970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Depreme Dayanıklı Tasarım Kuralları oluşturuldu

ODTÜ ve İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümleri ile birlikte yürütülen AR-GE çalışması neticesinde Gazbeton Yapı Sistemi ile İnşa Edilmiş Binalar için Depreme Dayanıklı Tasarım Kuralları oluşturuldu. 2014 yılında başlayan ve 18 ay süren çalışmalar ve deneyler sonucunda elde edilen veriler, ülkemizde yapıların deprem güvenliğinin artırılmasına önemli katkılar sağlayacak.

Depreme Dayanıklı Bina Tasarım Kurallarının belirlenmesinin ülkemizdeki yapılarda deprem güvenliğinin sağlanması adına önemine vurgu yapan Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB) Genel Sekreteri Gülay Özdemir; “Gazbeton Yapı Sistemi, hiçbir taşıyıcı sisteme ihtiyaç olmadan, duvarda- döşemede ve çatıda tamemen donatılı gazbeton paneller kullanarak inşa edilmektedir. ODTÜ ve İTÜ ile gerçekleştirdiğimiz çalışma, gazbeton yapı sistemi ile inşa edilmiş yapılarda sistem tasarımına yönelik kurallar ve standartlar getirmektedir. Bu anlamda ülkemizde deprem güvenli yapıların tasarlanmasına yönelik var olan bilgi ve know-how boşluğunu doldurmaktadır” dedi.

Gazbeton kullanımının deprem güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynadığını belirten Özdemir; ”Gazbeton Yapı Elemanları, depreme karşı dayanımı ülkemizde ve dünyada ispatlanmış bir yapı malzemesi. Gazbeton Yapı Sistemi ile inşa edilmiş olan binlerce konut, ülkemizdeki büyük depremleri hasarsız olarak atlatmış olup bu sonuç Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü eksperlerinin deprem sonrası bölgede yaptıkları inceleme neticesinde verdikleri rapor ile de onaylanmıştır” dedi.

1-7 Mart’ın Deprem Haftası olduğuna dikkat çeken Özdemir; “%92’si deprem kuşağında bulunan ülkemizde yapı sektörü sürekli olarak yapılarda deprem güvenliğinin arttırılması konusunda gelişime odaklanmalı. Bu kapsamda, TGÜB olarak bizler de üzerimize düşeni yapmaya özen gösteriyoruz. Halihazırda, hafif bir malzeme olması nedeniyle, deprem güvenliği açısından cazip bir malzeme olan gazbetonu, yapılan ARGE çalışmalarıyla dünya standartlarının da üzerinde geliştirmeye devam ediyoruz. Bunun yanı sıra, yine Gazbeton Yapı Sistemine yönelik ARGE çalışmalarıyla, ülkemizde yapıların deprem güvenliğinin sağlanmasına yönelik standartlar ve kurallar geliştirerek, deprem güvenliği alt yapısının oluşmasına ve gelişmesine bilimsel olarak katkıda bulunuyoruz. Kendi çalışmalarımızın yanında ilgili devlet kurum ve kuruluşlarının yasal mevzuat ve yönetmeliklerine de destek vermeye çalışıyoruz” dedi.

 

Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB), ülkemizde gazbeton sektörünün gelişmesi ve dayanışmasının sağlanması amacıyla 1990 yılında kurulmuş bir Sivil Toplum Kuruluşudur.

TGÜB, gazbeton sektörünün tek meslek örgütü olarak; sektör sorunlarına çözümler üretilmesi, ilgili yasa ve yönetmeliklerin düzenlenmesinde kamu kurumları ile ilişkilerin yürütülmesi, gazbetonla ilgili akademik araştırmalara destek verilmesi, ulusal ve uluslararası alanda gazbetonunun tanınırlık, bilinirlik ve kullanımının artırılması, kamu yararı gözetilerek; binaların çevre dostu, enerji verimli ve güvenli olmalarını sağlamak amacıyla uygun malzemelerin tüketiminin yaygınlaşması konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bu yıl 25. yılını kutlayan TGÜB’ün; AKG Gazbeton, BETONG Yapı, NUH Yapı ve Türk YTONG olmak üzere 4 üyesi bulunmaktadır. Üyeleri; Tekirdağ (2), İstanbul (2), İzmir, Bilecik, Antalya, Kırıkkale, Kocaeli ve Osmaniye’de olmak üzere toplam 10 fabrikada üretim yapmaktadırlar.