970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

AVM Ciro Endeksi Haziran’da yüzde 13.5 arttı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Haziran ayı sonuçları açıklandı. İşte detaylar…

Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Haziran 2016 döneminde, 2015 Haziran ayına göre yüzde 13,5’lik artışla 194 puana ulaştı. AVM Endeksi verileri ikinci çeyrek bazında da geçtiğimiz yılın ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 8,6 artış gösterdi. Endeks ikinci çeyrekte 190 puana ulaştı.

AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Haziran 2016’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 oranında arttı. Verimlilik, İstanbul’da 843 TL, Anadolu’da ise 668 TL olarak gerçekleşti. Türkiye ortalaması da 738 TL olarak kaydedildi.

Çeyrek bazında da m2 başına düşen cirolarda artış yaşandı. AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar 2016 yılının ikinci çeyreği 2015 yılı ikinci çeyrek verileri ile karşılaştırıldığında yüzde 9 artarak 726 TL’ye ulaştı.

Haziran ayında en yüksek ciro artışı giyim ve ayakkabı-çanta kategorilerinde gerçekleşti

Geçtiğimiz yılın Haziran ayı ile karşılaştırıldığında 2016 Haziran döneminde kategoriler bazında endeks yüzde 13’lük bir artış gösterdi. En yüksek ciro artışı ise giyim kategorisinde yüzde 23’lük artışla yaşandı. Geçtiğimiz yılın Haziran ayı ile karşılaştırıldığında Haziran 2016’da ayakkabı-çanta kategorisi yüzde 22, yiyecek kategorisi yüzde 8, AVM’lerdeki diğer* alan ciroları yüzde 5, hipermarket kategorisi yüzde 2 artış kaydederken teknoloji hipermarket ciroları yüzde 5 oranında düşüş gösterdi.

Ziyaret Sayısı Endeksi

Haziran 2016 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 2,1’lik azalma yaşanmıştır.

Ziyaret sayısı endeksi ikinci çeyrek bazında ise geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 1 oranında düşüş gösterdi.

AVM Endeksi Haziran 2016 ve ikinci çeyrek sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü “AVM endeksi Haziran 2016 döneminde bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 13,5 oranında arttı. 2016 ikinci çeyrek verilerine baktığımızda da ciro artışının yüzde 8,6 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Geçtiğimiz ay endeks sonuçlarını yorumlarken Ramazan ayının ve bayram öncesinin yaşanacağı Haziran ayında endekste bir miktar artış yaşanabileceğini; ard arda yaşanan saldırılar sonrasında da toparlanmanın yavaş da olsa başladığını ifade etmiştik. Açıklanan sonuçlar ve artışlar her ne kadar enflasyon altında da olsa bu tahminlerimizi doğruluyor.

Ülkemiz son derece zor bir dönemden geçiyor. Mart ayında yaşanan terör saldırıları sonrası ikinci çeyrekte normalleşme başlamıştı. Ancak yine de tedirginliğin sürdüğünü ziyaret sayılarına yaşanan düşüşten görebiliyoruz. Sonrasında Haziran ayı sonunda yaşanan Atatürk Havalimanı saldırısı ve 15 Temmuz darbe girişimi hepimizi derinden yaraladı. Bu gelişmelerin sektörümüze olan etkilerini önümüzdeki ay verilerinde daha ayrıntılı olarak görebileceğiz. Ancak ziyaret sayısı ve cirolarda özellikle olayların yaşandığı günlerde önemli düşüşler yaşandığını tespit ettik. Ülkemizde bu olumsuz ortamı yaratmak isteyenlere verilebilecek en iyi cevap, hayatın normal şekilde devam edebildiğini, aklın öfkenin önüne geçtiği, dengelerin sağlandığı bir durumu yaratabilmek ve yaşatabilmek. Biz sektör olarak bu konuda elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz.

Altını çizmek istediğimiz bir diğer önemli konu da ciroların; Dolar, Euro ve Tüfe karşısında artış kaydediyor olması. Ekte sizlerle de paylaşılan 2009 yılından bugüne “Kur Değişim Tablosu” incelendiğinde de görüleceği üzere metrekare verimliliği 245 puana yükselirken yani %145 artarken 2009 yılından beri en yüksek artışı gösteren Dolar dahi %73,6 artarken, Tüfe’de %55,4 ve Euro’da da %49,4 artış yaşanmıştır. Yani son 8 senede cirolar Dolar’ın da Euro’nun da üzerinde artmıştır. İçinden geçtiğimiz olağanüstü hal döneminde yaşanan gelişmeler yakından takip edilmektedir ve alınması gereken önlemler üzerinde de titizlikle çalışılmaktadır…” dedi.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği

AVM Sektörüne sorumlu liderlik yapmak ve sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2009 Mart ayında 16 kurucu üyeyle yola çıkan AYD, (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) bugün üyelerinin kontrolündeki AVM’ler ile sektörün % 70‘inden fazlasını temsil etmektedir. AYD Türkiye’de takriben 52 milyar dolarlık yatırımı ve 400 bin nitelikli istihdamı temsil etmektedir. Özellikle son 10 yılda Türkiye ekonomisinin dördüncü büyük sektörü haline gelmiş olan Perakende Sektörü ve AVM’ler birlikte ülke ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcılar olarak önemli katkılar sağlamaktadırlar. AYD, Alışveriş Merkezlerinin, tüketicilere keyifli alışveriş imkânı veren, perakende sektörüne katma değer yaratan, kent ile bütünleşen ve dünya standartlarında mekânlar olmasını sağlamak amacı ile perakendeciler, tüketiciler ve sektörel çözüm ortaklıkları ile birlikte perakende sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.

www.ayd.org.tr