İMSAD, SBE16’ya ev sahipliği yapacak
İnşaat malzemesi sektöründe bir sivil toplum kuruluşu tarafından hazırlanan ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlayan Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) 13-15 Ekim 2016 tarihleri arasında Swissotel The Bosphorus’da gerçekleştireceği SBE16 İSTANBUL Konferansı ile sürdürülebilirlik ve çevre konusunda sektörde bir ilke daha imza atıyor.
5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında açıklama yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, dünyanın ve Türkiye’nin geleceğinin doğayla dost sürdürülebilir bir yaşam inşa edilmesinde olduğunun altını çizdi. Başkan Hinginar, açıklamasında çevresel konularda alınacak önlemlerde sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluk düştüğünü belirtti. Türkiye İMSAD’ın bu konuda verdiği vaatler çerçevesinde bir dizi faaliyet içinde bulunduğunu ifade eden Hinginar, bu kapsamda ekim ayında Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan SBE16 İSTANBUL Konferansı’nın bu faaliyetler içinde büyük öneme sahip olduğuna değindi.
Hinginar: “Türkiye’de bir ilke imza atacağız”
SBE16 İSTANBUL Konferansı, dünyanın 50’den fazla ülkesinde 2000 yılından bu yana yapılmakta olan “Sürdürülebilir Yapılı Çevre Konferansları Serisi” (The Sustainable Built Environment Conference Series) kapsamında Türkiye’de ilk kez 13-15 Ekim 2016 tarihleri arasında Swissotel The Bosphorus’da gerçekleştirilecek. Konferansa ilişkin bilgi veren Hinginar, “SBE16 İSTANBUL; daha iyi bir gelecek için fikirlerin, çözümlerin, yöntem ve tekniklerin tartışılmasını ve paylaşılmasını amaçlıyor. Bu çerçevede sürdürülebilir, yeşil, dayanıklı ve akıllı binalar, kentler ve metropoller gibi çeşitli konularla ilgilenen yapı malzemesi üreticilerini, bilim insanlarını, uygulayıcıları, mimarları, mühendisleri, müteahhitleri, sanayi ve devlet kurumlarını, sivil kuruluşları ve sivil toplumu bir araya getirecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenen organizasyonumuz aynı zamanda sektörde sanayi, kamu, üniversite ve STK’ların işbirliği yaptığı ilk konferans olma özelliğini de taşıyor. Konferansta sürdürülebilir gelecek, iklim değişikliği, akıllı binalar, yeşil binalar / şehirler gibi pek çok konuda yurtdışında ve ülkemizde yapılan çalışmalar, ülke olarak mevcut durumumuz, sorunlarımız, çözüm önerilerimiz tartışılacak” bilgisini verdi.
Konferansın özel oturum konuşmacıları arasında; Ecoplatform Başkanı Sven Olof Ryding, Solar Decathlon Europe Başkanı Prof. Peter Russell, Japon Mimar Prof. Kazuo Iwamura, (World Sutainable Energy Institute – WSEIN) Dünya Sürdürülebilir Enerji Enstitüsü Başkanı Gökhan Yıldırım, Avrupa Bina Performans Enstitüsü Başkanı Oliver Rapf ve REC Türkiye Başkanı Rifat Ünal Sayman gibi pek çok önemli ismin yer aldığına dikkat çeken Hinginar, bu isimlerin yanı sıra uluslararası kuruluşların yönetim kurulu başkanları, yabancı mimarlar, fütüristlerin de konferansın konuşmacıları arasında yer alacağını belirtti. Konferansın “Akıllı Metropoller – Sürdürülebilir ve Akıllı Binalar ile Akıllı Şehirler için Entegre Çözümler” teması ile hayata geçirileceğini söyleyen Hinginar, buradan çıkan sonuçların çevre ve iş süreçlerinin geleceği açısından sektörün yolunu aydınlatacağını ifade etti.
Türkiye İMSAD’ın ikinci Sürdürülebilirlik Raporu yolda
Türkiye İMSAD’ın sürdürülebilirliğe verdiği öneme, bu konuda yaptığı çalışmalara ve gelecek nesillere ışık tutacak ekonomik, sosyal ve çevresel gelişim için attığı adımlara devam edeceğini ifade eden Hinginar, “2013 yılında Küresel Raporlama Girişimi (GRI) G4 Rehberi kapsamında ilk sürdürülebilirlik raporumuzu hazırlamıştık. Bu rapor ile yalnızca Türkiye’de değil dünyada da sektörel anlamda bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Şimdi ikinci sürdürülebilirlik raporumuzun çalışmalarını başlattık. Derneğimizin sürdürülebilirlik konusunda yürüttüğü önemli çalışmalara dahil olarak, bu sayede çok ciddi enerji tasarrufları sağlamış, üretim prosesleri geliştirmiş ve inovatif gelişmeler sağlamış başarılı üyelerimiz bulunuyor. Bu şirketlerin “iyi uygulama örnekleri” ikinci raporumuzda da yer alacak ve hem sektördeki hem de paydaş sektörlerdeki bu alanda atılım içinde olacak kurumlara yol gösterecek” dedi.
Türkiye İMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi’nin çalışmaları kapsamında haziran ayında ikincisi düzenlenecek olan Paylaşım Günleri etkinliğini periyodik hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Hinginar, Türkiye İMSAD tarafından yürütülen Sektörel Gelişim Toplantıları, Gündem Buluşmaları, Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi gibi toplantı ve oturumlarla, sektörler ve liderler arasındaki know-how alışverişine destek vermeye devam edeceklerini dile getirdi.
Türkiye İMSAD
Kuruluşundan bu yana geçen 31 yılda, Türk inşaat sanayini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında temsil eden bir sivil toplum örgütü olan Türkiye İMSAD’ın, 30 sektör derneği, 81 sanayici firma ve paydaş kurum üyeleriyle birlikte, pazarda 21 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşmaktadır. Sürdürülebilir büyüme için yurt içinde ve yurt dışında işbirlikleri geliştiren Türkiye İMSAD, iç pazardaki gelişmeleri yakından izlemekte ve ihracatta ulaşılan başarının artarak sürdürülebilmesi için, dış pazarları yakından takip etmektedir. Türkiye İMSAD, inşaat sektörünün çok önemli grupları olan 30 farklı alt sektörü temsil etmektedir. Avrupa Yapı Malzemeleri Konseyi CPE’nin yönetim kurulunda olan, 2011 yılında Brüksel, 2015 yılında ise Kamerun temsilciliğini kuran, sektörel projeler yürüten, raporlar yayınlayan Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonu’nun fonladığı birçok projeye de liderlik etmektedir.