Emre Çapkın: İstanbul’da ev almanın anahtarı sertifika
Networks Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çapkın, gayrimenkul sertifikasının tasarrufları ve ödeme gücü sınırlı olan birçok kişiyi ev sahibi yapabileceğini belirterek, sertifikanın en önemli faydasının İstanbul’da ev alma noktasında görülebileceğini söyledi.
Metrekare ile ev alma fırsatı olarak sunulan gayrimenkul sertifikalarının yararları hakkında son dönemde kamuoyuyla pek çok bilgi paylaşıldı. Ancak sistemin nasıl işleyebileceği ve uygulamada tüketiciye nihai yararları konusunda hala pek çok soru işareti olduğu görülüyor. Gayrimenkul satış ve pazarlamasının tecrübeli ekibi Networks Grup, kısa süre içinde uygulamaya girecek olan gayrimenkul sertifikası ile ilgili bilinmeyenlere ışık tuttu. Networks Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çapkın, sertifikanın tasarrufları ve ödeme gücü sınırlı birçok kişiyi ev sahibi yapabileceğini belirtirken, sertifikanın en önemli faydasının kentsel dönüşümde görülebileceğini söyledi.
Sertifika neler getirecek?
Resmi Gazete’de yayımlanan gayrimenkul sertifikasının Türkiye’de ilk defa 1989 yılında konut sertifikası adı ile denendiğini ancak başarılı olmadığını hatırlatan Emre Çapkın, gayrimenkul sertifikasının dar gelirliyi ev sahibi yapmak, kentsel dönüşümde uzlaşmazlıklara çözüm oluşturmak ve projelerin finansmanını kolaylaştırmak gibi amaçları bulunduğunu söyledi.
İstanbul’da ev sahibi olmak isteyene iyi haber
Gayrimenkul sertifikasını, ‘gayrimenkulün pay edilerek istenilen oranda satın alınabilmesi ve bu mülkiyet hakkından doğan, kiralama, kazandığı değer üzerinden tekrar satabilme gibi tüm haklara kendi payı oranında sahip olunması’ şeklinde tanımlayan Çapkın, sertifikaların İstanbul gibi ev sahibi olmanın iyice zorlaştığı büyük kentlerde yaşayanlar için iyi haber olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:
“İstanbul’da şehrin çeperlerinde dahi metrekare birim fiyatları 4 bin TL’ ye geldi. Bu da 100 metrekarelik bir ev için 400 bin liralık yatırım anlamına geliyor. Bu daireyi almak isteyen kişinin peşinat olarak asgari 100 bin TL’si olmalı. Kalan kısım için de 10 yıl boyunca ayda 4 bin 200 TL kredi taksiti ödeyebilmeli. Bu şartlara sahip kişi sayısı sınırlı ve bu nedenle pek çok vatandaşımız hala evini alabilmiş değil. Artık ev sahibi olmak isteyenler örneğin 100 metrekare bir dairenin 25 metrekaresini gayrimenkul sertifikası uygulaması ile alabilecek, kiralayabilecek, satabilecek, değer kazancından faydalanıp yarın kendi oturacağı evi alabilmek için ufakta olsa bir gayrimenkul yatırımı yaparak birikim sağlayabilecek. Bu duruma kısa orta ve uzun vadeli bir planlama olarak bakmalı ve ev sahibi olmak isteyenleri bu planlama konusunda bilinçlendirmeliyiz.”