Yüksek Hızlı Tren’e 31 milyar lira bütçe
Bakan Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren’e (YHT) harcanan tutarı açıkladı. Buna göre, YHT’ye toplam 31 milyar lira yatırım yapıldı. Harcamaların 15 milyar lirası yolcu, kalanı ise yük giderlerine aktarıldı.
Yüksek Hızlı Tren’e 13 yıl içerisinde yolcu için 15 milyar lira, yük ve diğer alanlar için 16 milyar lira, toplamda 31 milyar lira yatırım yapıldı. 2016 yılı bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin kendisine yönelttiği sorulara yazılı cevap gönderen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Demiryolu yatırımlarına ayrılan miktara ilişkin bilgi verirken, “2003 yılından 2015 yılı sonu itibariyle Yüksek Hızlı Tren setleri dâhil yolcu için 15 milyar lira, yük ve diğer alanlara ise 16 milyar lira yatırım yapılmıştır” açıklamasında bulundu. Bakan Yıldırım, yapılacak yeni yatırımlara ilişkin de, “Demiryollarında son yıllarda yapılan yatırımlarda hızlı tren hatlarında hem yük hem de yolcu taşımacılığına yönelik karma işletmecilik benimsenmiştir. Bursa-Bilecik, Konya-Karaman, Eskişehir- Antalya, Samsun-Çorum-Kırıkkale-Kırşehir, Aksaray, Niğde demiryolu yatırımları bu şekilde planlanmıştır” bilgisini paylaştı.
Beton yollar gözlem altında
Karayollarında beton yolun neden yapılmadığına açıklık getiren Yıldırım, “Türkiye’de beton kaplamalı yol yapımının başarılı olup olmayacağı endişelerini gidermek amacıyla değişik trafik kategorilerini, topografik yapıyı ve iklim farklılıklarını kapsayan deneme kesimleri inşa edilerek beton yolun gözlenmesi ve netleştirilmesi ve bu sistemi kullanan ülkelerde incelemelerde bulunulması, bilgi transferinin sağlanması düşünülmüştür” ifadelerini kullandı. Afyon-İşçehisar, Hasdal-Kemerburgaz, İzmit-Yalova devlet yolunun Karamürsel şehir geçişinde beton yol yapıldığını hatırlatan Yıldırım, “Yollar gözlem altına alınmış, bozulmalar, ilerleme hızları tespit edilmiştir. Yapılan incelemelere göre beton yollar genellikle orta-iyi seviyede hizmet verdiği, yol kesimine ve uygulama şekillerine bağlı olarak yer yer farklı türde bazı bozulmaların ortaya çıktığı görülmüştür. Bu durum beton yolların yapımında çok büyük hassasiyet ve ince işçilik gerektirdiğini göstermektedir” görüşünde bulundu.
Şartname hazırlanıyor
Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti. “Bu çalışmalarda elde edilen bilgi ve tecrübeler ışığında yapım, işletim, bakım ve onarım konularında sağlam bir alt yapı oluşturulacak. Bu konuda taslak halinde hazırlanan ‘Beton Yol Şartnamesi’ öneri ve görüşler için Türkiye Hazır Beton Birliği, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği ve Katkı Üreticileri Birliğine gönderildi. Gelen öneri ve görüşler doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılarak ‘Beton yol Şartnamesi’ yayınlanacak.
Alan adları ODTÜ’den BTK’ya devredilecek
BAKAN Yıldırım, geçtiğimiz aylarda gerçekleşen siber saldırıların Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) güvenlik açıklarının fazla olduğunu gösterdiğini söyledi. Alan adlarının ODTÜ’den BTK’ya verileceğini belirten Yıldırım, “Devredilme noktasında birtakım anlaşmazlıklar var ama bunları aşacağız” diye konuştu.
YENİ YÜZYIL GAZETESİ