İstanbul Boğazı için Anayasa

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de müteahhitlerin ‘kot’ üzerinden 2-3 katı 5-6 kata çıkarak şehre ihanet ettiğini belirterek, kotu denizden verecek sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, İstanbul Boğazı’ndaki dikine ve çirkin yapılaşma için de bir anayasa gibi belirli kuralların getirilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, müteahhitlerin bodrumu zemin yaparak, 2-3 katı 5-6 kata çıkarak şehire ihanet ettiğini vurgulayarak belediyelerin bu konuda hassas davranmasını istedi.

Hürriyet‘ten Erdinç Çelikkan‘ın haberine göre; Erdoğan, “Bakıyorsun ki o güzelim Boğaz’da aman yarabbim, 5, 6, 7 kat binalar. Nerede bunlar? Ön görünümde. Niye? Kararlı bir duruş sergilenmediği için bunlar oluyor. Şimdi bununla ilgili çok ciddi bir Boğaz yasasının yeniden ele alınması, çıkartılması lazım. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın kararlı bir adım atması gerekiyor, hükümetimizin kararlı bir adım atması gerekiyor. Bunu sıfırlayalım demiyorum. İnşaatların Boğaz’da yapılmasından da yanayım. Bu çirkin yapılaşmaların yıkılıp, onların yerine inşaat yapılsın, ama dediğim gibi bunun bir anayasası olsun adeta. Bu anayasasını kurduğumuz zaman bu mesele biter” dedi.

KOT DENİZDEN VERİLMELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde Şehircilik Şurası’nda konuştu. Kentsel dönüşümde dikey mimarinin yanlış olduğunu ifade eden Erdoğan, “Ben yatay mimariden yanayım. İnsan toprağa yakın yaşamalıdır. Dikey mimarinin altında yatan gerçek; az topraktan çok para kazanmaktır. Sadece beton, demir, tuğla yığınlarından oluşan o çirkin yapılar bırakın şehirlerimizi yaylalarımızı, kıyılarımızı dahi işgal etmeye başlamıştır. Karadeniz’in o güzel yaylalarında, Ege’nin Akdeniz’in kimi kıyı bölgelerinde gördüğüm çirkinliklerden çok derin üzüntü duyuyorum. Bu facialara bakanlık, belediyeler, ilgili yetkili tüm birimler olarak işbirliği halinde izin vermemeliyiz. Hep birlikte buna karşı bence set oluşturmalıyız. Şehirlerimiz kentsel dönüşüm projeleriyle gecekondu tarzı yapıların istilalarından kurtarılırken şahsiyetsiz mimari ekollerin pençesine itilmemelidir” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KONUŞMASINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

Müteahhitlerin üzerinden prim yaptığı “Kot” sorununa da dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: “Müteahhitler bununla acımasız bir şekilde yolsuzluk yapıyor. Kotu denizden verme gibi bir anlayışı getirmemiz lazım. Beyefendi inşaatı en yüksek noktadan alıyor. Denizden bakıyorsun 2-3 kat görünüyor ama 5-6 kat bina çıkıyor. Bu işi kökünden kazımamız lazım. Bodrum diyorsun, adam zemin yapıyor. Bu konularda belediyelerimizin hassas davranmamız lazım. Bodrumu zemine dönüştüren anlayış bana göre ihanettir. İşte efendim şuradan, buradan kazanmak istiyorum. Geç o işleri! Kazanmak istiyorum derken şehre ihanet ediyorsun, ihanet!”

RUHSUZ MANHATTAN

“İbni Haldun’a göre şehirlerin bir ruhu vardır. İnsanlar zamanla yaşadıkları şehrin ruhu ile özdeş hale gelir” diyen Erdoğan, Türkiye tarihinin en kapsamlı sosyal yönü en güçlü şehirleşme hamlesini son 14 yılda gerçekleştirdiklerini kaydetti. Bizim şehirlerimiz çeşitliliği ve farklılıkları bir arada yaşatabilen şehirler olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: “Binaların, meydanların belirli bir kimliği vardır. Hiçbiri diğerinin aynı değildir. Batı ülkelerinde tek tipçi mimari anlayış hakimdir. Batı mimarisi budur. Düzenli ama karakteri olmayan şehirleşme bizim modelimiz olamaz. 1940’lardan itibaren gecekondulaşmanın yanında aynı çirkin yapılaşma bizde de ortaya çıkmıştır. Bu yapılaşma tarzı artık son bulmalıdır. Amerika’da Manhattan’ı düşünün o devasa binaların arasına girdiğiniz zaman orada bir ruhsuzluğun olduğunu görürsünüz. Orada insan ‘gerçekten ben bir şehirde medeni olarak yaşıyorum’ diyemez. Çıkarsınız odanıza karşı tarafta bir beton yığınını görürsünüz, yeşili filan görmek mümkün değil. Rüzgarın estirdiği cereyanlar arasında yaşama mahkum olursunuz. ”

KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANDIRILMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, süratle kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek “Çıkardığımız kanun kapsamında yaklaşık 400 bin konut ve işyerinin yenilenme süreci başlatıldı. Bugüne kadar 2.5 milyar lira kaynak kullanıldı. Kentsel dönüşümde prensip, şehrin dokusuna uygun yapılar olmalı. Ne olur yerel mimariye uygun hareket edelim. Buraya gelen burası Rize, Trabzon, Safranbolu desin. Özgün mimarisini görünce hemen tanısınlar” dedi.

ONAY SÜRECİ SINIRLANMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Belediyelerimize adeta bir süre tayin edilmeli. Her plana bir süre. Bu üç ay, altı ay olur neyse. 6 ayda bu planın onayı bitmelidir. Planlama Müdürlüğünde 5-10 kişi çalıştırıyorsan 20 kişi çalıştır, olmuyor hizmet alımına git. İşi hızlandıralım, şehirleşmeyi hızlandıralım. Eğer sen hızlandırmazsan gecekondular hızlanır.”

1999 ÖNCESİNİ SAĞLAM GÖRMEYİZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 1999’da çıkarılan yönetmelikten önceki yapıları olası bir depremde sağlam olarak göremeyeceklerini kaydederek, şöyle konuştu: “Ortalama 20 milyon yapı stokumuz var. 1999 yönetmeliğinden sonra yapılan 5 milyon yapıyı nispeten sağlam görebiliriz. Ama öncesini doğrusu çok sağlam olarak göremeyiz. 2012’de kentsel dönüşüm yasaları yaptık. Bugün dönüşüme uğrayan bina sayısını 960 bin olduğunu söylüyoruz. İlgili insan sayısı 3.5 milyon kişiden ibaret. Bunu yeterli göremeyiz.”

Hürriyet