Expo Kulesi konuklarını ağırlamaya hazır

”Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya” yaratmak amacıyla ”Çiçek ve Çocuk” temasıyla yola çıkan Türkiye’nin ilk EXPO’su kapılarını açmak için gün sayıyor.

“EXPO 2016 Antalya” organizasyonun simge yapıları 120 metrelik Expo Kulesi, Türkiye’nin ilk ve tek 5 bin kişilik oturma kapasitesine sahip Expo 2016 Antalya Kongre Merkezi ve bir sanat eseri olan Osmanlı Bahçeleri TACA İnşaat tarafından toplam 9 ayda gibi rekor sürede tamamlandı.

Yurtiçi ve yurtdışında yüksek kalitede sayısız projeyi başarı ile hayata geçiren TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, Expo 2016 Antalya’nın sembolü olan Expo kulesini, Kongre merkezini ve Expo 2016 daki en güzel bahçe olan Osmanlı bahçelerini inşa etmenin gururunu yaşadıklarını belirtti.

Taca İnşaat YKB Tayyar Akkurt_1

Expo 2016 Antalya alanı Newyork un Central parkından, Londranın Hyde parkından da daha güzel bir merkez olduğunu vurgulayan Tayyar Akkurt, Osmanlı bahçelerinin ise gerçekten herkesin görmesi gereken bir sanat eseri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Eyfel’ini 9 ayda tamamladık

Expo organizasyonlarının milyonlarca turist için çekim alanı oluşturduğunu belirten, her Expo’nun bir sembolü olduğuna dikkat çeken Tayyar Akkurt, “Expo 2016 Antalya’nın simge yapısı olan, 120 metre yüksekliğe sahip Expo Kulesi hem Antalya’ya hem turizm sektörümüze değer katacak. Türkiye’de düzenlenen ilk Expo’ya yakışır bir eser oldu” diye konuştu.

antalyakule_Tayyar Akkurt 155
Dünyada yalnızca Antalya’da belirli bir bölgede yetişen “kum şakayığı çiçeği” ve Antalya’nın Kaleiçi semtindeki tarihi Üçkapı eserlerinden esinlenerek tasarlanan 120 metrelik Expo Kulesi’nde, seyir terası, kapalı salon ve kafenin yer aldığı dört katlı iki bin ton bina zemin kotunda inşa edilerek güçlü kaldırma vinçlerinin yardımıyla bayrak gibi zirveye çekildi. Türkiye’de şimdiye dek ilk defa uygulanan bu teknolojik yapım yönteminin kararı yapılan uzun çalışmalar ve etüdler sonucunda Türk mühendisleri Tolga Akkurt ve Kaan Çelebi tarafından verildi. Klasik yöntemlerle ile inşa edilse en az 24 ay sürmesi tahmin edilen Expo Kulesinin inşaatı 9 ayda tamamlandı. Türkiye de tek, yurt dışında ise bu teknikle inşa edilen yalnızca birkaç örnek bulunuyor.

Türkiye’de Birinci, Dünyada İkinci en Büyük Kongre Merkezi

Expo 2016 Antalya Kongre Merkezi ise, oturma kapasitesi bakımından 5.003 kişilik hacmiyle ve gerektiğinde kapanır koltuk sistemi ile dev bir sahne haline gelen salon Türkiye’nin en büyük, dünyada ise, 5.800 koltuk kapasiteli Kore Kültür Merkezinin ardından ikinci oditoryumu oldu. 41 bin metrekare alan üzerinde kurulan merkezde, toplantı salonları, restoranlar, kafeteryalar, kütüphaneler yer aldı.
Expo 2016 Antalya’nın yapılacağı 23 Nisan – 30 Ekim 2016 tarihlerinde, 6 ay boyunca uluslararası toplantı, panel ve konferanslara ev sahipliği yapacak kongre merkezinde oditoryumun yanı sıra, 500 kişi kapasiteli 8 toplantı salonu ve 1000 kişi kapasiteli 5 ayrı salon daha bulunacak. Ana giriş ile birlikte 3 kattan oluşan tesiste her katta 3 bin metrekareyi bulan fuaye alanları da bulunuyor.

antalyakule
TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük kongre merkezi için de, şunları söyledi:
“Milyonlarca ziyaretçinin akın edeceği Expo 2016 Antalya etkinlikleri sırasında gerek oturma kapasitesi, gerek son teknolojiyle donatılmış modern salonları ve gerekse destek hizmet birimleriyle kongre merkezi, misafirlerin ihtiyaçlarını en güzel şekilde karşılamalarına imkân verecek. Elverişli iklimi, muazzam otelleri ve dünyanın en büyükleri arasına adını yazdıran oditoryumuyla, Antalya dünyanın en önemli kongre şehri olacak. Antalya’nın kongre turizm potansiyelinin büyümesinde etkin bir rol oynayacak.

1 ay öncesi kule

Osmanlı Bahçeleri bir sanat eseri

Expo alanı içerisinde küçük bir alana sahip ama gerçekten bir sanat eseri gibi olan Osmanlı Bahçelerinden örnekler sunulan yapılar arasında; I. Mahmut tarafından yaptırılan şadırvan, Topkapı sarayındaki selsebil çeşmesi, 2.Mahmut çeşmesi ve Feyzullah Efendi tekkesi duvarları gibi eserlerin benzerleri ve Anadolu kilim sanatından esinlenerek yürüme yolları hayata geçirildi.

TACA

İnşaat mühendisliği alanındaki yükseköğrenimini İngiltere’de tamamladıktan sonra yurda dönen Mecit Akkurt, 1953’te Akkurt İnşaat Şirketi’ni kurmuş; Türkiye’de ve yurtdışında yüksek kalitede sayısız projeyi başarı ile tamamlamıştır. 1988 yılı itibarıyla şirketin yönetimini babasından devralan Tayyar Akkurt, TACA İnşaat adıyla şirketi, kaliteli, yüksek hızda üretim teknikleri ve müşteri odaklı yaklaşımıyla günümüze taşımayı başarmıştır. Üçüncü jenerasyon olarak altı yıldır görev yapan Tolga Akkurt TACA İnşaatı başarı ile geleceğe taşımaktadır. TACA İnşaat, sektörel sıralamada dünyada 198. sırada yer almaktadır. TACA İnşaat Amerika, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Libya da kurulu ofisleri ve uluslararası ortaklarıyla, Ortadoğu ve Afrika’da oteller, hastaneler, kongre merkezleri ve alışveriş merkezleri gibi kitlesel yapılar inşa ediyor.