Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’li işadamlarını Türkiye’ye yatırıma çağırdı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD temasları sırasında bir araya geldiği ABD’li işadamlarına, “Amerikalı yatırımcıların Türkiye’ye bakışlarında biraz ürkek davrandıklarını görüyorum. Ancak bugüne kadar Türkiye’ye yatırım yaptığı için pişman olan bir yatırımcı yok” dedi. Erdoğan, Washington’da ciroları 2 trilyon dolarları aşan dev şirketlerin yöneticileriyle görüşüp Türkiye’ye davet etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti kapsamında bir araya geldiği Amerikalı dev şirketlerin CEO’larına Türkiye’ye yatırım yapmaktan ürkmemeleri çağrısı yaparak, “Bölgemizde birtakım sorunların yaşandığı, bunların olumsuz yansımalarının ülkemizde de hissedildiği elbette bir gerçektir. Ancak bunlar Türkiye’nin hedefleri doğrultusundaki yürüyüşünü ve kararlılığını hiçbir şekilde engelleyemez” dedi.
Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Erdoğan, aralarında Coca Cola Company’nin CEO’su Muhtar Kent, Lockheed Martin CEO’su Marillyn Hewson, P&G CEO’su David Taylor, Boeing CEO’su Raymond Conner ile Citigroup CEO’su Michael O’Neill’in de yer aldığı bir grup işadamıyla yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi.
YATIRIM FIRSATLARI
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın (TYDTA) ortak organizasyonuyla basına kapalı olarak gerçekleşen yuvarlak masa toplantısının ardından çok sayıda Türk ve Amerikalı işadamının katıldığı bir de gala yemeği düzenlendi. Erdoğan gala yemeğindeki konuşmasında Türkiye’nin hızlı büyüyen ve ‘öncelikli pazar’ şeklinde tanımlandığını hatırlatan Erdoğan, “Türkiye’ye ilişkin bu tanımı ve Türkiye’deki yatırım fırsatlarını her vesileyle ABD Başkanı Barack Obama ile ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker’e de anlatıyorum. Hükümetimiz de bu konuda çok ciddi gayret gösteriyor. Ancak Amerikalı yatırımcıların Türkiye’ye bakışlarında biraz ürkek davrandıklarını görüyorum” ifadesini kullandı.
PARANIZ TÜRKİYE’DE KALMAZ
Erdoğan, Andrew Mellon Auditorium’da gerçekleşen yemekte bulunanlara, “Sizlerden, Türkiye’nin sunduğu avantajları öncelikle kendi ekonomik menfaatleriniz açısından doğru şekilde değerlendirmelerinizi bekliyorum” diyerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugüne kadar ülkemize yatırım yapıp da pişman olan, hukuka aykırı uygulamalara maruz kalan, kazandığı parayı istediği gibi tasarruf etmekte zorlanan hiçbir işadamı yoktur veyahut parası Türkiye’de kalan yoktur. Ama dünyanın değişik yerlerinde parasını hala yatırım yaptığı ülkeden çekemeyen çok iş adamlarını biliyorum.”
DEVLET ARKANIZDA
Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’li işadamlarını Türkiye’ye yatırıma çağırmasının yanı sıra, Türk işadamlarına da ABD’ye yatırım yapmaları önerisinde bulundu. Erdoğan şunları söyledi: “Türk yatırımcısı, ABD ile olan fiziki uzaklık, rekabetçi ortam, mevzuat noktasındaki farklılıklar, iş yapma şeklindeki farklı sebeplerle buradaki pazara temkinli yaklaşıyor. Oysa Türk yatırımcıların bu ülkede önemli başarı hikayeleri vardır. Ticaret, neticede iki kişinin el sıkışmasıyla başlar ve oradan gelişir. Bu anlamda, Türk ve Amerikan yatırımcılarının daha fazla bir araya gelmeleri, projeler geliştirmeleri ve birlikte iş yapma kültürünü edinmeleri gerekiyor. Bu yönde atacağınız adımlarda hiç şüpheniz olmasın ki Türkiye, devlet olarak arkanızda olacaktır.”
ABD İŞ DÜNYASI TÜRKİYE’NİN YANINDA
EKONOMİ Bakanı Mustafa Elitaş, Amerikan iş aleminin Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na (TTIP) dahil olmasına tam destek verdiğini belirterek, “Gördüğüm o ki, Türkiye’yle ticaret yapma niyetinde olan veya ticaret yapan iş adamları, Türkiye’nin TTIP’den ayrı düşünülemeyeceğine inanıyor” dedi. Söz konusu anlaşmanın, ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman’la gerçekleştirilen temaslarda da gündeme geldiğini belirten Elitaş, “Muhatabım Froman’a TTIP’in, AB ile yaptığımız Gümrük Birliği Anlaşması’nın sonucu olarak, Amerikan menşeli malların Türkiye’ye girişine izin vereceği ancak Türkiye’nin ürettiği ürünlerin aynı şekilde Amerika’ya girmesine imkan sağlamayacağından dolayı haksızlık yaratacağını ifade ettik” diye konuştu. Elitaş, görüşmelerde bu haksızlığın aynı zamanda Türkiye’de yatırımı olan 1.600 civarındaki Amerikan firmasını da olumsuz etkileyeceğinin altını çizdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlar da sürecin devam ettiğini ve AB ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasını sonucuna göre deklare edeceklerini ve katılmak isteyen ülkeler varsa o çerçevede görüşmelerin başlayabileceğini ifade ettiler. Ama esas olarak siyasi iradeden ziyade Amerikan iş aleminin, TTIP anlaşması konusunda Türkiye’nin çok yanında olduğunu gördük. Bize Türkiye’den baktığımızda sanki ABD nezdinde TTIP açısından olumsuz bir tavır varmış gibi bir hava yansıtılmıştı. Gördüğüm o ki, Türkiye’yle ticaret yapma niyetinde olan veya ticaret yapan iş adamları, Türkiye’nin TTIP’den ayrı düşünülemeyeceğine inanıyor. Onların da en önemli isteklerinin TTIP anlaşmasına Türkiye’nin de dahil olması olduğunu gördük.”
ABD TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ PARTNERİ
TÜRKİYE-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Ekim Alptekin, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin potansiyeline değindi. İki ülke iş adamlarının önünde çok sayıda fırsat olduğuna işaret eden Alptekin, yeni yatırımların gerçekleşmesi için gayret göstermeye devam ettiklerini söyledi. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut da Türkiye’de 12 milyar dolarlık yatırımı olan ABD’nin en önemli ekonomik partnerlerden biri olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yabancı yatırımlar konusundaki gayreti sebebiyle teşekkür eden Ermut, Amerikalı iş adamlarına da Türkiye’ye yatırım yapmaları çağrısında bulundu ve “Türkiye’ye yatırım yapın; biz her konuda size destek olup yardımcı olmaya hazırız” mesajını verdi.
POTANSİYEL ÇOK BÜYÜK
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vizyoner liderliğinde son dönemde birçok ülkeye üst düzey ziyaretler gerçekleştirildiğini söyledi. “Gittiğimiz her ülkede Türkiye’nin potansiyelini anlatıyoruz” diyen Vardan, yatırımcılar için Anadolu’da sayısız fırsatların olduğunu anlattı. Vardan, Batı’nın ayrılmaz parçası Türkiye ile ABD arasındaki ticaret potansiyelinin bugünkünden çok daha büyük olduğunu vurguladı.
Hürriyet