Asgari ücrete zam konut fiyatlarına yansıyabilir

Asgari ücret tartışmaları sürüyor. Sektörlerden bu konuda görüşler gelmeye devam ediyor. Vartur Emlak Yöneticisi Şerif Varlı, asgari ücret artışlarının gayrimenkul sektörüne etkilerini değerlendirdi: “Artan işçilik maliyetleri konut fiyatlarını yükseltebilir, dengeli bir politika izlenmesi hem çalışan hem işveren için kritik önemde”...

Asgari ücretin belirlenmesine kısa bir süre kala çeşitli sektörlerden asgari ücret artışına yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Gayrimenkul sektöründe uzun yıllardır hizmet veren Vartur Emlak Yöneticisi Şerif Varlı, bu kritik meseleyle ilgili sektör perspektifinden önemli değerlendirmelerde bulundu. Şerif Varlı, asgari ücret artışlarının inşaat sektörü başta olmak üzere gayrimenkul sektörüne doğrudan etkilerinin olduğunu vurguladı:

“Asgari ücret artışları inşaat projelerindeki işçilik maliyetlerini artırıyor. Bu durum, doğrudan projelerin genel maliyetine yansıyor ve nihayetinde gayrimenkul fiyatlarında artışa neden oluyor. Özellikle barınma ihtiyacının karşılanması noktasında artan fiyatlar, sektördeki erişilebilirliği düşürebilir”.

Yılda iki kez zam riskleri

Varlı, yılda iki kez zam yapılmasının sektör genelinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekerek, “Asgari ücretin yılda bir kez artırılması, işletme sahiplerinin maliyet planlamalarını daha sağlıklı yapmalarını sağlıyor. Ancak yılda iki kez zam yapılması, hem enflasyonist baskıyı artırabilir hem de gayrimenkul sektöründe maliyetlerin katlanarak artmasına yol açabilir” dedi.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler daha fazla zorlanabilir

Gayrimenkul sektörü içinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli inşaat firmalarının, yüksek oranlı asgari ücret artışlarından daha fazla etkilenebileceğine işaret eden Varlı, şunları ekledi: “Küçük ve orta ölçekli işletmeler artan işçilik maliyetlerini karşılamakta zorlanabilir. Bu durum, sektördeki projelerin yavaşlamasına ve iş gücü kaybına yol açabilir. Ayrıca bu işletmelerin maliyet artışlarını absorbe edememesi, tüketicilere sunulan fiyatların da hızla yükselmesine neden olacaktır”.

Sürdürülebilir çözüm için işveren ve çalışan dengesi şart

Şerif Varlı, işverenlerin asgari ücret artışlarını dengelemek adına lüks tüketimden kaçınması ve gelir-gider dengesini iyi yönetmesi gerektiğine dikkat çekti: “Devletin, çalışanların maaş artışlarından tam anlamıyla faydalanabilmesi için işveren üzerindeki sigorta ve vergi maliyetlerini sübvanse etmesi çok önemli. Böylelikle işverenler üzerindeki yük azaltılabilir ve sektörde daha sürdürülebilir bir sistem kurulabilir”.

Enflasyon ve fiyat politikaları

Asgari ücret artışlarının, gayrimenkul sektöründe fiyatları artırıcı etkisine de değinen Varlı, bu artışların genel ekonomik dengeleri de etkilediğini ifade etti: “Gayrimenkul sektöründeki maliyet artışları, fiyat politikalarını yeniden şekillendiriyor. Bu süreçte sektörde faaliyet gösteren firmaların maliyet yönetimini dikkatli yapması ve piyasadaki rekabeti koruması gerekiyor”. Varlı, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Asgari ücretin makul bir seviyede artırılması, hem çalışan refahını hem de sektörel sürdürülebilirliği sağlamada önemli bir adım olacaktır. Bu süreçte devletin, işverenlere sağlayacağı destekler de kritik rol oynayacaktır”.