‘Bize kur yapma AVM’
Dövizli kira maliyetlerinin 3 yıl öncesine göre yüzde 80 arttığını söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Günlük kurda ısrar ederek fatura düzenleyen AVM’lere bu yıl fazladan 3 milyar 300 milyon TL ödeme yapacağız” dedi.
Döviz kurlarındaki yükselişten dolayı maliyeti artan perakendecilerin, bazı AVM’lerin günlük kurdan fatura düzenlemekte ısrar etmesi nedeniyle beli iyice bükülüyor. AVM ve perakende sektörü temsilcileri AVM’lerdeki dövizli kiralara ilişkin değerlendirmede bulundu. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Türkiye’de yaklaşık 400 AVM’nin bulunduğunu belirterek, bunun 3’te 2’sinde kiracı ile AVM yönetiminin anlaştığını kaydetti. Ancak bazı AVM’lerin geri adım atmadığını ve bu durumun sektörü etkilediğini anlatan Öncel, “Ciromuzun içerisindeki kiranın payı eleman giderlerimizin üzerine çıkmış durumda. Bu konu istihdamı da olumsuz etkiliyor. Dövizli kira maliyetlerimiz 3 yıl öncesine göre yüzde 80 arttı. Günlük kurda ısrar ederek fatura düzenleyen AVM’lere bu yıl fazladan 3 milyar 300 milyon TL ödeme yapacağız” şeklinde konuştu.
Mağazaların ayrılmaması için AVM yönetiminin ya dövizle kira aldığı mağazalarda kuru düşük tuttuğunu ya özel indirim yaptığını ya da kira/ciro oranına üst sınır koyduğunu ifade eden Öncel, şunları kaydetti: “Böylelikle AVM’lerin 3’te 2’lik kısımında bu sorun geçici olarak da olsa halledildi. TL’ye fiili olarak dönülmüş vaziyette. Genel olarak bütün AVM’lerde kira problemi varmış gibi gösteriliyor ama aslında öyle değil. 3’te 1’lik bir kesim var.”
BIRAKIN GİDELİM…
Öncel, “Biz hiç kimseye ‘indirim yapın’ demiyoruz. ‘Bırakın gidelim’ diyoruz. Biz sadece BMD markaları olarak zarar ettiğimiz yerden en kolay şekilde çıkma noktasında yakınlık bekliyoruz” diyerek, AVM’den kolay çıkış konusunda Borçlar Kanunu’nda değişikliğe gidilebileceğini, kanun maddesiyle bunun yapılabileceğini dile getirdi. Bu sorunun çok acil şekilde halledilmesi gereken bir noktada olduğuna işaret eden Öncel, “Ay başı geliyor yine. Pek çok yatırımcı doları 3.50’den fatura keserken, bir bakacaksınız doları 4.50, Euro’yu 5.40’tan fatura etmiş. Dövizle kira ödemek durumunda kalan perakendecinin artık yaşamsal ticari hayatı tehlike altına girmeye başladı” dedi.
KİRA GARANTİ FONU HAYATA GEÇİYOR
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü ise şu değerlendirmeyi yaptı: “AVM yatırımcısının cironun toparlanma sürecinde perakendeciye yardım etmesi gerekiyor ve genelde de bu uygulamayı birçok AVM yapıyor” diye konuştu. AVM yatırımcısının her zaman perakendecinin yanında olması, kira/ciro oranına göre elinden geldiğince yardımcı olması gerektiğini her zaman söylediklerini hatırlatan Belgü, şunları söyledi: “Kira Garanti Fonu adı altında bir çalışmamız var, bu konuyla ilgili devletin de bilgisi var ve kısa zamanda bu çalışmayı hayata geçirmeyi istiyoruz. Ayrıca bir diğer tavsiyemiz de hem AVM yatırımcısının hem de perakendecinin kur artışına karşı kendini çağdaş finansal enstrümanlarla (future-option ve bezeri) güvene alması ve gerekirse buradaki maliyetleri paylaşmalarını öneriyoruz. Ülkemizin konumu itibarıyla kırılgan bir bölgede yer alıyoruz ve ekonomimizi etkileyecek çok unsur var.”