Konkordato ilan eden şirket, konkordatoyu geri çekmezse…

Konkordato ilan eden şirket, konkordato ilanını geri çekmezse bankalar ile kredi görüşmeleri nasıl olur? Konkordato ilanı, inşaat sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerin başına bela olur mu? Hürriyet Gazetesi yazarı Erdal Sağlam bugünkü köşesinde yazdı...

Konkordato ilan eden şirket eğer bu ilanı geri çekmezse ne olur? Konkordato ilan eden şirket, banka ile kredisini yeniden yapılandırabilir mi?.. Hürriyet Gazetesi yazarı Erdal Sağlam, bugünkü köşesinde yayınlanan “Konkordato furyasının faturası ağırlaşıyor” başlıklı yazısında bu konuya değindi… İşte yazıdan o bölüm…

Konkordato furyasının faturası ağırlaşıyor

“Ekonomide bozulan dengelerin yarattığı tahribat somut biçimde kendini gösteriyor.

Son dönemde şirketlerin konkordato talepleri bir furya halini alırken, bunun faturasının önümüzdeki dönem reel sektör ve bankacılık sektöründeki sıkıntıları önemli ölçüde büyütmesinden kaygı duyuluyor.

Vadesi gelen borçlarını ödeyemez hale gelen ya da ödemeyeceğini gören şirketlerin ticaret mahkemesine konkordato başvurusu çok arttı. Şimdiye kadar 3 binin üstünde şirketin konkordato ilanında bulunduğu belirtiliyor.

Konkordato ilan eden şirket sayısı kaç?

İflas erteleme yönteminin kötüyü kullanımı nedeniyle bu yönteme dönüldü ama giderek çok daha yoğun biçimde, bu yolun da kötüye kullanımının olduğu iddiaları ileri sürülmeye başladı. Mahkeme sürecinden konkordato ilan edildiğinde atanan görevlilere ve bilirkişi aşamasına kadar hukuki süreçlerde sıkıntılar bulunduğu konuşulmaya başladı.

Asıl sıkıntı ise tabi ki konkordato ilan eden şirketin çalışanları ve alacaklıları yönünden yaşanıyor. Likidite açısından zora girmiş şirketlerin bu yola başvurması, doğal olarak zincirleme biçimde başka şirketler ve bankaların da likidite sorunlarının büyümesine yol açıyor.

Tabi ki bu şirketten alacaklı bankalar en zor duruma kalan kesimlerden. Bu nedenle bankalar çok daha titiz borç verme prosedürleri işletiyor, dolayısıyla kredi hacminde nominal olarak bile büyük gerilemeler yaşanıyor.

Bankacılara sorduğumuzda konkordato ilan eden şirketler eğer bu ilanı geri çekmezlerse, kredi geri ödemeleri için masaya bile oturmadıklarını, ilanı geri çekerse yani iyi niyetini gösterirse yeniden yapılandırma yoluna gideceklerini söylüyorlar. Bir başka deyişle iyi niyetli ve imkanı olan banka borçlusu şirketlerin aslında böyle bir yola başvurmadan, kendilerine başvurduklarında gerekli kolaylıkları gösterdiklerini belirtiyorlar. Dolayısıyla konkordato ilanına bankalar tarafından şüpheli bakıldığının da ipuçlarını alıyoruz.

SORUN TBMM GÜNDEMİNDE

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, çoğunluğu inşaat sektörü olmak üzere tekstil, ayakkabı, sağlık gibi hammaddesi ihracata ve dolayısıyla dövize endeksli sektörlerden gelen konkordato taleplerinin çığ gibi büyüdüğünü belirterek, bu konuda Meclis araştırması istedi.

Milletvekili, Çalıştığı şirketin konkordato ilanıyla ücretlerini alamayan işçi ve emekçilerin konkordatonun mağdur ettiği kesimlerin başında geldiğini, bu yöntemde bankaların kullandırdıkları kredi karşılığı rehinli alacakların işçi alacaklarının önüne geçtiğini, bu süreçte işçi alacaklarına çözüm olarak sunulan ‘Ücret Garanti Fonu’nun ise çözüm üretmekten uzak olduğunu belirtti.

(…)

ERDAL SAĞLAM’IN YAZISININ TAMAMINI HÜRRİYET’TE OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

Hürriyet