3. Havalimanı’nda öncelik yerli tedarikçinin

İstanbul üçüncü havalimanı projesinin 10 milyar euroluk inşaat harcamasında öncelik yerli tedarikçilerde olacak. İşte İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu’nun o açıklaması…

İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının yapım ve işletmesini üstlenen İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, projeyi “milli bir proje” olarak kabul ettiklerini; bu doğrultuda 10 milyar euroluk pazar yaratacak inşaat çalışmalarında yerli üreticilere öncelik vereceklerini söyledi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, söz konusu yatırım tutarının 10.24 milyar euroluk kısmını inşaat harcamaları oluşturacak.

3. Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda “yerli üretimle” gerçekleşmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) düzenlenen toplantıda konuşan Akçayoğlu, “Türk firmalarına tamamen pozitif bir ayrımcılıkla bu işi yöneteceğimiz milli bir proje olsun istiyoruz. Bu projeyi milli bir proje olarak kabul ettik ve tasarım anlamında üzerimize düşeni yaptık. Yabancı tasarımcılara bir Türk şirketi ile evlilik şartı koyduk” dedive ekledi: “Şantiyemiz dünyanın en büyüğü olmaya aday. Projedeki ihtiyaçlar doğrultusunda yerel üreticilerimizle işbirliği yapmaya özen gösteriyoruz.”

3. Havalimanı yerli malı olacak

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise, Türkiye imalat sanayinin her türlü makina ve ekipmanı kolaylıkla üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, üçüncü havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimine hazır olduklarını söyledi.

Bahçıvan, “Kamu ve özel sektör tarafından gerçekleştirilen projelerin alımlarında yurt içinde üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve yerli sanayinin desteklenmesinin, birçok sektörde dışa bağımlılığı azaltacağı, milli gelir, istihdam, ödemeler dengesi ve ülkemizin uluslararası rekabet gücü üzerinde olumlu etkiler yapacağı muhakkak” diye konuştu.

Bu kapsamda kamu alımı politikaları konusunda hükümet tarafından atılan adımların cesaret verici olduğunu belirten Bahçıvan, kamu mal alımlarında yerli malına fiyat avantajı sağlanması ve kamu alımlarıyla yerlileşme ve teknoloji transferini sağlamaya yönelik uygulamalar desteklediklerini söyledi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Eylül ayında yürürlüğe giren Yerli Malı Tebliği kapsamında en az yüzde 51 yerli katkı oranına sahip ürünler için Yerli Malı Belgesi düzenleniyor. Bakanlıkça belirlenen orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünler listesinde yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15’e kadar fiyat avantajı sağlanması da zorunlu bulunuyor.

3. Havalimanı ne zaman açılacak?

3. Havalimanı’nın yaklaşık 90 milyon yolcu kapasiteli birinci etabının 2018 yılı başlarında faaliyete geçmesi hedefleniyor. İnşaat çalışmaları dahilinde, inşaat malzemeleri, çevre teknolojileri, enformatik ve bilgi teknolojileri, iç mimarlık ve dizayn işleri gibi farklı alanlardaki tedarik ihaleleri ise peyderpey yapılıyor.

Dünya