970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Türkiye İMSAD: İnşaat için iyileşme adımlarına ihtiyaç var

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre 2,40 puan düşerek 77,79 puan seviyesine indi. Böylece Bileşik Endeks’te geçen yılın Nisan ayında başlayan gerileme onuncu ayına taşındı.

Endekste yer alan değerlendirmede, mevsimsel olarak durağanlaştığı bir döneme giren inşaat sektöründe ve iç pazarda kalıcı iyileşme sağlayacak adımlara ihtiyaç olduğu belirtildi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ocak 2019 sonuçları açıklandı. Endekste inşaat sektörünün mevsimsel olarak durağanlaştığı bir döneme girmesinin de etkisiyle; bahar aylarına kadar olan dönemin, inşaat malzemeleri sanayisinin faaliyetleri için sıkıntılı geçeceği ifade edildi. İnşaat sektöründe ve iç pazarda kalıcı iyileşme sağlayacak adımlara ihtiyacın devam ettiği belirtilen Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı:

Nisan ayında başlayan gerileme onuncu ayına taşındı

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yeni yıla gerileme ile başladı. Endeks bir önceki aya göre 2,40 puan düştü ve 77,79 puan seviyesine indi. Geçen yılın Nisan ayında başlayan gerileme onuncu ayına taşındı. 2019 yılı Ocak ayında Bileşik Endeks 2018 yılı Ocak ayı Bileşik Endeks seviyesinin 21,17 puan altına indi. Bileşik Endeksi oluşturan Faaliyet Endeksi’ndeki gerileme Ocak ayında da sürerken, Güven ve Beklenti Endekslerindeki düşüş seviyelerinde durağanlaşma başladı.

Faaliyet Endeksi küçülmeye devam etti

İnşaat malzemeleri sanayisinde ‘faaliyetler’ yeni yılda da küçülmeyi sürdürdü. Geçen yıldan gelen gerileme eğilimine mevsimsellik de etkili oldu. Ancak inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların yarattığı iç talepteki keskin daralma, faaliyetlerdeki küçülmede esas belirleyici etken olmaya devam etti. İnşaat Malzemeleri Sanayi Faaliyet Endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre 4,9 puan geriledi. Faaliyetlerde 2013 yılından bu yana en sert aylık küçülmelerden biri daha yaşandı. Yurtiçi satışlar Ocak ayında hızlı şekilde geriledi. İhracat Aralık ayından sonra yeni yılın ilk ayında da düştü. Üretimde de gerileme devam etti. Cirolar Ocak ayında özellikle iç satışlardaki düşüşe paralel olarak küçüldü.

Güven Endeksi’nde gerileme yavaşladı

İnşaat Malzemeleri Sanayi Güven Endeksi’nde gerileme, Ocak ayında yavaşlayarak devam etti. Güven Endeksi seviyesi yaşanan uzun soluklu gerilemenin ardından en düşük seviyelerine indi. Güven kaybında inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar ve faaliyetlerdeki düşüşler belirleyici oldu. Ocak ayında faaliyetlerde gerilemenin hızla sürmesi güveni olumsuz etkilemeye devam etti. Güven seviyesi bir önceki aya göre 1,2 puan düştü. 2019 Ocak ayında güven seviyesi, 2018 Ocak ayı güven seviyesinin 19,3 puan altına indi. Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisine ilişkin güven kaybı Ocak ayında yavaşlayarak sürdü. Yurtiçi pazarlarda Ocak ayında güven oldukça zayıf kaldı.İhracat pazarlarında ise güven Ocak ayında sınırlı ölçüde arttı. Güven Endeksi’nin inşaat sektörü ve iç pazarlardaki gelişmelere hassasiyeti devam ediyor.

Beklenti Endeksi’nde henüz iyileşme gerçekleşmedi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Beklenti Endeksi yeni yılın ilk ayında da iyileşme göstermedi. Beklenti Endeksi’nde de 2018 Nisan ayında başlayan gerileme Ocak ayı itibarıyla onuncu ayına girdi. Faaliyetlerdeki daralmanın sürmesi ve güven kaybı beklentilerdeki iyileşmeyi engelledi. Beklentiler inşaat sektörü ve iç pazardaki daralmaya ilişkin endişeler nedeniyle düşüşünü sürdürdü. Beklentilerde iyileşmenin gecikmesi sorunların giderek katılaştığını ve yapısal hale geldiğini gösterdi. Beklenti Endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre 1,5 puan düştü. Böylece 2019 yılı Ocak ayında beklenti seviyesi 2018 yılı Ocak ayına göre 20,3 puan geriledi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde düşüş de yavaşlayarak devam etti. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri ise Ocak ayında yeniden sınırlı bir artış gösterdi. Önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentileri ise önemli ölçüde zayıfladıktan sonra durağanlaştı.