TOKİ’nin hedefi en az 500 bin konut
TOKİ Başkanı Ergün Turan, sosyal konutta kâr etmediklerini belirterek, “Diyelim ki 3+1 daireyi 150 bin liraya satıyoruz. Bu daireyi hemen 250 bin liraya satacak olanlar, kurada isimleri çıktığı zaman piyangodan para çıkmış gibi seviniyorlar. İstanbul ölçeğinde düşününce bu sosyal konut anlamına gelmiyor. Bunlarla ilgili farklı çalışmalarımız var” dedi.
Turan, yaptığı açıklamada, TOKİ’nin projelerinde en çok prim yapan il ve ilçelere ilişkin, “Konya Yazır bölgesinde 52 konutumuz kalmıştı. 52 konuta 5 bine yakın müracaat oldu. Sivas’ta 300 küsur konut koyduk, 12 bine yakın müracaat oldu. Erzurum’da bile nüfus artışı olan bir vilayet olmamasına rağmen hemen hemen 3 katı talep gördü. Bir yerde talep çoksa çok kazandırıyor demektir. Türkiye’de 81 vilayet varsa 70-75’inde vatandaşa ne arz etsek, onun 20 katına kadar talep gören bir modelden bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.
TOKİ’nin 2016 hedefinin 60 bin konut olduğunu bildiren Turan, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) hain darbe girişimine rağmen yıl sonunda 64 bin rakamına erişeceklerini, böylece rekor kırmış olacaklarını söyledi. Turan, “Gelecek yıl 65-70 bin konut üretme hedefimiz var. Bunlar sosyal konut… İştirak şirketlerimizin yaptığını saymıyorum. 2019 yılına kadar 260 bin konut hedefimiz var. 2023 hedefimiz de, yani 7-8 yıl içinde asgari 500 bin konut inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.
TOKİ’nin sosyal konutta kâr etmediğini vurgulayan Turan, “Diyelim ki 3+1 daireyi 150 bin liraya satıyoruz. Bu daireyi hemen 250 bin liraya satacak olanlar, kurada isimleri çıktığı zaman piyangodan para çıkmış gibi seviniyorlar. Devir hakkı olmamasına rağmen borcunun tamamını kapatıyor. Çünkü borçlu durumdayken devir hakkı yok. Borcunu kapatıp 250 bin liraya satacak değerli yerler var. Biz bunları yüksek bedelle çıksak ‘siz kâr amaçlı mı bunu yapıyorsunuz?’ diye soruyorlar” şeklinde konuştu.
Çalışma yapılıyor
Turan, İstanbul’da 250 bin liraya kâr etmeden daire sattıklarını belirterek, “1500 daireyi koyuyoruz. 100 bin kişi müracaat ediyor. 1500 kişiye daire çıkıyor. Daireyi 250 bin liraya alıyorsunuz, kuranızı çektiğiniz gün 350-400 bin liraya satıyorsunuz. Böyle bir hak olabilir mi? Bu sosyal konut mudur? İstanbul ölçeğinde düşününce bu sosyal konut anlamına gelmiyor. Bunlarla ilgili farklı çalışmalarımız var” dedi.
Yurtdışı gündemde
TOKİ’nin yurt dışındaki konutlarının ticari maksatlı olmadığını, Türkiye’nin yardım faaliyetlerine yönelik gerçekleştirdiğini kaydeden Turan, yasa gereği yurt dışında ticari işlerinin olmadığını, TOKİ’nin yurt dışında sadece Türkiye’nin yardım faaliyetlerini inşa ettiğini vurguladı. Turan, “Ancak yurt dışından talep geliyor. Pakistan’dan da, Körfez ülkelerinden de böyle talepler (konut üretim talebi) geliyor. Bunu sektör bileşenleriyle tartışıyoruz. Böyle bir başlığımız da var” diye konuştu.