Kentsel dönüşüme ağır darbe
Kentsel dönüşüm kulislerinde rant vergisinin ağır darbe vuracağı görüşü hakim… Kentsel dönüşüm rant vergisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yeni bir çalışma başlattı. O kanun çalışmasını imarpanosu.com açıklıyor…
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 10 Aralık 2015 Perşembe günü açıklanan 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı (İcraatler ve Reformlar) içinde 6 aylık eylem planı içinde yer alan ve kamuoyunda ‘rant vergisi’ olarak adlandırılan çalışma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirdi.
Rant vergisi için kanun Mart’ta
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmadan Türkiye’nin imar ve kentsel dönüşüm platformu imarpanosu.com’a ulaşan bilgilere göre; kentsel dönüşüm sürecine ağır darbe vuracağı öne sürülen ‘rant vergisi’ ile ilgili iki bakanlık tarafından yürütülen kanun çalışmasının Mart 2016’dan önce yazılarak ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor…
Eylem Planı’nda rant vergisi nasıl geçiyor?
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 10 Aralık 2015 Perşembe günü açıklanan 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı’nda “6 Ay İçinde Gerçekleştirilecek Reformlar” başlığı altında 34’üncü sayfada yer verilen “Çevre, Yerel Yönetimler ve Kentsel Dönüşüm” eylem planları içinde 96 numaralı eylem ile İçişleri Bakanlığı tarafından Büyükşehirlerde ilçe belediyelerinin kaynaklarının artırılmasına yönelik düzenlemeler yapılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği gibi kurum ve kuruluşların da katılacağı eylem ile Büyükşehirlerde ilçe belediyelerinin kaynaklarının artırılmasına yönelik olarak, Belediye Gelirleri Kanunu, Emlak Vergisi Kanunu ve İmar Kanunu’nda değişiklikler yapılacak. İşte o madde…
Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı eylem planına göre; imar planı değişiklikleri sonucunda ortaya çıkan değer artışının belli bir oranı kamu payı olarak tahsil edilecek…
Çevre, Yerel Yönetimler ve Kentsel Dönüşüm Planı
Hükümet’in 6 aylık eylem planı dahilinde Çevre, Yerel Yönetimler ve Kentsel Dönüşüm hedefleri şöyle…
HÜKÜMETİN EYLEM PLANINI BİLGİSAYARINIZA İNDİRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN!
Rant vergisi nasıl alınacak?
64. Hükümet’in Eylem Planı’nda yer alan ‘rant vergisi’ kararını 10 Aralık 2015 tarihli Milliyet Gazetesi‘ndeki köşesinde değerlendiren ekonomi yazarı Güngör Uras, planı ve kararı şöyle değerlendirmişti;
“Hükümetin gayrimenkul rantlarını vergilendirmek için kanuni düzenlemeye gideceği belirtiliyor.
Ne tür rantların vergiye tabi olacağı, vergiyi arsa sahibinin mi, arsa üzerine inşaat yapanın mı, inşaattan daire, işyeri alanın mı ödeyeceği belli değil.
Hele hele, şimdilerde yayılan “Kentsel Dönüşüm” modası kapsamında yıkılıp yenilenen binalarda dairesi olanların rant vergisi yükümlülüğünün olup olmayacağı hiç belli değil.
Şu bir gerçek ki rant vergisi yükü, gayrimenkulün son alıcısının üzerinde kalacak. Bu nedenle gayrimenkul fiyatları vergi yükü kadar artacak.
İmar planlarının arsa üzerinde inşa edilecek yapıların büyüklüğünü artıran kararlarına bağlı olarak arsa fiyatlarında büyük sıçramalar ortaya çıkıyor.
Rant nedir?
Rant, sahip olunan bir varlığa, genelde gayrimenkule, dayalı olarak emek verilmeden kazanılan gelirdir.
Bir varlığın değeri, özellikle toprağın değeri, kıt olduğu için artar. Buna kıtlık rantı, doğal rant denilir.
Bazen de bir varlığın değeri, devletin, merkezi yönetimlerin veya yerel yönetimlerin sadece o varlığa tanıdığı özel ayrıcalıklar sonucu artar. Buna da özel rant – suni rant denir.
Rant emek sarf edilmeden elde edildiği için bu genelde “doğanın getirisi” olarak kabul edilir.
Vergilendirilmeyen rant, üretime katkısı olmayan ranttır. Toprak-gayrimenkul rantı ile, özel rantlar-suni rantlardır.
Devlet rantı yükseltir
Özel rantlar-suni rantlar devletin, merkezi güçlerin veya yerel güçlerin (imar değişiklikleri, özel izinler gibi) farklı uygulamalar ve kararlarla varlık sahiplerine dağıttıkları, emeğe dayalı olmayan kazançlardır.
Hükümet gayrimenkul rantını vergilendirerek (1) Hazineye gelir sağlamak, (2) Rahatsız olan toplum vicdanını rahatlatmak istiyor.
Konut talebinin artması sonucu dağ taş, tarım arazisi değer kazanmaya başladı.
Devlet, merkezi ve yerel yönetimler yapılaşma konusunda ayrıcalıklı karar ve izinlerle, gayrimenkullerin değerlerinde aşırı artışa yol açtı.
Şehir hizmetlerinin yayılması, belli bölgelerde, belli mahalle ve sokaklarda gayrimenkullerin değerini artırıyor.
Rantı vergilendirelim demek kolay da verginin uygulanma şeklini belirlemek, kanun tasarısı hazırlamak ve TBMM’den geçirmek kolay değil. Zaman alacak.”