970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Remzi Özdemir: Konutu nakit parayla almak saçma! VİDEO

Ekonomist Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın faiz kararını ve yabancıya konut satışında TC vatandaşlığı için alt limitin 400 bin Dolar'a çıkarılmasını Emre Kulcanay EK TV'de değerlendirdi. Özdemir, "Bu enflasyonda banka kredisi yerine nakit parayla ev almak kadar saçma bir şey yok" dedi. İşte o video ve önemli yorumlar...

Ekonomist, Yeniçağ Gazetesi ve paramedya.com yazarı Remzi Özdemir, Merkez Bankası’nın faizi sabit tutma kararı ile yabancıya konut satışında TC vatandaşlığı için alt limitin 250 bin Dolar’dan 400 bin Dolar’a çıkarılmasını imarpanosu.com kurucu editörü Emre Kulcanay’ın Youtube kanalı EK TV’de değerlendirdi.

Enflasyonun yüzde 61 olduğu ortamda ‘makul fiyatlı konut’ almak için banka kredisi yerine nakit para kullanmayı “Çok saçma!” diye nitelendiren Remzi Özdemir, Emre Kulcanay’ın sorularını cevaplandırdı. İşte o röportaj videosu ve Özdemir’in açıklamaları…

– Merkez Bankası faizi sabit tuttu. Bu karar ekonomiye, konut sektörüne nasıl yansıyacak? Son durumu Yeniçağ Gazetesi yazarı, ekonomist sayın Remzi Özdemir’e soruyoruz. Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancıya alt limit 250 bin Dolar’dan 400 bin Dolar’a çıkarıldı. Bu artış ev fiyatlarını uçuracak mı? Yabancı alıyor diyelim peki yabancı ile birlikte yerli de ev alabilecek mi?

“Merkez Bankası gösterge faizini bugün gördüğümüz gibi yüzde 14’te sabit bıraktı. Yani pas geçti. Gerçekçi, mantıksız bir faiz. Hayata dair hiçbir gerçekliği yok.

Kredi faizlerinin yüzde 30, konut kredisini 25 seviyesinde görüyoruz peki 14 faiz nerede ve bankalar neden aşağı çeksin?

Ben burada başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Şu anda Merkez Bankası’nın faizini bir kenara bıraktığımız zaman, enflasyona dikkat etmemiz lazım. Şu an enflasyon yüzde 61…

Ve mevcut iktidar, siyasi irade, enflasyonun daha da yükseleceğini söylüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin iddiasına göre Kasım – Aralık ayına kadar bu yüksek enflasyon sürecek. Yani biz çift rakamlıyı TÜİK’in baskısıyla belki görmeyeceğiz ama çift rakamlıya yakın bir enflasyon oranı yaşayacağız.

Bu halde, enflasyonun bu kadar yoğun olacağı ve biz bunu açık açık görüyorsak tasarruf sahibi ne yapmalı, parasını nereye yatırmalı?

Dolar kıskaca alınmış durumda, kamu bankalarının belirli bir miktarda tutmak için yoğun satış yaptığı iddia ediliyor…

Kur korumalı mevduat tam gaz devam ediyor, 700 milyar lirayı geçmiş durumda, buradan da bir kıskaç var. Şimdiye kadar korudu ama bundan sonra koruyacağını kimse garanti edemez.
Geriye kalıyor borsa, zaten büyük bir risk teşkil ediyor. Dün yüzde 4 yükselse, bugün 2-3 düşüyor. Orada da belirli bir kesim borsaya yönelemiyor.

Geriye kalıyor konut piyasası, bakın enflasyon ortamında en iyi yatırım konuttur. Neden konut?

Bugün en yüksek banka faizi yüzde 2. Yani bileşik faiziyle herşeyiyle yüzde 24, masrafı, hayat sigortasıyla yüzde 25. Peki enflasyon kaç? Şu anda yüzde 61… 70’lere, 80’lere gelme ihtimali var.

REMZİ ÖZDEMİR KONUT ALIM TÜYOSU VERDİ: “BANKADAN KREDİ ÇEKMEK VARKEN,
NAKİT PARAYLA EV ALMAK KADAR SAÇMA BİR ŞEY YOK”

Yani bugün siz makul fiyatlı bir ev bulmanız halinde buradan kredi çekip, bakın nakit paranızla almayın. Gerçekten nakitle almak kadar saçma bir şey yok. Gidin paranızı başka türlü değerlendirin ama nakit parayla ev almayın. Banka kredisi kullanın.

Şu anda bütün iş dünyası harıl harıl kredi alıyor. Yüzde 30’dan dahi rotatif kredi kullanıyorlar çünkü bedava!

Enflasyonun yüzde 61 olduğu Mart ayında siz yüzde 30 ile kredi alıyorsanız, kafadan 30 puan kârdasınız zaten.

Yani aldığınız paranın ödeyeceğiniz taksitin değeri yüzde 30 düşüyor.

İşte bu nedenle de konut piyasasında da vatandaşın bu formülle hareket etmesi lazım.

Bakın makul fiyatlı diyorum, fiyatı şişmiş, manüpile edilmiş konuttan bahsetmiyorum. Bugün itibariyle almış olsanız ve bankadan çekeceğiniz kredinin taksidini 10 bin lira yapmış olsanız, bu 10 bin lira, 6-7 ay sonra 6 bin liraya, 5 bin liraya tekabül edecek alım gücü olarak.

Yani belki de o evin kirası olacak 6-7 ay sonra. İşte bu nedenle böyle bir enflasyon politikasında, dünyanın hiçbir yerinde olmayan politika…

Şu ana kadar 50’ye yakın ülke faiz artırdı. Neden artırdı? Piyasaları sakinleştirmek için.

Bizde ne yapıyoruz? Tam tersi paranın önünü açıyoruz. Bir taraftan Merkez Bankası para basıyor, bir taraftan da kur korumalıyla belli kesim fonlanıyor.

Yani banka bu parayı yüzde 16-17 ile alıyor, üstünün riskini Hazine üstleniyor, (zaten işin formülü de burada) banka bunu yüzde 24 ile konut kredisi satıyor, yüzde 30 ticari krediyle…

Alan da kazanıyor burada. Böyle bir ortamda bana göre en mantıklısı makul fiyatlı konut almak -ki, önümüzdeki aylarda enflasyon daha da yükselecek- bu Merkez Bankası faiz arttırmayacak, arttırsa dahi enflasyon düşmeyeceği için yine de kârlı olacak.”

– Türk vatandaşlığı edinimi için yabancıya yapılan konut satışlarında minimum tutar 250 bin Dolar’dan 400 bin Dolar’a çıkarıldı. Bu değişiklik konut fiyatlarını arttırır mı sizce?

“Konut fiyatlarını arttıran başka bir etken var bence…

Yabancı, kira konusunda ciddi bir sorun yaratıyor. Konut fiyatlarının yükselmesinde yabancıya satışın çok etkili olduğuna inanmıyorum çünkü -istatistikler de bunu gösteriyor- ama burada başka bir sorun var. Çok ciddi bir problem var, İstanbul’da kiralar son yıllarda görebileceği en üst seviyeyi gördü. Şu anda dünya lideri. Bu neden oldu? Akın akın gelen göçmenler var ve Arap ve İranlılar’ın ilgisi var. Özellikle Beylikdüzü ve Esenyurt gibi yerlerde artık Türk’e kiraya verilmiyor.

İşte problem burada. Bence 400 bin Dolar’a çıkarılmasının olumlu veya olumsuz etkisi olmayacaktır fiyatlara; satışlara da olmayacaktır. Zaten özellikle markalı konutlar dediğimiz kesime ciddi anlamda yükleniyorlar, orada da fiyatların 300-500 bin Dolar arasında olduğunu düşünürsek çok fazla etkilemeyecektir ama çözüm aranıyorsa kiraya aranmalı çünkü Türkiye’de özellikle İstanbul’da kira fiyatlarını manüpile eden yabancılar. Ciddi anlamda bir yabancı talebi var.

REMZİ ÖZDEMİR KONUT FİYATLARI İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?..

“EV FİYATLARINI MANİPÜLE EDEN
BİR UNSUR DA EV SAHİPLERİ”

Yüzde 60 enflasyonun olduğu bir ülkede inşaat maliyetinin yerinde kaldığını mı sanıyorsunuz? Burada manipüle edilen bir başka olay var, ikinci el konutlar… O da ev sahiplerinin “Biraz daha yüksekten satarım” hırsıyla -tabii bu arada talep de geliyor, arz-talep eğrisi kırılıyor- ve fiyatlar uçuyor.

Merkez Bankası faiz arttırma kararına girmemesi halinde bu çılgınlığın devam edeceğini düşünüyorum.”

– Yabancı, TC vatandaşlığı için aldığı evini 3 yıl satamayacak. Bu durum kiraları uçurur mu? Kiracılık, ev satın almaktan daha zor zenaat haline gelir mi?

“Kesinlikle, şu anda İstanbul’da zaten ciddi anlamda kiralık konut sorunu yaşanıyor. O üç yıl konusunda da aynı düşüncedeyim. Fiyatları da talebi de olumlu ya da olumsuz etkileyecek bir durum değil zaten o anlamsız bir karardı.

Burada tekrar ediyorum, ısrarla üzerinde durulması gereken “yabancıya verilen kiralar”… Çünkü özellikle biraz önce de söyledim, Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Trakya tarafındaki o sitelerin mülk sahiplerinin ilanlarına baktığınız zaman artık yerliye vermediklerini, özellikle Dolar bazında baktığınız zaman Türkiye çok ucuz.

Biz burada TL kazanıp, TL harcamaya çalıştığımıız için can yakıcı.

Üç yıl satışın engellenmesi veya 400 bin Dolar’a çıkarılmasının arz veya taleple ve de fiyat istikrarıyla ilgili önemli bir etki yapacağını zannetmiyorum.”

İşte o video…