Anamur depremi Anadolu’yu sıkıştırıyor! VİDEO
Anamur açıklarında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem bize ne diyor? Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Anamur depremini imarpanosu Youtube kanalında yorumladı. İşte o video...
Anamur depremini nasıl değerlendirmeli? Mersin Anamur açıklarında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem, Akdeniz’de yeni depremlerin habercisi mi? Alp-Himalaya Deprem Kuşağı bizi nasıl etkiliyor? Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Anamur depremini imarpanosu Youtube kanalında değerlendirdi…
Anamur açıklarında diyoruz ama Güney Kıbrıs’a daha yakın
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, bugün Mersin Anamur ile Güney Kıbrıs arasında meydana gelen depremi değerlendirdi.
Eyidoğan’ın depreme dair bilimsel analizi şöyledir:
11 Ocak 2022 tarihinde yerel saatle 04:07’de Kıbrıs’ın batısında Akdeniz’de moment büyüklüğü 6.5 (EMSC) olan bir deprem oldu. Deprem 51 km derinliktedir. Afrika Levhası’nın Kıbrıs-Rodos Yayı üzerinden Anadolu Levhası’nın altına daldığı yerde oluşan gerilmelerin oluşturduğu bindirme faylı bir deprem. 5 Ocak 2022 tarihinde saat 06:21’de aynı yay üzerinde, benzer özellikte 5.1 (USGS) ve 70 km derinlikte bir deprem olmuştu. Bu yay üzerinde sık sık orta derin depremler olmaktadır. Bu deprem orta derinlikte ve büyük olmadığı için tsunami oluşturmaz. Depremin Kıbrıs’a en yakın yeri 40 km’dir. Deprem Lefke’ye 90 km, Güzelyurt’a 96 km, Girne’ye 130 km, Anamur’a 116 km, Alanya’ya 138 km uzaktadır. Bu uzaklıklardaki yerleşimlerde hasar beklenmez.
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’ın imarpanosu Youtube kanalına yaptığı özel açıklamadan satırbaşları şöyle…
“5 OCAK DEPREMİ’NE BENZİYOR”
5 Ocak 20222’de 5.1 büyüklüğünde deprem olmuştu. Bugün de Kıbrıs’ın kuzey batısında, Kıbrıs’taki sahillere 40 km uzaklığında 6.4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Afrika kıtasının Anadolu kıtasına doğru Akdeniz altından dalması ve bindirmesiyle oluşan orta derinlikte bir deprem. Afrika levhası, İtalya’dan Anadolu’ya kadar olan Akdeniz tabanı boyunca Anadolu, Yunanistan ve İtalya’nın altına doğru dalar. Bu Afrika levhasının yer kabuğu 200-250 km kadar yer altına dalar ve bu dalma-bindirme sırasında çeşitli büyüklüklerde deprem olur. Deniz tabanına çok yakın depremler olduğu gibi 250 km derinliklerde de deprem olur.
ALP-HİMALAYA DEPREM KUŞAĞI
Akdeniz’in en batısından başlayan, Pakistan’a Himalayalar’a kadar uzanan bir deprem kuşağı üzerinde. Biz buna yer bilimlerinde Alp-Himalaya Deprem Kuşağı diyoruz. Bu coğrafyada maalesef bu deprem kuşağı üzerinde zaman zaman derin depremler de oluyor Akdeniz civarında, karada da sığ depremler oluyor. Dünyadaki en önemli deprem kuşaklarından biridir. Çok aktiftir. İtalya’nın güneyi, Yunanistan, Girit ve Anadolu levhası, İran, Afganistan, Pakistan ve Himalaya dağlarına kadar uzanan bir kuşaktır bu. Son depremde Kıbrıs yayı altındaki Afrika levha parçasının hareket etmesiyle oluşan bir deprem.
AKDENİZ’DE YENİ DEPREMLERİN HABERCİSİ Mİ?
Alp-Himalaya Deprem Kuşağı etkisindeki ülkeler, yüksek dereceli deprem riski içeren ülkeler .Afrika levhasının, Anadolu’yu kuzeye doğru sıkıştırmasından dolayı Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı, Anadolu içindeki tüm faylar, Ege’deki, Ege denizindeki tüm faylar bu etki altında hareket ediyorlar.
GOOGLE 1 DAKİKA ÖNCEDEN NASIL BİLDİ?
“Burada bir kavram kargaşası var tanımlardan kaynaklanan. Deprem bilimde erken uyarı düzeneği var. Türkiye’de erken uyarı var mı? İstanbul’da 17 Ağustos depreminden sonra Kandilli girişimleriyle oluşturulan 100 civarında sensör kullanılarak olan bir depremin erken uyarısı var. Önceden bilmek değil bu. Bazı depremleri olmadan önce işaretlerini gördük gibi tartışmalar var, İtalya’da mahkemeye kadar gitmiş olay var. Deprem öncesinde insanları evlerinden çıkarmak için depremin uzakta meydana gelmesi gerekiyor. Çünkü deprem olduktan sonra sismik dalgalar her 1 saniyede 7-8 km öteye gidiyor. Dolayısıyla İstanbul’da Marmara Denizi’nde büyük bir deprem olduğu zaman erken erken uyarı sisteminin İstanbul’da yaşayanlara bu bilgiyi hemen ilettikten sonra İstanbullular’ın davranması için 3,5-4 saniye var. Bir şey yapamazsınız bu sürede. Pratikte mümkün değil. O bahsettiğiniz olay, Google’ın yaptığı da erken uyarıdır.
DEPREM SANİYEDE 8 KM HIZ YAPIYOR
Deprem 1 saniyede 7-8 km hız yapıyor, o zaman bir dakikada 480 km hız yapıyor deprem. Deprem olur olmaz çıkan sismik dalgaların bir hızı var. İki türlü dalgamız var biri boyuna dalgalar, diğeri enine dalgalar… Boyuna dalgalar çok yıkıcı değildir, çok hızlı gider, onun hızı saniyede 6 km’dir. Enine dalgalar, yıkıcı dalgalar saniyede 3,5 km hızla gider. Dolayısıyla enine dalgalardan siz 15 km uzaktaysanız İstanbul kıyıları Kuzey Anadolu fayına 15 km uzaklıkta. deprem olduğunda demek ki 4 saniye kadar bir süre var. Bunun erken uyarısının doğrudan bir faydası yok panikten gayrı… Bunun neye faydası var? Elektriği, doğal gazı keser, yangın ihtimalini ortadan kaldırır. Bu da önemli… Yıkıcı dalgalar 3,5 km hızla geliyor saniyede, 100 km ötede olsaydık 35 saniyemiz olurdu, bundan dolayı insanlar açısından erken uyarı şansımız yok.
E.K.: VİDEOYU BEĞENMEYİ, KANALA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN.
Haluk Eyidoğan: İstanbul, Düzce depremiyle nasıl sarsıldı? VİDEO