970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3

Özgür Demirtaş, Daron Acemoğlu’na Nobel’i böyle çağırdı! VİDEO

Özgür Demirtaş, bundan bir yıl önce Daron Acemoğlu'nu sahneye davet ederken Acemoğlu ve Nobel Ödülü ile ilgili öyle güzel şeyler söyledi ki... Youtube Emre Kulcanay EK TV oradaydı, hepsini kaydetmişti...

Emre KULCANAY ÖZEL HABER imarpanosu.com

Özgür Demirtaş, geçtiğimiz yıl Maliye ve Hesap Uzmanları Vakfı’nın İstanbul’da düzenlediği sempozyumda Daron Acemoğlu’nu sahneye davet ederken öyle cümleler kurdu ki… O sözlerinden Daron Acemoğlu sahneye, bir yıl sonra da Nobel Ekonomi Ödülü Acemoğlu’na geldi. Peki ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Prof. Dr. Daron Acemoğlu için neler söyledi?.. imarpanosu.com Genel Yayın Yönetmeni Emre Kulcanay oradaydı, Youtube kanalı için o konuşmaları kaydetti ve yayınladı… İşte o yayından Demirtaş’ın Acemoğlu için söylediği o sözler ve video…

ÖZGÜR DEMİRTAŞ, DARON ACEMOĞLU İÇİN NELER SÖYLEMİŞTİ?

Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın sahneye davet etmeden önce Prof. Dr. Daron Acemoğlu için kurduğu cümleler ile Nobel’i çağıran konuşma şöyle:

“Dünya çok değişik bir ekonomik düzlemden geçiyor. Tarihte olanlar dünyanın geleceğinde olanları anlamamız için bize yardımcı ama eksik. Çünkü farklı bir takım konular var. Şimdi ben ne yapacağım ilk önce bize konsepti anlatayım. İlk önce ben Daron Acemoğlu’nu sunacağım huzurlarınıza… Daron Acemoğlu bir konuşma yapacak sizlere daha sonra Steve Hanke bir konuşma yapacak sizlere.

Derman Acemoğlu kısaca tanıtmak istiyorum sizlere: Bu salonda Derman Acemoğlu’nu tanımayan yoktur büyük ihtimalle ancak Daron Acemoğlu’nu belki ‘teknik olarak’ tanımayan vardır.

DARON ACEMOĞLU’NA ‘CLARK’ ÖDÜLÜ

En etkili, bu arada bir akademisyenin etkinliği nasıl ölçülür? Bir santraforun etkinliği attığı golle ölçülür, kalecinin etkinliği çıkardığı golle ölçülür, 100 metre koşanın etkinliğinde en hızlı koşu ile ölçülür. Akademisyenin etkinliği, akademik yayın sayısı, kalitesiyle ve atıflarla ölçülür.

Akademik metriklerde Daron Acemoğlu’nu geçebilen yok. Ve Acemoğlu, bu topraklardan çıkmış bir insan! Kendisi Clark (John Bates) Madalyası sahibi, 40 yaş altı en prestijli ekonomistlere verilen bir ödül.

“NOBEL İLE DARON ACEMOĞLU ARASINDA YAŞI DURUYOR”

Kendisiyle -ben baktım- Nobel Ödülü arasında pek bir şey durmuyor. Sanırım yaşı duruyor. Hala genç, Nobel için biraz daha yaşlanmanızı bekliyorlar ama ben Nobel ödülü ile ilgili birkaç şey söyleyeyim. Kendisinin 215 binden fazla atıfı var. 215 atıf ne demek biliyor musunuz? Geçmişte Nobel ödülü almış 3 kişiyi alt alta koyun, Daron’un atıfına erişemiyorlar. Dolayısıyla bu değişik bir başarı.

Kendisini tanıdığım için, arkadaşım olduğu için çok gururluyum çok mutluyum”

ÖZGÜR DEMİRTAŞ NELER SÖYLEDİ? DARON ACEMOĞLU NE CEVAP VERDİ VE TÜRK EKONOMİSİ İÇİN NELER ANLATTI? VİDEO

YAYINI YOUTUBE’DE İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN!

Özgür Demirtaş kimdir?

12 Ağustos 1975 Ankara doğumlu Özgür Demirtaş baba tarafından Şanlıurfa Siverekli’dir. Hadidi aşiretine mensuptur. İlkokulu Manisa Salihli’de, lise eğitimini İzmir Atatürk Lisesi’nde tamamlamıştır. Üniversite sınavlarında Türkiye’de ilk 50’ye girerek Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü’nde okumaya başlamıştır. 1998 yılında mezun olmuştur.

Finans alanında doktora yapmak için Boston College’e gitmiş ve 2003 yılında çalışmalarını tamamlamıştır. 27 yaşına geldiğinde finans alanında doktora kazanmıştır. Aynı sene Baruch College’de yardımcı doçent olmuştur. 2005 yılında tüm ana bilim dalları ve fakülteler arası en iyi öğretim üyesi seçilerek ‘Üstün Öğretim Madalyası’ almıştır.

2007 yılında doçent unvanı ile City University of New York’ta kalıcı bir akademik pozisyon kazanmıştır. Bu sırada NYU-Stern School of Business’da da dersler vermiştir.

2012 yılında Eylül ayında ABD’den ayrılarak Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı olmuştur. Sabancı Üniversitesi’nde yaptığı çalışmalarla Marie-Curie Avrupa Araştırma Fonu’nu kazanmıştır. Yine Sabancı Üniversitesi’nde kurulan Finans Mükemmeliyet Merkezi’nin (Center of Excellence in Finance) Kurucu Başkanlığı, Akbank’ın Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türkiye’nin ilk finansal okuryazarlık derneği FODER’in Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği pozisyonlarında bulunmuştur.

Büyük şirket ve holdingler için danışmanlık yapmaktadır.
Özgür Demirtaş, Neslihan Küçükoğlu Demirtaş ile evlidir. Bir çocuk babasıdır.

Daron Acemoğlu kimdir?

Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) iktisat profesörüdür. Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde iktisat profesörüdür. Siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği konularında çalışmalar yapar.

Daron Acemoğlu 1967 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlköğrenimini İstanbul Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulunda tamamladıktan sonra 1986’da Galatasaray Lisesinden mezun oldu.

İngiltere’nin York Üniversitesinde ise lisans eğitimini tamamladı.

London School of Economist okulunda öğretmenlik yapan Daron Acemoğlu, 2000 yılında ise profesörlüğünü aldı.

Daron Acemoğlu’nun siyasal ekonomi, ekonomik büyüme gibi siyasal ve ekonomik alanlarda yayınladığı akademik eserleri bulunmaktadır. Birçok yabancı ekonomi dergisinde editörlük yapmıştır.

Her 2 yılda bir ekonomi alanında yaptığı katkılardan dolayı 40 yaşın altındaki bilim adamlarına verilen ödül olan John Clark madalyası ile 2005 yılında ödüllendirilmiştir.

Daron Acemoğlu iktisat alanında yayınladığı makalesiyle 1996 yılının en İyi makalesi ödülünü almayı başarmıştır.

Dünyanın en önemli ekonomistleri listesinde yer almıştır. Büyük bir platformda yapılan anket sonucunda dünya çapındaki en önemli ekonomist seçilmiştir.

Profesör unvanını aldıktan sonra 2 kez Nobel İktisat alanında aday olarak gösterilmiştir. Ekonomik gelişim ve siyasal ekonomi alandaki çalışmalarından dolayı 2006 yılında Bilim Ödülü verilmiştir.

2013 yılında T.C Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödülü verilmiştir. Aynı yılda yazdığı Ulusların Düşüşü isimli kitabı ile Nobel Ekonomi ödülünü almıştır.

Akademik çalışmaları gerekse kitapları ile günümüze kadar çok değerli ödüllere layık görülmüştür. 2017 yılında Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası almıştır.

2024 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü…

imarpanosu.com

yorum Yap