970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Kentsel dönüşümde ithal ürün kullanan firmalara devlet desteği kaldırılmalı

İnşaat malzemeleri sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD’ın 34. Olağan Genel Kuruluna yerli malzeme kullanımı damgasını vurdu.

Türkiye inşaat malzemeleri sektörünün yabancı pek çok markayı geride bırakacak ürün ve hizmet kalitesine sahip olduğunu belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, kentsel dönüşüm ve konut sektöründeki gelişmelere rağmen rant ve reklam amaçlı yabancı malzeme kullanımını eleştirdi.

Hinginar, “Çoğu kez kalitesi yerli ürünlerden daha düşük olmasına rağmen Avrupa menşeili diye lanse edilerek ‘daha kaliteli’ algısı yaratılmaya çalışılıyor. Bu durum, yerli sanayimizin gelişiminin önüne set çekmektedir” dedi. İthal ürün kullanmayı tercih eden firmaların devlet desteği almalarını eleştiren Hinginar, “Haksız muameleye sessiz kalamayız” açıklamasında bulundu.
Türkiye İMSAD’ın Swiss Otel’de 25 Şubat’ta gerçekleştirilen ve dernek üyelerinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın da katıldığı 34. Olağan Genel Kurulu’nda inşaat sektörü gündem maddeleriyle masaya yatırıldı. Genel Kurul öncesi düzenlenen toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Ece Ceylan Baba ve Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Can Fuat Gürlesel konuşmacı olarak yer aldı. Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı F. Fethi Hinginar, yerli inşaat malzemesi kullanımı ve denetim konusunu gündeme taşırken; Bakan Yardımcısı Ceylan da, yapı denetimi konusunda Türkiye İMSAD’la hemfikir olduklarını vurguladı.

Hinginar: “Kalitemizi dünya biliyor”

Müteahhitlerin ithal malzeme kullanımına son vermesi gerektiğine dikkat çeken F. Fethi Hinginar, “Kentsel Dönüşüm projeleri muhtelif devlet teşviklerinden yararlandırılıyor. Kimi zaman müteahhitler projesini daha çekici hale getirmek için, kimi zaman da mal sahiplerinin taleplerinden dolayı yerli malzeme yerine ithal menşeili ürünler tercih ediliyor. Üstelik bu, reklam unsuru olarak da kullanılıyor. Dünyaya ürün satan, kalitesi dünya genelinde kabul görmüş bir sektör olmamıza rağmen, ne yazık ki, çoğu kez kalitesi bizim ürettiğimiz ürünlerden daha düşük olmasına karşın Avrupa menşeili diye lanse edilerek ‘daha kaliteli’ algısı yaratılmaya çalışılıyor. Hem ödediğimiz vergilerle oluşan kaynaktan devlet desteği alan hem de ithal ürün kullanan uygulamalara bir son verilmelidir. İthal ürün kullanmayı tercih eden firmaların devlet desteği almaları, yönetmeliklerde yapılacak düzenleme ile önlenmeli, denetimlerde de bu konu incelenmelidir. Kalitesi bütün dünyaca tasdik edilen Türk menşeli inşaat malzemelerinin ülkemizde gördüğü haksız muameleye sessiz kalmamalıyız, yerli sanayimizin gelişiminin önüne set çeken bu durum bertaraf edilmelidir” dedi.

Hinginar: “Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu’nun oluşturulmasına bakanlığımızın önderlik etmesini bekliyoruz”

Fethi Hinginar, her fırsatta dile getirdiği yapı denetimi ve Yapı Yasası konusunu Olağan Kurulda da gündeme taşıdı. Hinginar, “Biz Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu’nun kuruluş çalışmalarına başladık ancak kamu ayağını henüz oluşturamadığımız için ilerleme kaydedemiyoruz. Bina Yönetmeliği Platformu’nun oluşturulmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın önderlik etmesini ve kamu tarafında bu platformu sahiplenmesini bekliyoruz. 1999 depreminden sonra devreye giren denetim sistemi en çok beton kalitesi ve demirle ilgileniyor. Geri kalan 200’den çok malzeme çeşidinin denetiminde büyük eksiklikler var. Bu şekilde ne depreme hazırlanabiliriz ne de sağlıklı bir kentsel dönüşüm sürecine imza atabiliriz” açıklamasında bulundu.

Ceylan: “Her türlü desteğe hazırız”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak yaşanılabilir bir çevre ve marka şehirler oluşmasında en önemli hedefin yapı ve yapılaşmaya ilişkin bütüncül çözümler getirmek olduğuna dikkat çeken Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Türkiye İMSAD’ın çağrısına “Her türlü desteğe hazırız” yanıtını verdi. Türkiye İMSAD’ı inşaat malzemesi sektörüne yönelik yaptığı bilimsel çalışmalar, ekonomi raporları, endeksler ve akademik çalışmalarından dolayı tebrik eden Ceylan, inşaat malzemeleri sektöründe son 13 yıldaki büyüme ve diğer uluslararası gelişmelerin gurur verici olduğuna değindi. Ceylan “Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu’nda Türkiye İMSAD’ın yanında olmaktan mutluluk duyarız. Sektör varsa biz de varız, etle tırnak gibiyiz. Bakanlık olarak da bu tür çalışmalara katkıda bulunmak zorundayız. Ülkemizde inşaat sektörü katma değer ve istihdam açısından lokomotif sektördür. Yüzlerce alt sektörü etkilemektedir. Yatırımların yaklaşık yüzde 50’si inşaat sektörüne yapılmaktadır. 2000’li yıllardan itibaren önemli gelişmeler kaydeden inşaat sektörünün öneminin bilincindeyiz” dedi.

Ceylan: “TOKİ’nin mimari anlayışının ve malzeme kalitesinin düzeltilmesi için çalışıyoruz”

Kamuoyunda TOKİ’ye gelen eleştirilere değinen Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, “TOKİ 1984 – 2000 arası 43 bin konut üreten bir yapı iken, 2002 – 2015 arasında 700 bin konut üreten bir yapıya dönüştü. 2023 hedefi 1 milyon 200 bin adet konut. Ancak bu süreçte benzer mimari yapı ve malzeme konusunda eleştiriler yapıldı. Bu konunun düzeltilmesi için çalışmalara başladık. Birbirine benzeyen şehirler yerine kendi kültürüne ve bölgenin mimari dokusuna önem veren yeni projeler geliştireceğiz” dedi.

Ece Ceylan Baba: “Güvenli Yapılar Eğitim Merkezi’ bölgenin ilk ve benzersiz projesi olacak”

Dünyada sadece ABD de ve Japonya’da örneği olan “Güvenli Yapılar Eğitim Merkezi”nin Türkiye’de de kurulmasına ilişkin Türkiye İMSAD tarafından hayata geçirilecek olan projeye ilişkin bilgiyi ise Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Ece Ceylan Baba verdi. Baba, “Türkiye İMSAD olarak geçtiğimiz yıl Tuzla Belediyesi ile Güvenli Yapılar Eğitim Merkezi projesi için işbirliği yaptık ve inşası için protokol imzaladık. Türkiye İMSAD olarak, temsil ettiğimiz inşaat sektörünün önde gelen paydaşlarıyla birlikte bir sosyal sorumluluk projesi olarak planladığımız Güvenli Yapılar Eğitim Merkezi tamamlandığı zaman bölgenin ilk ve benzersiz projesi olacak. En iyi güvenli yapı örnekleri ve uygulamalarının sergileneceği Eğitim Merkezimizde ayrıca interaktif etkinlikler, simülasyonlar, konferanslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. Bu merkez ile afetler ve güvenli yapı konusunda kamuoyunda bilinç oluşturmayı amaçlıyoruz” açıklamasında bulundu.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri

Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel de Genel Kurul öncesinde Türkiye İMSAD tarafından hazırlık çalışmalarına Ağustos 2013’te başlanan ve ilk kez 2015 Ocak ayında kamuoyuyla paylaşılmaya başlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri’ne ilişkin bilgi verdi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan:

10 yıllık dünya inşaat sektörü vizyonu: 2010 yılında dünyada inşaat sektörüne yapılan harcama 7.2 trilyon dolarken, 2020 yılınca bu rakamın 12 trilyon dolara çıkması beklenmektedir. Önümüzdeki on yılda inşaat sektöründe yapılacak küresel harcamaların toplamının 100 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünyada her alanda hızlı yükseliş gösteren Çin, inşaat sektöründeki yatırımlarıyla da önümüzdeki on yıl 2.5 trilyon dolara ulaşacaktır. İnşaat sektörüyle dünyadaki pazar payını yüzde 21’lere ulaştıracağı öngörülen Çin, dünyada birinci sıraya yerleşirken sırasıyla onu ABD, Hindistan ve Japonya takip edecektir.

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar:

Sürdürülebilir Yapılı Çevre Konferanslar Serisi SBE16 (The Sustainable Built Environment Conference Series): Dünyanın 50’den fazla ülkesinde 2000 yılından bu yana yapılmakta olan Sürdürülebilir Yapılı Çevre Konferanslar Serisi SBE16 (The Sustainable Built Environment Conference Series) konferansının bu yıl ilk kez Türkiye İMSAD organizatörlüğünde Türkiye’de gerçekleştirilecek. İnşaat malzemesi üreticilerini, bilim insanlarını, uygulayıcıları, mimarları, mühendisleri, müteahhitleri, akademisyenleri, sanayicileri, devlet kurumlarını ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmeyi hedefleyen konferans 13-15 Ekim 2016 tarihinde yapılacak. Konferansta sürdürülebilir bir gelecek için fikirlerin, çözümlerin, yöntemlerin ve tekniklerin tartışılması ve paylaşılması amaçlanırken “Akıllı Metropoller – Sürdürülebilir ve Akıllı Binalar ile Akıllı Şehirler için Entegre Çözümler” (Smart Metropols – Integrated Solutions for Sustainable and Smart Buildings & Cities) ana tema olarak belirlendi. Konferansta sürdürülebilir bir gelecek için AR-GE ve inovasyonun önemine dikkat çekilecek, sanayi – üniversite işbirliğinin en güzel örnekleri kamuoyu ile paylaşılacak. SBE İSTANBUL Konferansı, aynı zamanda sektörde sanayi, kamu, üniversite ve STK’ların işbirliği yaptığı ilk konferans olma özelliğini taşıyor.

Türkiye İMSAD 

Kuruluşundan bu yana geçen 31 yılda, Türk inşaat sanayini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında temsil eden bir sivil toplum örgütü olan Türkiye İMSAD’ın, 30 sektör derneği, 81 sanayici firma ve paydaş kurum üyeleriyle birlikte, pazarda 21 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşmaktadır. Sürdürülebilir büyüme için yurt içinde ve yurt dışında işbirlikleri geliştiren Türkiye İMSAD, iç pazardaki gelişmeleri yakından izlemekte ve ihracatta ulaşılan başarının artarak sürdürülebilmesi için, dış pazarları yakından takip etmektedir. Türkiye İMSAD, inşaat sektörünün çok önemli grupları olan 30 farklı alt sektörü temsil etmektedir. Avrupa Yapı Malzemeleri Konseyi CPE’nin yönetim kurulunda olan, 2011 yılında Brüksel, 2015 yılında ise Kamerun temsilciliğini kuran, sektörel projeler yürüten, raporlar yayınlayan Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonu’nun fonladığı birçok projeye de liderlik etmektedir.