Eskişehir Şeker Fabrikası arazisi iştah kabartıyor!
Eskişehir Şeker Fabrikası arazisi, çevre yoluna yakın, şehirler arası otobüs terminali ile şehir merkezi arasında kalan konumuyla ve büyüklüğüyle dikkat çekiyor. Kapatılarak şehir dışına taşınmak istenen fabrika için şimdi 'Koku yapıyor' bahanesi türetildi... Gazeteci-Yazar Ali Baş, şeker kokusunun kimlerin iştahını kabarttığını yazdı...
Eskişehir Şeker Fabrikası, İstanbul-Bursa-Eskişehir-Ankara otoyoluna, şehirler arası otobüs terminaline, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in şehre kazandırdığı plajlı, havuzlu Kentpark’a ve şehir merkezine yakın konumuyla arsa/arazi avcılarının iştahını kabartıyor…
Sadece fabrika alanı değil, yemyeşil ağaçlık koru içinde stadyumu, balo salonu, sineması ve dinlenme tesisleriyle tam bir Cumhuriyet dönemi eseri olan Eskişehir Şeker Fabrikası, şimdilerde şeker yapımında kullanılan pancarın üretim esnasında küspeye dönüşmesi sürecinde çıkan kötü koku bahane edilerek şehir dışına taşınmak isteniyor. Eskişehir’in önemli kalemi Ali Baş, Eskişehir Şeker Fabrikası’nın kimlerin iştahını, nasıl kabarttığını Ekonomim.com’da yazdı. İşte o yazıdan önemli bölümler…
Mis gibi şeker kokusu!
“Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan Eskişehir Şeker Fabrikası’nın kuruluşunun 90. yılı kutlanıyor. Atatürk’ün kuruluşuyla bizzat ilgilendiği Eskişehir Şeker Fabrikası Türkiye’de kurulan 3. şeker fabrikası ve bir zamanlar Türkşeker’in genel müdürlüğü de Eskişehir’deydi… Fabrika 90 yıldır üretim yapıyor, Eskişehir’in kültürel ve sosyal hayatına da büyük katkıları oldu. Günümüzde Şeker Fabrikası tesislerinde yılda 150 bin ton şeker üretiliyor.
Şeker Fabrikası, bir dönem özelleştirme kapsamına alınsa da, yoğun mücadeleler sonucunda özelleştirmeden vazgeçildi. Fabrikanın özelleştirilmesini isteyenlerin ve ara sıra bu durumu gündeme getirenlerin asıl amacı; fabrika ve sosyal tesislerin günümüzde şehrin içinde kalan devasa arazileri! Şehrin merkezinde bulunan bu arazi birçok kişinin “iştahını kabartıyor”. Özelleştirmeden kurtulan fabrika ile ilgili ara sıra Eskişehir’de aleyhte çıkarılan propagandalardan birisi, “fabrikanın koku yaydığı” yönünde! Evet, fabrikadan belli dönemlerde koku yayılır. Ancak bu koku rüzgârın da etkisiyle üretim dönemlerinde şehrin belirli bölgelerinde hissediliyor. Şikâyetin olduğu fabrikaya yakın mahalleler da fabrika yapıldıktan yıllar sonra oluşmuş semtler olduğu unutuluyor!
“Koku” şikâyetinin hemen ardından benzer bir propaganda harekete geçiriliyor.
-Şeker Fabrikası şehrin dışına taşınsın!
Amaç yine devasa araziler!”