Ev alana oturma ve çalışma izni
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dünyadan kaliteli akıllı öğrencileri Türkiye’ye çektiklerini, ülkelerinde ilk sıralara girenlere burs verdiklerini belirterek, “Şimdi onları Türkiye’de tutmak için bir model geliştireceğiz.
Dünyadan gelip de Türkiye’de yatırım yapanlara, belli bir ölçeğin üzerinde ev alanlara oturma izni, çalışma izni vereceğiz çünkü Türkiye’nin sermaye açlığı var” dedi.
Yük değil güç katacak
Girişimcileri güçlü şekilde desteklediklerinin altını çizen Şimşek, “Şu an bizim tek sermayemiz insanımız ve girişimcimiz, en güçlü tarafımız da bu. Türkiye açık bir ülke. 3 milyon Suriyeli kardeşimize kapımızı açtık. Batı bunu yük olarak görüyor, biz bunu fırsat olarak görüyoruz. İşte bizim farkımız bu. Türkiye’nin açık olması Türkiye’ye uzun vadede yük değil, güç katacak bir gelişme” diye konuştu.
Akıl da sermayedir
Şimşek, geçen hafta Reform İzleme Grubu’nda önemli düzenlemelerin tartışıldığını ve nihai şeklinin verildiğini anımsatarak, şöyle konuştu:
“Biz dünyadan kaliteli akıllı öğrencileri Türkiye’ye çekiyoruz. Kendi ülkelerinde ilk sıralara girenlere burs veriyoruz. Şimdi onları Türkiye’de tutmak için bir model geliştireceğiz. Dünyadan gelip de Türkiye’de yatırım yapanlara, belli bir ölçeğin üzerinde ev alanlara oturma izni, çalışma izni vereceğiz çünkü Türkiye’nin sermaye açlığı var. Bizim sermayesi olanları da aklı olanları da ki akıl da bir sermayedir, Türkiye’ye çekmemiz lazım. Bunun için de bürokratik süreçleri kolaylaştırmamız lazım. Hatta dünyaya oranla daha iyi bir ekosistem sunmamız lazım ve nitekim o ekosistemin bütün unsurları şu anda çalışıyor. İnşallah Meclisimiz yazın çalışır, bütün düzenlemeler hayata geçer, ekosistem daha da güçlenir.”
‘Otomotivde üzerinde vergi yükü çok ağır’
mehmet Şimşek, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından düzenlenen Otomotiv Kongresi’nin açılışında konuştu. OYDER Başkanı Alp Gülan’ın konuşmasında vergi konusunu gündeme getirmesi üzerine Şimşek, “Maliye’nin görevi mümkün olduğunca bütçeyi sağlam tutmak” dedi. Geçmişte bu şekilde kredi ile otomobil almanın mümkün olmadığını hatırlatan Şimşek, “Vadeler en fazla 18-36 aydı. Bugün öyle değil. Büyük bütçe açıkları beraberinde yüksek enflasyon, yüksek faiz ve ciddi makro ekonomik istikrarsızlık getirdi. O nedenle geçmişteki deneyimlerden büyük dersler çıkardık. Kabul ediyorum hakikaten küresel ölçekte dahi baksanız otomotiv üzerinde ağır vergi yükü olan bir sektör” diye konuştu. Şimşek, ikinci el satışlarında KDV ve ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar konusunda çalışmalar yapacaklarını da kaydederek, şöyle konuştu: “Sektör tarafından sunulan ve üzerinde çalışma yapılan KDV ile ilgili konu makul ve mantıklı geldi. Bu konuda sektör temsilcileriyle ortak çalışmalar yapabiliriz. Trafikteki yaşlı araçlar meselesi de önemli. Tekrar bu konular masaya yatırılabilir.’’
Vatan