‘Ofisleri otele çevirelim’ önerisi

GYODER Çözüm Platformu'nun ‘Turizmde Dönüşüm Arayışları’ toplantısında konuşan CBRE Türkiye Genel Müdürü Can Kadir Yalnızcan, İstanbul'da atıl durumda bulunan ofis binalarının otele çevrilerek turizme kazandırılması önerisinde bulundu. İşte detaylar...

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen GYODER Çözüm Platformu toplantısının  ‘Turizmde Dönüşüm Arayışları’ bölümünde konuşan CBRE Türkiye Genel Müdürü Can Kadir Yalnızcan, İstanbul’da atıl durumda bulunan ofislerin otele çevrilmesini önerdi. Yalnızcan, ofislerin otele dönüştürülmesi sürecinde imar planları ve yasal mevzuatların incelenmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Ofislerin otele dönüştürülmesindeki hukuki sürece değinen Paksoy Avukatlık Bürosu Ortağı Selin Barlın ise  “Ofis olarak inşa edilmiş projelerle bağlantılı olarak eğer sonunda işletilecek otel, Bakanlıktan yıldızlanması gereken bir otel olmayacaksa, apart otel olarak kullanılabilecekse o zaman belediyeden alınan bir ruhsatla buranın işletilmesi mümkün” şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.

GAD Mimarlık Kurucusu Gökhan Avcıoğlu da ofislerin otele dönüştürülmesi konusuna mimari açıdan yaklaşarak ofislerle birlikte havalimanlarının, AVM’lerin hatta yazlık konutların turistik konaklama planına dahil edilebileceğini söyledi. İşte ofislerin otele dönüştürülerek İstanbul turizmine sunulması için ortaya atılan o görüşler…

“İstanbul’da ofis binalarını otele dönüştürebiliriz”

CBRE Türkiye Genel Müdürü Can Kadir Yalnızcan…

İstanbul’da ofis ve otel bölgelerini incelediklerini belirten CBRE Türkiye Genel Müdürü Can Kadir Yalnızcan, “Bu bölgelerde ofislerle otellerin örtüşmediğini fark ettik. Aslında bu da bir potansiyel. Şu anda atıl durumda olan birçok ofis binası var. Ama bunu dönüştürdüğümüz zaman potansiyeli yakalayabilecek miyiz? Bunun fizibilitesinin yapılması lazım. Bunu yaparken de planlar, yasal mevzuat incelenmeli. Keşke bu fizibilite en başta yapılsaydı da bu kadar atıl ofise sahip olacağımıza, belki daha güzel dağılmış ofis ve turizm tesislerine sahip olurduk” dedi.

“Dönüşüm sürecinde öncelikle hukuk analizi yapılmalı”

Panelin ‘Ofisten Turizme Dönüştürmede Hukuki Süreç’ konusuna değinen Paksoy Avukatlık Bürosu Ortağı Selin Barlın, “Dönüşüm yapılacak proje için fizibilite ve tüm mimari çalışması yapıldıktan sonra hukuki açıdan bakmak gerekir. Burayı gerçekten bir otel olarak kullanabilir misiniz? Özellikle ofis olarak inşa edilmiş projelerle bağlantılı olarak eğer sonunda işletilecek otel, Bakanlıktan yıldızlanması gereken bir otel olmayacaksa, apart otel olarak kullanılabilecekse o zaman belediyeden alınan bir ruhsatla buranın işletilmesi mümkün. Bu durumda imar mevzuatımız, ticari alan olarak statüsü belirlenmiş yerlerin içerisinde buranın turizm alanı olarak kullanılmasına izin veriyor.Dolayısıyla bu yapıda herhangi bir imar planı değişikliğine gitmeksizin dönüşüm yapmak mümkün. Tabi ki inşaat sürecinde alınacak tadilat ruhsatları iskanı bir kenara koyarak. Eğer burası yıldızlanması söz konusu bir otel olarak kullanılacaksa mevzuat şunu istiyor; imar durumu ya karma ya da tam olarak turizm olarak belirlenmeli. Eğer böyle bir durum oluşursa imar planı değişikliğine gidilmesi gerekiyor. Süreç, öncelikle hukuk analizi yapılarak yönetilmeli” diye konuştu.

“Türkiye’nin global oyuncu olabilecek bir yapısı var”

Toplantıda, özel sektör yatırımcılarının ve sektörün içerisindeki diğer oyuncuların, çözüm ortaklarının bina bazındaki yaklaşımlarının konuşulduğunu belirten GAD Mimarlık Kurucusu Gökhan Avcıoğlu, “Aslında bir bölgenin belki araç trafiğinden yaya trafiğine dönüştürülmesi ya da geleneksel sistemlerden yeni sistemlere şehir parçalarının nasıl buluşturulacağı, mesela endüstriyel bölgenin yeni bir turizm alanına, kültürel etkinlik alanına dönüştürülebileceğini konuşabiliriz. 21. yüzyılda daha da ilginç örnekler var. Ofis için yapılmış bir binanın konuta döndürülmesi günümüzde olacak. Havalimanlarının (bir tanesi İstanbul’da örnek) dönüştürülmesi olacak. Çalışmayan AVM’lerin içinde öğrenci yurdu hostel gibi türlere dönüştürülmesi söz konusu olacak. Yazlık konutların yeniden ele alınması olacak. Devre tatil alanlarının yeniden değiştirilmesi olacak. Bir başka konu da konut ile otel arasında da ciddi bir yaklaşım söz konusu. İnsanlar otelleri görüyor evlerini de neredeyse öyle istiyor. En sevilen projeler loft dediğimiz her şeyin bir arada olduğu yüksek tavanlı bir model. Değişimlerde çok cazip, her projeye uygulayabileceğiniz formüller yok. Biraz mimarın, biraz yatırımcının biraz da oradaki kültürün katkılarıyla şekilleniyor. Global oyuncu olabilecek bir yapısı var Türkiye’nin. Yatırımcıları da tasarımcıları da üreticileri de var. Bu noktada dönüştürülecek de çok bina var” dedi.

GYODER, ‘Turizmde Dönüşüm Arayışları’nı tartıştı