Durağan ekonomi, güvenilir inşaat markalarını bir adım daha öne çıkardı
Piyasalarda çok sayıda sektörde durgunluk hakimken, bu sıkıntılı süreçten en az etkilenen sektörlerden biri yine “güvenli liman” olarak bilinen inşaat sektörü oldu.
TÜİK tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksine göre Şubat ayında inşaat sektöründeki güven düşüşü tüketici güven endeksine göre yaklaşık 6 kat daha az olurken, oluşturdukları markalar ile tüketicinin güvenini kazanan inşaat sektörünün aktörleri, yatırımcıyı bu sıkıntılı dönemde kendine çekmeyi başarıyor.
Alınan bilgiye göre, TÜİK Ekonomik Güven Endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 14,8 oranında azalarak 83,88 değerinden 71,46’e geriledi.
Endeks özellikle tüketici, hizmet ve perakende sektörlerinde düşüş gösterdi.
En fazla güven kaybı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 7 oranında azalarak 71,62’den 66,64’e düşen tüketici güven endeksinde yaşandı. Hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endeksleri yüzde 3,5 ve yüzde 2,4 oranında azalarak sırasıyla 89,24 ve 106,18 oldu.
İnşaat sektörü güven endeksi ise bir önceki aya göre sadece yüzde 1,3 oranında azaldı. Yatırımcının “güvenilir liman” olarak nitelediği sektör, son aylarda durağan ekonomi sarmalının yaşandığı ülkemizde en fazla öne çıkan sektör olurken, alanlarında markalaşan firmalar bu dönemde yatırımın fırsat olduğuna inanan yatırımcılar ile satışlarını artırmayı başarıyor.
Başkent Ankara’da yaklaşık 40 yıldan beri inşaat sektörünün içinde olan BESA Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, ekonomideki tüm dalgalanmalara, güven düşüşlerine rağmen hızla büyüyen sektörlerinin Türkiye’de konut açığının uzun yıllar daha kapanmayacağını gösterdiğini kaydetti.
Efe Bezci, en sıkıntılı dönemlerde bile doğru lokasyonda doğru proje üreten ve çalışmaları ile markalaşan firmaların aslında bu sıkıntılı dönemlerden karlı çıktığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Çok sayıda yatırımcı durgun zamanları gözetler ve hedeflediği ürünü fiyatı en düşük dönemde almaya çalışır. Türkiye’deki yerli ve yabancı yatırımcıların hatırı sayılır ölçüde büyük bölümü böylesi dönemlerde marka inşaat firmalarının kapısını daha fazla çalmaya başlıyor. Kaliteli ürünü, en düşük fiyatla alıp, ekonomide raylar yerine oturunca yüzde 50-100’lere varan oranda karlar elde etmeyi hedefliyor. Şu anda da piyasada geleceğe dönük yatırım için kolları sıvayan çok sayıda kişi ve kuruluş var. TÜİK’in verilerinde de inşaat sektörünün en az güven kaybetmesinin nedenlerinden biri de bu.”