970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Evler 20 yılda 29 metrekare küçüldü

Türkiye konut metrekaresinde Japonya olma yolunda... Son 20 yılda ailelerin bütçeleriyle birlikte yaşam alanları da küçüldü. Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman ve Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu'nun değerlendirmesi şöyle...

Bir zamanlar Türkiye’de orta halli aileler bile 120 metrekareleri bulan geniş dairelerinde yaşarken artık büyük evleri almak hem belli gelir grubunun altındakiler için çok zorlaştı, hem de artık daha az yapılıyorlar.

Patronlar Dünyası‘ndan Ali Kemal Erdem‘in özel haberine göre; artan maliyetler bir taraftan konutların fiyatlarını artırırken diğer taraftan geçmişe göre evlerin metrekareleri de düşüyor. Tabii evlerin küçülmesinin tek nedeni sadece inşaat maliyetleri değil aynı zamanda arsa fiyatlarının da artması.

İstanbul Gayrimenkul Değerleme firmasının istatistiğine göre 2003 yılında İstanbul’da yapı ruhsatı alınan dairelerin ortalama metrekaresi 136 metrekare iken bu 20 yıl sonra yani 2023 yılında 107 metrekareye kadar düştü.

Tabii gözlemlere bakıldığı zaman son dönemlerde yapılan evlerin 107 metrekareden bile daha düşük olduğu görülüyor. Neredeyse birçok semtte ortalama 80 metrekarelik evler yapılmakta.

TÜRKİYE’DE DAİRELERİN KÜÇÜLMESİ ARAZİ RANTININ DA YÜKSELDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman’ın değerlendirmesi şöyle…

patronlardunyasi.com‘dan Ali Kemal Erdem, “Gidişat böyle sürerse evlerinin küçüklüğü ile bilinen Japonya’ya benzeme ihtimalimiz var mı?”sorusunu Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman’a sordu.

Büyükduman, sadece Japonya değil diğer birçok gelişmiş ülkedeki apartman formundaki evlerin daha küçük evler olduğunu söyleyerek, bunun şehir merkezlerindeki arazilerin daha pahalı olmasından kaynaklandığını söyledi. Şehirlerde konuta erişimi artırmak için daha az alan kaplayan daha maliyeti düşük evlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Büyükduman, “Türkiye’de de evlerin küçülmesi Türkiye’nin arazi rantının yükseldiğini, ister istemez daha küçük evlere geçilmek zorunda olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

ŞANLIURFA’DA BİLE METREKARELER 87 METREYE DÜŞTÜ

Türkiye’nin en büyük yüz ölçüme sahip illerinden Şanlıurfa’da bile yeni ruhsatlı evlerin 87 metrekareye düştüğüne dikkat çeken Büyükduman, “Türk insanı küçük evlere adapte olabilir mi?” sorusuna “Şanlıurfa adapte olmuşsa diğer yerler de olur” dedi.

EVLER DAHA KÜÇÜLECEK AMA JAPONYA KADAR OLMAYIZ

Büyükduman’a göre Türkiye’de evlerin metrekarelerinin küçülmesi devam edecek

Büyükduman, 15 sene içerisinde evlerin ortalama metrekaresinin 80 metrekareye kadar düşebileceğini iddia etti.

Japonya’daki dairelerin ortalama metrekarelerinin 40-50 metrekare arasında olduğunu söyleyen Büyükduman, “Japonya’ya benzer miyiz?” sorusu üzerine “Japonya kadar olmayız” cevabını verdi.

AİLE YAPISININ DEĞİŞMESİ DE METREKARELERDEKİ DÜŞÜŞ NEDENLERİ ARASINDA

Aşçıoğlu İnşaat Şirketi Marka Sözcüsü ve Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu’nun görüşleri de böyle…

Ali Kemal Erdem, aynı soruları Aşçıoğlu İnşaat Şirketi Marka Sözcüsü ve Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu’na da sordu.

Ekonomik koşullar, nüfus yapısı, aile tipleri ve yaşam tarzlarındaki değişiklikler, evlenme, boşanma, iller ve bölgeler arasındaki göçlerin etkisi ile yıllar içinde, konutların metrekarelerinde küçülmenin söz konusu olduğunu hatırlatan Aşçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gayrimenkul geliştiricileri tarafından yeni geliştirilen projelerde, metrekareler küçülse bile verimlilik artışı esas alınmakta. Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrası gayrimenkul sektörü dinamikleri oldukça değişti. Deprem ve yapı güvenliği göz önünde bulundurularak, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasına paralel bir şekilde hak sahipleri tarafında da büyük metrekareli eski konutlar yerine daha küçük metrekareli ancak kullanım alanı olarak daha verimli konutların önemi anlaşıldı. Son dönemde enflasyon, arz-talep dengesizliği, hammaddeye erişim ve inşaat maliyetlerine bağlı olarak konut fiyatlar oldukça arttı.”

“EV METREKARELERİNDE DÜŞÜŞ TRENDİ ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DA DEVAM EDECEK”

Hem sosyal hem de bireysel tüm ihtiyaçların karşılanabildiği rezidans ve karma yaşam projelerine olan talebe bağlı olarak konuta erişebilme noktasında insanların daha küçük metrekarelere yöneldiğini söylemenin mümkün olduğunu kaydeden İrfan Aşçıoğlu, sözlerini “2000’li yılların başında yapı ruhsatına göre ortalama 132 metrekare olan konut büyüklüğü 2023 yılı itibariyle ortalama 107 metrekare’lere kadar düşmüştür, bu trendin önümüzdeki yıllarda düşmeye devam edeceğini düşünüyorum” diyerek bitirdi.

HABERİ PATRONLAR DÜNYASI’NDA OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN!