‘Emlak sektörüne baba lazım’
TOKİ müteahhiti Ercan Uyan, ihalelerde Emlak Konut’un şirket payının çokluğunu eleştirdi ve müteahhitleri üst düzeyde sahiplenen bir kurum olmayışından dert yandı.
İstanbul’un toplu konutta uydu bölgesi Kayaşehir’de Mavera, Park Mavera, Meydan Dükkanları, Seyran Şehir, 540-4 Parsel ve Giriş Kayaşehir projelerini hayata geçiren Makro İnşaat’ın patronu, yıllardır iş yaptığı Emlak Konut ihalelerinden yakındı. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, “Sektörde sahipsiziz” diyerek başladığı konuşmasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) iştiraki Emlak Konut GYO’nun arsa ve taahhüt işlerinin ihalesinde kuruma ödenen şirket payının çokluğundan yakındı. İnşaat sektöründe fısıltı halinde dile getirilen “Emlak balonu patladı mı?” sorusunu hatırlatan Uyan, “Hacim olarak bu kadar büyük sektörde temsil sorunu yaşıyoruz. Arsa üretemiyoruz, ihalelerde 150 bin liranın 90 bin lirasını, üstelik peşin ve hiç konut satmadan Emlak Konut’a ödemek zorunda kalıyoruz” dedi.
‘TOKİ planlayıp versin’
Arsa fiyatlarının da yükselmesiyle ortaya çıkan masrafı fiyatlara yansıtmak zorunda kaldıklarını söyleyen TOKİ müteahhidi Uyan, TOKİ ve Emlak Konut’a şu ilginç öneriyi sundu:“Devlette planlama yetkisine sahip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ 30-40 dönümlük planlaması yapılmış arsalar temin etsin. Arsaların metrekaresi maksimum 2500 TL olsun ve TEFE-TÜFE oranında taksitler belirlensin. Böylece derenin kuşunu derenin taşıyla vuralım”. Alt ve orta gelir grubuna konut üretme deyince akla TOKİ’nin geldiğini ifade eden Uyan, ucuz konut için yeni firmaların da sahaya çıkmaları gerektiğini söyledi.
‘Bizi temsil eden yok’
Türkiye’de bin kişiye düşen konut sayısının 210 olduğunu ancak bu sayının gelişmiş ülkelerde 550-600 civarında olduğuna dikkat çeken Uyan, “Fikirtepe ve Bağdat Caddesi’ndeki kentsel dönüşümün yüzde 80-85 kat karşılığı oranlarıyla yapılması dönüşümü zora sokuyor. Asgari ücretin yükselmesi, yeni projelerde aidatları da yükseltecektir” diye konuştu. Uyan sözlerini, “Çok sahipsiz kaldık, emlak sektörüne bir baba lazım” diyerek bitirdi.
Emre KULCANAY
YENİ YÜZYIL GAZETESİ