970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Kadıköylüler köyünde kaldı, Ataşehir ve Üsküdar alternatif oldu

‘İstanbul Taşınma Hareketliliği’ Raporu açıklandı. Kentsel Dönüşümün etkisiyle Anadolu Yakası ilçelerinde yoğun taşınma hareketliliği yaşandı.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya: “2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği, 2015’in son çeyreğine göre %30 artış gösterdi. Kentsel Dönüşüm nedeniyle taşınma hareketliliğinin en fazla olduğu bölge olarak, İstanbul Anadolu Yakası ve özelikle Kadıköy ilçesi öne çıkıyor.”

TSKBGD&REIDIN IstanbulTasinmaHareketliligiRapor MakbuleYonelMaya 1

REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan: “Avrupa yakasında ilk çeyrekte Beşiktaş’ta bir hareketlilik gözlemlendi. Bunu sırasıyla Küçükçekmece ve Esenyurt ilçeleri takip etti.”

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş’nin desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan ‘İstanbul Taşınma Hareketliliği’ 2016 ilk çeyrek raporu açıklandı. ‘İstanbul Taşınma Hareketliliği’ Raporu ölçümlemesinde, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nin (İSTEEND) Ocak-Mart 2016 döneminde gerçekleştirdiği konut tipli ve İstanbul içi taşımacılık işlemlerinden elde edilen bilgilerden yararlanıldı.

TSKBGD&REIDIN IstanbulTasinmaHareketliligiRapor 1

İstanbul içinde evden eve taşınma işlemlerinin bölgesel bazda hareketlilik ve yoğunluklarının tespit ve takip edilmesini amaçlayan rapora göre, 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği, 2015’in son çeyreğine göre %30 artış gösterdi.

İlk kez açıklanan ‘İstanbul Taşınma Hareketliliği’ Raporunda, İstanbul’da 39 ilçe arasında en fazla göç veren ilçe %15’lik oranla Kadıköy oldu. Kadıköy’ü sırasıyla %11’le Maltepe, %8’le Ataşehir, %5’le Ümraniye ve %4’le Kartal izledi. Kadıköy’den yapılan taşınma işlemlerinin %43’ü yine Kadıköy’e gerçekleşti. Kadıköy’den Ataşehir’e taşınma oranı %15 ve Kadıköy’den Üsküdar’a taşınma oranı ise %8 olarak gözlemlendi.

En fazla göç alan ilçe, Maltepe…

39 ilçe arasından en fazla göç alan ilçe ise %11 oran ile Maltepe olurken, Maltepe’nin en fazla göç aldığı ilçe %59 oran ile yine Maltepe oldu. Maltepe’yi %7’le Ataşehir ve Kadıköy izledi.

Taşınma nedenleri arasında ‘kentsel dönüşüm’ önemli bir ölçüt olurken, Kadıköy’den taşınanların %40’ının taşınma nedeni olarak ‘kentsel dönüşümü’ gösterdikleri görüldü. İstanbul’da 3+1 daire tipinden gerçekleşen taşınma işlemlerinin %92’si yine 3+1 daire tipine gerçekleşti. 2. kattan gerçekleşen taşınma işlemlerinin %50’si ise 3. kata yapıldı.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, düzenlenen basın toplantısında, “Son 14 yıllık süreçte İstanbul’da konut sektörü ciddi bir dönüşüm geçirdi. Geldiğimiz noktada coğrafi koşullar, fiziki mekan, konum özeliklerinin dışında artık işin bir de sosyal ve ekonomik döngüsünün ele alınması gerektiğine olan inancımızla İstanbul Taşınma Hareketliliği endeksinin oluşturulmasına destek vermekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu endeksin yayınlanmasındaki öncelikli amacımız, hem konut geliştiricileri için hedef kitle analizlerine sayısal verilerle yardımcı olmak hem de bireysel kullanıcıların yer seçim eğilimlerini ve grafiklerini oluşturmaktı” dedi.

Makbule Yönel Maya, raporda yer alan 2016 ilk çeyrek dönem sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Kentsel Dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu bölgelerde taşınma hareketliliğin en fazla olduğu bölge olarak İstanbul Anadolu Yakası ve özelikle Kadıköy ilçesi öne çıkıyor. Kadıköy’den 2016 ilk çeyrekte taşınma oranı %15 iken, aynı ilçe içinde yapılan taşınma işlemlerinin %43 olduğunu görüyoruz. Bu durum da gerek yeni biten inşaatlarda, gerek Kentsel Dönüşüm nedeniyle binanın yıkılacak olması nedeniyle yapılan taşınma işlemlerinde ilk tercihin yine aynı bölgede olma eğilimini gösteriyor. Kadıköy dışında Maltepe bölgesindeki taşınma hareketliliğinde de yine Kentsel Dönüşümün önemli bir etken olduğu ortaya çıkıyor.
Diğer taraftan bölgeye yapılan ofis yatırımlarının ve hayat geçen ofis taşınma projelerinin de doğrudan konut yatırımları için de Maltepe ilçesini hareketlendirdiğini söylemek mümkün…

Daire tipleri olarak İstanbul ilindeki iç taşınma hareketliliğini değerlendirdiğimizde 1+1’den 2+1’ e taşınma oranının %40 gibi bir seviyede seyretmesi, kullanıcıların taşınırken şartlar mümkün olabiliyorsa oturduğu evini büyütme anlamında bir eğilimleri olduğuna da işaret ediyor. Yine aynı şekilde 2+1 den yapılan taşınma işlemlerinde de evini bir oda büyütmek suretiyle 3+1’ e yapılan taşınmaların da %38 seviyesinde seyrettiğini söyleyebiliriz.”

REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan “Taşınma hareketliliğinde mevsimsellik etkisi yaşanıyor. Havaların iyileşmesi, kamu personeli atamaları ve tayin dönemleri süresince özellikle Temmuz-Eylül ayları arasında taşınma işlemlerinde artış bekleniyor. Tayin ve atamaların dışında yıl genelinde taşınma hareketliliğini en çok etkileyen faktör ise kentsel dönüşüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda hareketliliğin artarak yaşanacağı bölgelerin Kadıköy, Maltepe, Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa, Esenler olacağını söyleyebiliriz. Anadolu yakasında önümüzdeki dönemde hareketliliğin devam etmesini bekliyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm/yenileme bölgelerinde hareketliliğin devam etmesini öngörüyoruz. 2016 1. Çeyrek dönemi için Avrupa Yakasında Beşiktaş ilçesinde bir hareketlilik gözlemleniyor. Bunu sırasıyla, Küçükçekmece ve Esenyurt ilçeleri takip ediyor. ‘İstanbul Taşınma Hareketliliği’ Raporu için önümüzdeki dönemde de yılda 4 rapor olacak şekilde, çeyrekler bazında ‘İstanbul Taşınma Hareketliliği’ raporunu paylaşacağız. Her çeyrek dönemi takip eden ilk ay ilgili rapor paylaşılacak” şeklinde konuştu.

İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Davut Ukan da derneğe üye olan firmalardan topladıkları taşıma bilgilerini İstanbul Taşınma Hareketliliği raporu için eksiksiz ve doğru bir şekilde ilettiklerini belirterek, “Tüm Marmara bölgesinde K3 yetki belgesine sahip 430 firma, Türkiye geneline baktığımızda ise yaklaşık 1.200 firma var. Bu belgeye sahip firmalar sadece ev eşyası ve ofis eşyası taşıyabiliyor. İstanbul taşıma hareketliliğine katkı sağladığımız için mutluyuz. Bize üye olan firmalardan topladığımız taşıma bilgilerini REIDIN yönetimine eksiksiz ve doğru bir şekilde ileterek katkı sağladık” dedi.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.

TSKB Gayrimenkul Değerleme, bilgi birikiminin temelini TSKB’nin yarım asrı aşkın bir sürede elde ettiği gayrimenkul, makine ve ekipman parkı ekspertizi uzmanlığından alarak, 2002 yılında gayrimenkul değerleme hizmeti vermek amacıyla kurulmuştur.

Değerleme, danışmanlık, proje geliştirme ve fizibilite, en iyi en verimli kullanım etüdü, piyasa araştırmaları, sektörel etütler, yatırım inceleme-kontrol, makine-ekipman ekspertizi gibi konularda uluslararası standartlarda (IVSC) bağımsız ve tarafsız hizmet veren TSKB Gayrimenkul Değerleme, çalışmalarını gizlilik esasına uygun gerçekleştirmektedir.

TSKB Gayrimenkul Değerleme, güncel olarak takip ettiği sektörel veriler ve gelişmeler ışığında hazırladığı raporlar ile yatırım kararlarında yol gösterici bir misyon edinmiştir. Pazar araştırma hizmetleri ile gayrimenkul yatırımlarında, yatırımcıların doğru ve sağlıklı adımlar atmasına da destek vermektedir.

Değerleme sektöründe köklü birikimin ve uzmanlığın temsilcisi olan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş, tüm Türkiye’ye yayılan güçlü organizasyon yapısı ve lisanlı değerleme uzmanlarıyla projelerin başlangıç aşamasında itibaren her aşamasında danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Değer tespit hizmetleri kapsamında arsalardan iş merkezlerine, fabrikalardan alışveriş merkezlerine, otellerden lojistik tesislerine, limanlara kadar geniş bir alanda pazar değeri tespiti TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin uzmanları tarafından yapılmaktadır.

TSKB Gayrimenkul Değerleme, güçlü ve profesyonel kadrosuyla kurulduğu günden bugüne; şahıslara, yerli ve yabancı şirketlere, kamu kuruluşlarına, yerli ve yabancı bankalara, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına, gayrimenkul geliştirme firmalarına, hukuk bürolarına, finansal kiralama şirketlerine, sigorta ve reasürans şirketlerine, belediyelere, bağımsız denetim şirketlerine, aracı kurumlara, vakıflara ve özellikle SPK mevzuatına tabi olan şirketlere uluslararası standartlarda kabul gören bağımsız ve tarafsız raporlama hizmeti sunmaktadır.

2003 yılı Şubat ayında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kabul edilen “Değerleme Şirketleri” listesine alınan TSKB Gayrimenkul Değerleme; SPK mevzuatı gereğince bir gayrimenkulün veya varlığın rayiç değerini bağımsız ve tarafsız bir şekilde takdir etmekte ve uluslararası alanda kabul görmüş değerleme standartlarına uygun olarak müşterilerine raporlamaktadır.

2003 yılı Şubat ayında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kabul edilen değerleme şirketleri listesine alınan TSKB Gayrimenkul Değerleme aynı zamanda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 17.12.2009 tarih ve 3469 sayılı kararı ile “Gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmeti verme yetkisi alan ilk şirketlerden biridir. SPK, BDDK lisanslarından sonra İngiliz Kraliyet Ailesi Tescil ve Lisans Kurumu tarafından verilen ve uluslararası hizmet güvencesi sunan RICS lisansını alarak, Türkiye’nin üç lisansla hizmet veren önde gelen şirketlerinden biri olmuştur.

2012 yılıyla birlikte Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ‘yeşil bina’ yatırımları için değerleme ve danışmanlık hizmeti vermeye başlayan TSKB Gayrimenkul Değerleme, kadrosunda yeşil binalar konusunda bilgili ve yeşil bina değerlendirmesinde yetkinliği olan, LEED Green Associate sertifikalı çalışanlara sahiptir. TSKB Gayrimenkul Değerleme Leed Sertifikalı değerleme uzmanları ile sürdürülebilirlik konusundaki en önemli farkındalıklardan biri olan“Yeşil Binalar”ın değerlemesi, En İyi ve En Yüksek Kullanımda “Yeşil Değer” Analizi hizmetlerini sunmaktadır.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş., ilk şubelerini 2006 yılında Ankara ve İzmir illerinde açmıştır. Bursa, Adana ve Antalya ‘dan sonra 2015 yılında Diyarbakır ve Trabzon’da da iki şube faaliyete geçiren, İstanbul merkez olmak üzere 8 ilde şubeleri ve 69 ilde de temsilcileri ile hizmet veren TSKB Gayrimenkul Değerleme, yaygın hizmet ağını günden güne güçlendirmektedir.