970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Cushman & Wakefield Türkiye Pazar Analizleri 2022 Yarıyıl Raporu açıklandı

Ticari gayrimenkul danışmanlık pazarının küresel liderleri Cushman & Wakefield’ın ofis, perakende, sanayi, lojistik, konut ve otel sektörlerine yönelik hazırladığı ‘Türkiye Pazar Analizleri 2022 Yarıyıl raporu yayımlandı.

Cushman & Wakefield “Türkiye Pazar Analizleri 2022 Yarıyıl” raporunu yayımladı.

Türkiye Pazar Analizleri 2022 Yarıyıl raporundan notlar şöyle;

Türkiye ekonomisi, birinci çeyrekte yüzde 7.3 oranında büyüme kaydetmiştir. Türkiye’de ise enflasyon mevsim etkilerinin üzerinde bir oranla yükselmeye devam etmekte olup, Haziran ayı itibariyle enflasyon yıllık yüzde 78.62 olarak kaydedilmiştir. Öte yandan, enflasyonun 2022 yılının devamında düşme eğilimi gösterse de, yine çift haneli seviyelerde kalacağı öngörülmektedir.

Rusya’da yer alan ABD menşeli perakende markalarının Türkiye pazarında genişleme planları dikkat çekiyor

2022 yılının ilk yarısında pandemi döneminde yer alan karamsar havanın dağılarak yerini daha olumlu bir ortama bırakması özellikle fiziksel perakende de müşteri talebini arttırmıştır. Kısıtlamaların da kaldırılması perakende alanında haraketliliği artırırken, hem alışveriş merkezleri hem de cadde mağazalarına olan talep önemli oranda artmış ve yeni girişler kaydedilmiştir.

Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların ardından birçok yabancı şirket yatırım amacıyla Türkiye’yi merceği altına almıştır. Özellikle Rusya’da yer alan ABD menşeli perakende markalarının Türkiye pazarında genişleme planlarını açıklaması dikkat çekerken, Rusya’dan çıkan birçok yabancı firmanın yerini, yaptıkları yatırımlarla Türk firmaları almaya başlamıştır.

Yaşanan ivmelenme neticesinde alışveriş merkezleri doluluk oranlarında ciddi artış gözlemlenmiş, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 3.5 kat artan AVM cirolarının etkisiyle; uzun yıllardır gündemde olmayan ‘Ciro Kirası’ kavramı yeniden perakendecilerin gündemine girmiştir. Tüm bunlara rağmen, ciro artışlarına paralel olarak girdi maliyetlerinin de artması sektördeki iyileşmeyi yavaşlatmaktadır.

Avrupa’ya erişim avantajı olan bölgelerde sanayi ve lojistik alanlarına olan talep hareketlendi

Depo alanı kiralama faaliyetleri depo alanı kiralama faaliyetleri, yılın ilk çeyreğinde 327 bin 637 metrekare olarak gerçekleşirken, İkinci çeyrekte 124 bin 334 metrekare olarak kaydedilmiştir. Enflasyon baskısı ve inşaat maliyetlerinin artması neticesinde depolama alanlarında birincil kira oranları artmıştır.

Artan talep ile beraber arzın kısıtlı olması, enflasyon baskısı ve inşaat maliyetlerinin artması birincil kiralarda bir önceki yıla oranla döviz cinsinden yüzde 20’lik önemli bir artışa neden olmuştur. Ayrıca 2022 yılı işlemlerinin büyük çoğunluğu da arsa satın alımlarından oluşmaktadır.

Rusya–Ukrayna savaşının başlamasının ardından bu bölgede yer alan birçok üretici Türkiye’yi merceği altına alırken, Avrupa’ya erişim avantajı olan sanayi ve lojistik alanlarına olan talepte hareketlilik kazanmıştır. Ayrıca 18 Mart’ta açılışı gerçekleşen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün; Anadolu’dan Avrupa’ya ticaret hattında İstanbul’daki köprülerin dışında başka geçiş alternatifi olmayan Marmara’nın yükünü hafifleteceği beklenmektedir.

Uluslararası şirketler operasyon yönetimi için Türkiye’yi tercih ediyor

2021 yılının sonunda İstanbul ofis pazarında genel arz 6.46 milyon metrekare olarak aynı seviyede kalırken, kiralama işlemleri bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 katı oranında artış göstererek, toplamda 244 bin 316 metrekare olarak kaydedilmiştir.

Dördüncü çeyrekte gerçekleşen kiralama işlemlerinin yüzde 85 oranında büyük çoğunluğunu yeni kiralama anlaşmaları oluştururken, yenileme işlemleri önceki yıla göre düşüş eğilimine geçmiştir. Ayrıca birincil kiralarda Türk Lirası ve ABD $ bazında artış kaydedilmiş, aylık metrekare başına ofis kirası ₺360 ile en yüksek İstanbul Levent’te gerçekleşmiştir.

İlk yarıyılda, metrekare bazında anlaşmaların, yüzde 30’u merkezi iş alanında (MİA) gerçekleşmiş olup bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla düşüş kaydedilmiştir. MİA dışındaki işlemlerin yüzde 43’ü Anadolu yakasında ve yüzde 27’si ise Avrupa yakasında gerçekleşerek bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla önemli bir artış kaydedilmiştir.

Türkiye’den konut alan yabancılar listesinde Ruslar zirvede

Türkiye konut satışları 2022’nin ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 31.4’lük artışla 726 bin 398 adet olarak gerçekleşmiş ve böylece tüm zamanların en yüksek yarıyıl satış oranı kaydedilmiştir. Bunun yanı sıra, konut kredi faizlerinde yapılan indirimler doğrultusunda, ipotekli satışlar bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 63.50 oranında artarak 170.317 olarak gerçekleşmiştir.

Yabancılara yapılan satışlarda ise Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın etkileri, Rusya’nın (5.849) ilk sırada yer alması ile kendini gösterirken, bu ülkeyi sırasıyla İran (4.884), Irak (4.025), Kazakistan (1.417) ve Almanya (1.414) takip etmiştir.

Turizm sektöründeki hareketlilik toparlanmayı hızlandırdı

2022 yılının ilk 5 ayında, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 207 oranında belirgin bir artışla 11.3 milyon kaydedilmiştir. İstanbul’a ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 213 oranında artışla 5.28 milyon gelen yabancı ziyaretçi sayısı kaydedilmiştir.

Türkiye otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 71 artarak yüzde 62 kaydedilirken; İstanbul’da yüzde 95 artarak yüzde 69 olarak kaydedilmiştir. Ortalama günlük satılan oda bedeli ise artış göstererek, 2022 yılının ilk 6 ayında Türkiye’de ve İstanbul’da sırasıyla €93 ve €113 olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye geneli havalimanları toplam yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 87 artarak 75 milyon kaydedilmiştir. Aynı dönem için İstanbul Havalimanı’ndaki toplam yolcu trafiği 27.6 milyon olarak kaydedilirken, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki toplam yolcu trafiği 13.7 milyon olarak gerçekleşmiş olup, bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 126 ve yüzde 55 oranlarında önemli bir artış kaydedilmiştir.

Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield, ticari gayrimenkul hizmetleri alanında, müşterilerine insanların çalışma, alışveriş yapma ve yaşama şekillerini değiştirmelerinde yardımcı olan global bir lider. 60 ülkede bulunan 400 ofisi ve 50.000 çalışanı ile dünyanın dört bir yanında kullanıcı ve yatırımcılara önemli değer sağlayan kapsamlı yerel ve global bilgiler sunuyor. Cushman & Wakefield, kiralama, varlık hizmetleri, sermaye piyasaları, tesis yönetim hizmetleri (C&W Services markası altında), global kullanıcı hizmetleri, yatırım yönetimi (DTZ Investors markası altında), kiracı temsilciliği ile değerleme ve danışmanlık ana faaliyet alanlarından elde ettiği 9.4 milyar dolarlık gelirle dünyanın en büyük ticari gayrimenkul hizmetleri şirketleri arasında yer alıyor.