CAATSA yaptırım kararında gayrimenkul detayı!
ABD’nin Türkiye’ye CAATSA yaptırım kararında gayrimenkul detayı ne? CAATSA yaptırım kararı nedir? ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararlarında neler var? CAATSA yaptırımları neler? İşte detaylar...
CAATSA yaptırımları neler? CAATSA yaptırım kararları içinde neler var? ABD’nin Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırım kararları neler? Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Türkiye’ye hangi yaptırımları uygulayacak? CAATSA yaptırım kararlarında gayrimenkul detayı ne? İşte CAATSA yaptırım kararları…
CAATSA nedir? CAATSA ne demek?
ABD yönetimi Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi nedeniyle, Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA); Türkçesi Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası kapsamında bir dizi yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.
CAATSA uyarınca, ABD Başkanı’nın 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmesi gerekiyor. Bu olası yaptırım kalemlerinin bazıları kırılgan Türkiye ekonomisini etkileyebilecek sertlikte. Bazıları ise kişi ve kurumları hedef alan adımlarla sınırlı.
CAATSA yaptırımları neler?
2017 yılında ABD Kongresi tarafından kabul edilen ve ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla da yasalaşan CAATSA kapsamında yer alan 12 yaptırım seçeneği şöyle sıralanıyor:
– Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,
– Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,
– ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,
– Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,
– Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,
– Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,
– Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,
– Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,
CAATSA yaptırımları içinde gayrimenkul detayı ne?
– Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,
– ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması,
– Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı,
– Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.
ABD Başkanı yasa gereği en fazla 180 gün (6 ay) boyunca yaptırımlardan muafiyet tanıyabiliyor. Muafiyet, süresinin sona ermesinden en geç 15 gün öncesinde yine 180 günlüğüne yenilenebiliyor.
CAATSA, ABD Başkanı’nın yaptırımlardan muafiyet tanıma kararı vermesi halinde bunu Kongre’nin değerlendirmesine sunmasını şart koşuyor.
T24