Nazmi Durbakayım: Fiyat düşüşü yok TL’ye dönüş var
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, konut fiyatlarıyla ilgili ‘düşüş var’ şeklindeki açıklama ve haberlere tepki göstererek, ‘Döviz bazlı fiyatların revize edilmesi, fiyat düşüşü değildir’ dedi. İşte o açıklaması…
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, İNDER Başkan Yardımcısı Ali Nuhoğlu ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayımile birlikte İNDER Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansı Sonuç Bildirgesi’ni açıkladı. Nazmi Durbakayım, sektördeki sorunlara değindiği konuşmasında fiyatlarla ilgili açıklama ve haberlere tepki gösterdi. Durbakayım’ın açıklaması şöyle;
“Sektörümüzün sorun ve çözümlerinin dile getirildiği 7 Aralık toplantısı SONUÇ BİLDİRGESİ’nde daha rasyonel bir yapı için olması gerekenler ifade edilmiştir.
İNDER KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇÖZÜMLERİ KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ İÇİN TIKLAYIN!
İnsanımızın 3 temel gereksinmesinden olan barınma ihtiyacını karşılayan YAPI MÜTEAHHİTLERİ bu günkü şartlarda, yaptığı işin bilincinde olarak tüm mali ve hukuki riskleri üzerine almak sureti ile faaliyet göstermektedir. Konut sektöründe rol alan büyük küçük YAPI MÜTEAHHİTLERİ, diğer sektörlerde olduğu gibi serbest piyasa şartlarında çalışmaktadır.
Ülkemizin ihtiyacı olan yeni konut üretimi ve kentsel dönüşüm çalışmalarında %90 oranında rol alan büyük küçük YAPI MÜTEAHHİTLERİ, finansman gereksinmelerini karşılamak için gerektiğinde kar marjlarını sıfırlamak sureti ile projelerini gerçekleştirmektedirler.
Sektörde zaman zaman yaratılmak istenen gerçek dışı algılara yine sektörümüzün emekçileri en iyi cevapları vermektedirler.
Küçük ölçekli YAPI MÜTEAHHİTLERİ bazı zamanlarda finansman sağlamak için bir dairesini ucuz satabilmektedir. Ancak bu tip münferit satışlar piyasa değerlendirmesi için bir ölçü olarak görülmemelidir. Günümüz serbest piyasa koşullarında artık her sektörde fırsat ürünlerinin olması şaşırtıcı değil. Ancak, sektördeki her ürünün aynı şekilde satılacağını düşünmek de doğru değil.
Konut sektöründe de spekülatif söylemler ve hareketler ile fiyatların aşağı çekilmesine çalışılmasına ve daha sonra toplu alım yapılmasına, borsada olduğu gibi ‘tasvip edilmeyen işlemler kategorisinde’ bakmak lazım.
Şayet bir inşaat firmasının finansmana ihtiyacı varsa, bundan spekülatör değil velinimetimiz olan tüketici faydalanmalıdır.
Konut sektöründe yapılan kampanyaları yermek yerine teşvik etmek gerekir. Vasıflı ve vasıfsız iş gücüne en büyük istihdamı sağlayan sektörümüzün en çok birlik ve beraberlik içinde olmamız gereken bu günlerde, herkesin empati yapması gerekiyor.
Sektörümüzün çok parlak olduğu dönemlerde YAPI MÜTEAHHİTLİĞİ’ne soyunanlardan bir çoğu, işler biraz zorlaşınca piyasadan geri gitmektedirler.
‘Döviz bazlı fiyatların revize edilmesi, fiyat düşüşü değildir’
Dünyanın önde gelen metropolleriyle İstanbul’u karşılaştırdığınızda, gayrimenkul fiyatlarının fahiş olmadığı görülmektedir. Konut inşaatı maliyetinde en büyük payı alan ARSA girdisinin toplam maliyet içindeki payının %50’den başlayıp %85’lere kadar çıkan şehrimizdeki konut fiyatlarındaki değerlendirmelerde bu husus göz ardı edilmemelidir.
Döviz ile fiyatlandırılmış gayrimenkullerdeki fiyatların, kurlardaki aşırı artışından dolayı yeniden ayarlanması gayet doğaldır. Aşırı artan kur gerçek maliyet artışlarını yansıtmamaktadır. Geçen seneye göre olan kur artışı %20 seviyelerine olup bu farkı dövizle satan firmaların indirim olarak yansıtması yanlış bir algıya sebep oluyor. Bu algı fiyatların geri gittiği şeklinde empoze ediliyor. Oysa asıl olan TL bazındaki fiyatlama olup bir geriye gidiş söz konusu olamayıp, geçen seneye göre %8-10 arası artış söz konusudur.
‘Kadıköy tabut evlerden kurtulmak için çabalıyor’
Kadıköy bölgesinde şu sıra fazla inşaat olduğu gerçektir. Ancak unutulmamalıdır ki; Kadıköy bölgesi yıllardır yenilenmek için ihtiyacı olan %20’lik bir imar artışına kavuşamamıştı. Yönetmelikler ile sağlanan imar artışı ve 6036 sayılı yasa sayesinde hasret kaldığı yenilenme hareketi Kadıköylüler için bulunmaz bir fırsat oldu. Kadıköy bölgesi İstanbul’umuzun en mutena 2-3 semtinden biridir. Doğduğum büyüdüğüm ve 42 senedir bu sektörde hizmet verdiğim Kadıköy’de zaman zaman çeşitli nedenlerden durgunluk yaşanmıştır. Buraya çok büyük iştahlarla gelen YAPI MÜTEAHHİTLERİ, genelde geri gitmişlerdir. Bugün Kadıköy için menfi konuşanlara deprem sonrasını hatırlatmak isterim. Parmakla sayılacak Yapı Müteahhitti kalmıştı. Sonra ne oldu?
Kadıköy daima konut sektöründe cazibe merkezi olmuştur. Tabi artık bundan sonra Fikirtepe’de Kadıköy ile birlikte mütalaa ediliyor.
Fikirtepe için çok şey söylendi. Ancak M.Ö. 4000 yılında kurulan KALHEDON Kadıköy’ün doğduğu yer olarak bugün layık olduğu işleve ve değere doğru hızla yol almaktadır.
Bu bir başarı hikâyesidir. Benden sonra İNDER Başkan Yardımcısı aynı zamanda Fikirtepe Platformu Başkanı Sn. Ali NUHOĞLU Fikirtepe ile ilgili mücadelemizi ve geldiğimiz noktayı sizlerle paylaşacak.
Başarılı bir inşaat firması nasıl olur?
Her fırsatta dile getirdiğim söylemimi tekrarlıyorum:
– Firmanın iyi bir mazisi olacak. Yeni ise güven duyulacak bir duruşla işe başlayacak
– Yapılacak projenin lokasyonu doğru seçilecek
– Yapılan imalat en az torunların çocuklarına kalacak nitelikte olacak
– Fiyatlama iyi yapılacak. Alan da satan da kazanacak ancak alanın kazancı daha fazla olacak
– Satış sonrası hizmetler olmaz ise olmaz olduğu kabul edilecek
– Sektörün sorunlarına karşı duyarlı olacak.”