Çekmeköy Taşdelen metro hattı geliyor

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Merkez Hattı ve  Çekmeköy-Taşdelen Hattı için ÇED süreci dün başladı. Peki Çekmeköy Taşdelen metro hattı istasyon ve durakları nerede? İşte detaylar… 

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Merkez Hattı ve Çekmeköy-Taşdelen Metro Hattı projesiyle ilgili olarak İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunulan Proje Tanıtım Dosyası (PTD) Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 17. maddesi doğrultusunda incelendi ve uygun bulundu. Projeye ilişkin ÇED Süreci başladı…

Çekmeköy–Sancaktepe–Sultanbeyli Merkez ve Çekmeköy–Taşdelen Metro Hattı Projesi nasıl hayata geçirilecek?

PTD özetine göre; proje konusu metro hattı, halen inşaatı devam eden Üsküdar–Dudullu–Çekmeköy Metro Hattı’nı Sarıgazi–Sancaktepe–Sultanbeyli yönünde uzatmak üzere planlandı.

Söz konusu güzergâhın, daha sonra Kurtköy–Viaport’a kadar da uzatılması planlanmakta. Bu güzergâh, Üsküdar’da Marmaray Durağı ile Altunizade’de ise Metrobüs Hattı ile entegre olmakta ve İstanbul’un ana toplu taşıma ağına bağlanmakta.

Projede bu ana güzergâhın yanı sıra, Sarıgazi’den ayrılarak Taşdelen’e bağlanan bir kol bulunuyor. Bu bölge, özellikle “Şile Otobanı” ismi ile bilinen Ümraniye–Şile Karayolu’nun yapımından sonra hızla gelişmeye başladı ve bölgede çok sayıda konut ve işyeri inşa edildi.

Proje güzergah uzunlukları ve durakları…

Proje, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Merkez Hattı ve Çekmeköy-Taşdelen Hattı olmak üzere iki ayrı ayrı güzergâhtan oluşuyor. Bunlardan birincisi mevcut yapım çalışmaları devam etmekte olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattının devamı olarak sırası ile Meclis Mahallesi, Sarıgazi, Samandıra, Abdurrahmangazi,
Sancaktepe, Veysel Karani ve Sultanbeyli Duraklarından geçerek Sultanbeyli le TEM yolu kenarında son buluyor. Hattın toplam uzunluğu yaklaşık olarak 10,9 km.

Gelecekte söz konusu hat Sultanbeyli Durağından itibaren Viaport’a kadar uzayarak YHT hattı ile entegre olacak.

Çekmeköy Taşdelen metro hattı durak ve istasyonları nerede?

Çekmeköy-Taşdelen metro hattı ise Hastane Durağından başlayarak sırası ile Sarıgazi, Aydınlar, Güngören Duraklarından geçerek Taşdelen Durağı sonrasında Taşdelen Mezarlığında son bulmakta.

Söz konusu hat Hastane Durağı öncesinde uzatılarak yapım ihalesi yapılacak olan Dudullu-Bostancı Hattına ait Türk-iş Blokları Durağı yanında teşkil edilecek durağa kadar uzatılacak. Bu şekilde Taşdelen Hattının
Dudullu-Bostancı Hattı ile entegrasyonu sağlanmış olacak. Hattın toplam uzunluğu yaklaşık 5.8 km.

metroiki

Çekmeköy-Sultanbeyli Hattı Durakları hangileri?

– Meclis Mahallesi

– Sarıgazi

– Samandıra

– Abdurrahmangazi

– Sancaktepe

– Veysel Karani

–  Hasanpaşa

–  Sultanbeyli

Çekmeköy-Taşdelen Hattı Durakları hangileri?

– Hastane

– Sarıgazi

– Aydınlar

– Güngören

–  Taşdelen

Metro hatları nerede aktarma yapacak?

Sarıgazi Durağı: Çekmeköy-Sultanbeyli Hattı ile Çekmeköy-Taşdelen Hatlarını arasında aktarma merkezi görevi görecek.

Güngören Durağı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce planlanan ve bir bölümünün inşaatına başlanan,
yeni gelişen alanlardaki doğu – batı yönündeki metro hatları, kentin kuzey bölgelerinde özel araç kullanımını azaltacak alternatifler yaratacağı için, kentin ulaştırma sistemi içerisinde çok önemli bir yere sahip olacak.

Üsküdar – Dudullu – Çekmeköy – Sarıgazi – Sancaktepe – Sultanbeyli Metro Hattı’nı, daha önce güney bölgelerde inşa edilen raylı sistemler ile bağlayacak kuzey – güney yönünde planlanan metro hatları ise bir yandan iki ana koridor arasında aktarma olanağı sağlarken, diğer yandan da iki ana koridor arasında kalan bölgedeki ana toplu taşıma altyapısını oluşturacaklar.

metrouc

Çekmeköy Taşdelen metro hattı ne zaman hizmete girecek?

Proje konusu metro hattı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca, 2019 yılına kadar inşa edilmesi planlanan raylı sistem hatları içerisinde yer almaktadır.

Proje konusu metro hattı inşaatının 2016 yılı içerisinde başlayacağı ve 4 yıllık bir inşaat ve test süresinde tamamlanarak, 2020 yılı başında hattın işletmeye açılacağı öngörülüyor. Değerlendirme dönemi olarak, metro hattı inşaatının başlaması öngörülen 2016 yılından başlamak üzere, 2044 yılına kadar uzanan ve 29 yıllık inşaat – işletme süresi kapsayan bir dönem göz önüne alınmış bulunuyor.

imarpanosu.com