Eskişehir Odunpazarı’na Süperkent geliyor

Eskişehir Odunpazarı Kocakır mevkiine 75 bin kişilik Süperkent kurulacak. Projeyi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ankara’da düzenlenen “Süperkent Standardı Uygulama Altyapısı ve Pilot Uygulaması Sempozyumu”nda açıkladı… İşte Eskişehir’in değerine değer katacak o ekolojiik Süperkent’in detayları…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Eskişehir’in Odunpazarı İlçesi Kocakır Mevkii’nde hayata geçirilecek Süperkent projesini tanıttı. Bakan Sarı, Odunpazarı’nda 838 hektar alanda 4 etapta kurulacak ekolojik-çevreci Süperkent’te 75 bin kişinin yaşayacağını söyledi. Bakan Sarı, projenin, pilot uygulamanın başlatılacağı Eskişehirli vatandaşlara ve tüm ülke adına hayırlı olmasını diledi.

2012’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde “Kentsel Dönüşüm Seferberliği” başlatıldığını anımsatan Bakan Sarı, “Hali hazırda 1 mi̇lyon 214 bin 505 vatandaşa ait 189 bin 649 yapıda dönüşümü sürüdürüyoruz. Evleri yeniden yapılan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için geçici süreli̇ başka alanlarda barınmaları için de imkanlar sağlıyoruz.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SON DURUMU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

“Hedefimiz ekolojiyi ön plana alan yerleşim alanları”

Kentsel dönüşüm uygulamalarında yol haritası olacak yeni bir modelin geliştirildiğini bildiren Bakan Sarı, bu çalışmanın adının “Süperkent” olarak belirlendiğini ifade etti. Bakan Sarı, ekolojiyi ön plana alan, öncü bir perspektif oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“ Bu kapsamda, ‘Ekolojik Yerleşme Birimi Standardı’nı geliştirdik. Bu standartla, dönüşüm uygulamalarına yönelik sosyal, ekonomik ve çevresel ölçütleri belirlemiş olduk. Özellikle yapılan dönüşüm sonucunda binaların içinde oturan insanlarımızın çalışma ve eğitim koşullarını iyileştirecek politikalarımızı standardımıza ekledi̇k. Kentsel dönüşüm uygulamaları, bundan böyle sosyo-ekonomik sürdürülebilirlik ilkelerine ağırlık veren modelimizle desteklenecektir.”

“75 bin vatandaşın yaşayacağı yeni bir kent”

Bakan Sarı, “Pilot proje kapsamında, Eskişehir’imizin Odunpazarı ilçesi Kocakır mevkiinde 838 hektarlık bölgeyi, rezerv yapı alanı ilan ettik. Bu alanda, 4 etaplık bir çalışmayla, yaklaşık 75 bin vatandaşımızın yaşayacağı, yeni bir kent kuracağız. Süperkent’in uygulama alanı olacak bu proje, Eskişehir’in marka değerini artıracak” dedi.

SÜPERKENT PROJESİ NEDİR? DETAYLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

Proje alanında yenilenebilir enerji üretileceğini, mahalle ısıtma sistemi kurulacağını, yağmur suları ve atık suların en yüksek seviyede değerlendirileceğini anlatan Bakan Sarı, bu alanda yapacakları çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Ulusal şebekeden elektrik enerjisi kullanılmayacaktır. Diğer yerleşim yerlerine göre yüzde 90 oranından fazla enerji verimliliği sağlanacaktır. Proje kendi̇ suyunu kendisi üretecek, maksimum atıksu geri kazanımı sağlanacaktır. Banyo, lavabo, duş ve bulaşık makinelerindeki kullanımlardan çıkan sular, kolay ve masrafsız şekilde arıtılacak, sifon veya bahçe sularında kullanılması sağlanacaktır. Hesaplamalarımıza göre, arıtılan bu suyun kullanımından elde edilecek olan tasarruf miktarı günde 3 bin 375 metreküptür. Yine, araçların saldığı karbondioksitin az olduğu çözümlerin kullanılmasıyla, proje alanımız düşük emisyonlu bir ulaşım ağına sahip olacaktır. Hesaplamalarımıza göre, proje alanında, yılda 25 bin 458 ton katı atık kullanılacak ve bu atıkların tamamı ayrıştırılacaktır. Ayrıca, atık ve atık sulardan günlük 24,5 megawatt/saat enerji̇ geri̇ kazanımı sağlanacaktır. Doğal alanlarımız tamamıyla korunacaktır. Tüm bu bileşenler sayesinde, Avrupa standartlarının çok üzerinde bir karbon azaltımı hedefliyoruz.”

“Sadece tüketen deği̇l üreten bi̇r şehi̇r olacak”

Bakan Sarı, Süperkent Sistemi ile kentsel hizmetlerin sağlanması amacıyla oluşan giderlerde minimum yüzde 44 tasarruf yapacaklarını, yüzde 65 enerji̇ verimliliği, yüzde 65 su tasarrufu ve yüzde 55 işletme verimliliği elde edeceklerini dile getirdi.

Projenin, 14’üncü yıldan itibaren, devlete maddi̇ anlamda kar sağlamaya başlayacağını bildiren Sarı, “Tükettikçe kar eden, sadece tüketen değil üreten bir şehir olacak. Bu projeyle milletimize, tüketen değil üreten, zarar eden değil kar eden, sürdürülebilir bir yaşam tablosu çizeceğiz.” şeklinde konuştu.

Bu projenin yapımında geliştirilen, ısıtma ve su arıtma sistemi gibi yeni̇ teknolojilerin, ülkenin yapı sektörü için büyük bir inovasyon kapısı olacağının altını çizen Bakan Sarı, projede kazanılan araçların, kanunla desteklenerek uygulamaya geçmesini amaçladıklarını ifade etti.

Projenin tanıtım toplantısında Bakan Sarı’ya yeşil renkli bir bisiklet hediye edildi. Bakan Sarı, günün anısına katılımcılarla fotoğraf çektirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı