haziran 2015 Perşembe) itibariyle 34 gün geçmesine rağmen firmalardan da müdürlükten de kilitlenmiş adalarda anlaşmaya varıldığına dair bir bilgi gelmedi…

FİKİRTEPE MÜTEAHHİTLER PLATFORMU ÇARE OLDU MU?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, firmalar ve FİDEM (Fikirtepe Dumlupınar Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri Derneği) sac ayağı üzerinde öncelikli olarak Fikirtepe Master Planı’nın çıkarılması amacıyla oluşturulan Fikirtepe Müteahhitler Platformu’ndan ise “Hazırlıklar sürüyor” şeklinde birkaç cılız açıklama dışında Fikirtepe kamuoyunu tatmin edecek bir adım atılmadı…

Aksine, platformda ünvanı bulunmayan bir firma yetkilisinin Fikirtepe Master Planı hazırlığında ‘hiçbir STK ile görüşmüyoruz, görüşmeyeceğiz’ şeklindeki açıklamaları ile FİDEM’i devre dışı bırakmaya çalışması da Fikirtepe kulislerinde gergin yorumlara neden oldu.

FİKİRTEPE’Yİ BİR DE SEÇİM 2015 VURDU!

Fikirtepe halkı kentsel dönüşüm adına tam umutlanmak üzereydi ki, 7 Haziran 2015 Milletvekili seçimi süreci ve seçim sonrası koalisyon hükümeti kurulması ihtimali veya erken (ya da tekrar) seçim senaryoları, Fikirtepeliler’in umutlarını bir daha suya düşürdü…

FİKİRTEPE’DE HANGİ PARTİ NE KADAR OY ALDI? FİKİRTEPE SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN!  

YATIRIMCI, FİKİRTEPE’DE ALTERNATİF (!) YOL PEŞİNDE

Seçim sonrası belirsizlik, Fikirtepe’de 4 yıldır süren sorunları iyice umutsuzluğa çevirdi. İstanbul’un Anadolu yakasının en güzel yerinde bulunan Fikirtepe projesindeki umutsuzluk bu belirsizlikten sonra yatırımcıların dikkatinden kaçmıyor….

Fikirtepe’de son durumu, yatırımcı-Fikirtepe ilişkilerini, Fikirtepe Müteahhitler Platformu’nu, bölgedeki sorunları FİDEM Başkanı Ercüment Oruç’a sorduk. FİDEM Başkanı Oruç da tüm Fikirtepeliler gibi ‘bir dokun, bin ah işit’ durumunda… Biz sordukça ‘ah’lar döküldü cevaplardan…

– Fikirtepe büyük bir sessizliğe gömüldü… Peki şimdi sorun ne?

– Fikirtepe’de özellikle imzaları bitmeyen adalardaki huzursuzluk ve umutsuzluk devam ediyor. Bölge halkı bir türlü bitmeyen sorunlar yüzünden zor durumda kaldı.

– Ama ruhsatlar alındı, projeler başladı…

– 57 adanın bulunduğu bölgede bir kaç firmanın ruhsat alması hiç de önemli değil…

– Fikirtepe’deki belirsizlik, projelerden konut/ticari ünite almak isteyen yatırımcıyı ürkütüyor mu?

– Fikirtepe’yi takip eden yatırımcılar gözünü, hedeflerini zorda kalan vatandaşın arsalarına çevirdi. Projeden daire almak yerine sıkışan toprak sahiplerinden ufak-büyük arsa toplayıp müteahhitle anlaşma yoluna gidiyorlar ve bu yöntemin daha kârlı olduğunu söylüyorlar. Yatırımcıların bu eylemi, bölgede ruhsatlarını alarak projeye başlayan firmaları da sıkıntıya sokuyor.

– Fikirtepe’de yeni trend projeden konut almak yerine arsa almak mı oldu şimdi?

– Ruhsat alınması, projelerin ‘altın kaplama’ olması hiçbir şey ifade etmez. Adaların sorunları çözülmeden yapılanlar hiç para etmez. Evet, bölgemizde sıkıntıya düşen vatandaşlar arsalarını satmaya başladı.

– Fikirtepe Müteahhitler Platformu bu konuları çözmüyor mu?

Bu oluşumun hayata geçirilmesini en çok biz istedik. Onların üç tanesi yanyana bile gelemiyordu. Ama onlar da sadece kendi sorunlarıyla ilgileniyor. Ruhsatlarını almış birkaç firmanın kendi arasında oluşturduğu bu birlik, sadece geç kalınmış master plan ve altyapı ile ilgileniyorlar. Aslında Fikirtepe’nin çok önemli sorunlarıyla hiç ilgilenilmiyor.

-Sizce Fikirtepe’nin üzerindeki ölü toprağını atmak için neler yapılmalı?

– Bakın bizler bölgedeki sorunları net olarak biliyoruz ve her fırsatta dile getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz… Fikirtepe’de kangren haline gelmiş ve acilen neşter vurulması gereken sorunlar şunlar;

– 2/3 sorunu,

– Birden fazla müteahhitin girdiği adalardaki çözümsüzlük,

– Hiç inşaat yapmamış, imza toplayan ‘çantacı’ diye tabir edilen firmalar,

– Tüm adayı yıktığı halde bir imzası kaldığı için zorda kalan firmalar,

– Topladığı imzalar karşılığında adayı komple satışa çıkaranlar,

– Yetersiz firmalar,

– Ruhsatlarını alan firmaların ne şekilde konut dağılımı yaptıkları…

Editörün notu: FİDEM Başkanı Ercüment Oruç’un röportajımızın sonunda sıraladığı sorunları, tüm detayları ile ilerleyen günlerde İmarpanosu.com‘da okuyacaksınız…