artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Galataport için 1 milyar 20 milyon Euro’luk kredi tamam

Doğuş Grubu’nun Bilgili Holding ile ortak olduğu Galataport projesi için 1 milyar 20 milyon Euro değerinde finansman sağlandı. İşte detaylar…

Türkiye’nin önde gelen bankalarından Garanti Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası, Ziraat Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Finansbank’ın oluşturduğu konsorsiyumla imzalanan finansman anlaşması kapsamında, projenin 2018 yılının son çeyreğinde tamamlanması öngörülüyor.

Doğuş Grubu; inşaat, otomotiv, medya, gayrimenkul ve enerji sektörlerinin yanı sıra son dönemde turizm, yeme-içme ve perakende alanlarında gerçekleştirdiği başarılı yatırımları kapsamında önemli bir adım attı. Grubun turizm yatırımları arasında önemli bir yere sahip olan Galataport projesi; Doğuş Holding A.Ş. ve BLG Gayrimenkul Yatırımları ve Ticaret A.Ş. ortaklığında hayata geçirildi. Doğuş Holding A.Ş.’nin % 81 oranında ortak olduğu projenin temel adımlarından biri, şu anda halkın kullanımına kapalı olan ancak proje bitiminde tamamen halka açılacak sahil şeridini de kapsayan Galataport’un 2018 yılının son çeyreğinde tamamlanması olacak. İnşaat çalışmaları bu yıl hız kazanacak projenin finansmanında kullanılmak üzere Türkiye’nin önde gelen 6 bankasından rekor düzeyde kredi sağlanmış olması projenin ilerlemesi anlamında büyük katkı sağlayacak.

İstanbul’un tarihi değerlerinden Karaköy ve Tophane’yi birbirine bağlayan bölgede yer alan Galataport projesinin inşaat faaliyetlerinde kullanılmak üzere 1 milyar 20 milyon Euro değerinde, 14 yıl vadeli proje finansman sözleşmesi imzalayan Doğuş Grubu ve Bilgili Holding bu vadede sağladığı proje finansmanı ile gerek bölgesel, gerek makroekonomik açıdan Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacak.

Ferit Şahenk: “Galataport’u 2018’in son çeyreğinde tamamlamayı planlıyoruz”

Galataport projesinin finansmanının imza töreninde konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, “Doğuş Grubu olarak, yarım asrı aşan süreçte tüm yatırımlarımızda stratejimizi ekonomiye katkı sağlayarak, ülkemize değer katmak üzerine şekillendirdik. Bu strateji ile de yolumuza devam ediyoruz. Galataport projesi bu kapsamda hayata geçirilen önemli yatırımlarımızın başında yer alıyor. Bölgesel ve makroekonomik açıdan Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacak bu kıymetli projeye inanan ve destek veren başta ülkemizin değerli bankalarının temsilcileri olmak üzere tüm taraflara en derin teşekkürlerimi sunuyorum. Doğuş Grubu olarak, ülkemize olan sonsuz güvenimizle yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. 2018 yılının son çeyreğinde tamamlamayı planladığımız Galataport projesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

3,5 yıl anapara geri ödemesiz 14 yıl vadeli

Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, “Ülke olarak önemli günlerden geçiyoruz. Böyle bir dönemde bankacılık sektörünün önemli temsilcilerinden Garanti Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası, Ziraat Bankası, TSKB ve Finansbank’tan oluşan konsorsiyum ile 1 milyar 20 milyon Euro’luk proje finansmanına imza atmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu ölçekte ve bu vadede bir proje finansmanının sonuca ulaştırılmış olması proje ve hissedar şirketleri için olduğu kadar, ülkemiz için de çok önemli bir başarı göstergesidir” dedi.

Projenin finansman süreci ve planlamasıyla ilgili de bilgi veren Hüsnü Akhan sözlerine şöyle devam etti: “Finansman, 3,5 yıl anapara geri ödemesiz yatırım dönemi olmak üzere toplam 14 yıl vadeli olarak imzalandı. Proje finansman tutarı, Özelleştirme İdaresi’ne yapılan işletme hakkı ödemesinin kredi bölümünü içerdiği gibi projenin inşaat ve geliştirmeye yönelik harcamalarında da kullanılacak. Galataport’un, bir liman sahası olmasının yanı sıra İstanbul’da her kesimden ziyaretçiye açık yepyeni bir yaşam alanı olması ve projenin gerçekleştirilmesi için 4.5 milyar TL civarında yatırım planlıyoruz. Proje tamamlanıp hayata geçtiğinde ise 4 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağını öngörüyoruz. Galataport projesi, içeriğinde barındırdığı pek çok farklı faaliyet alanı ve yatırım ile sadece Türkiye ekonomisine değil ülke turizmine de önemli katkıları olacak bir girişim.

Galataport’ta liman sahasının tamamlanarak hayata geçmesinin ardından ise kruvaziyer terminalinin yanı sıra şehrin ve bölgenin dokusu ile uyumlu bir planlama ile yerel ve dünya lezzetlerini sunan kafeler ve restoranlar, ulusal ve uluslararası birçok markaya ev sahipliği yapacak mağazalar yer alacak. Galataport projesinin, kruvaziyer terminal planlamasından, peyzaj düzenlemesine kadar her aşaması Türkiye’den ve dünyadan uzman danışmanların titiz çalışmalarıyla devam ediyor.”

Hüsnü Akhan, tamamlandığında şehre yeni bir yaşam ve kültür sanat alanı sunacak proje ile ilgili şu bilgileri de verdi: “Tophane Saat Kulesi ve Nusretiye Camii’nin yer aldığı İstanbul’un en güzel meydanlarından biri tarihi mirasa uygun olarak yeniden İstanbulluların kullanımına sunulacak. Bunun yanı sıra İstanbul Modern ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı ve yapımı süren Çağdaş Sanat Müzesi ile bir kültür-sanat alanı haline gelecek olan bölgede, bu dönüşümü destekleyecek olan çeşitli projeler planlıyoruz. Galataport projesi tamamlandığında yaklaşık 200 yıldır halkın kullanımına kapalı olan sahil şeridi bir yürüyüş yolu haline getirilerek halkın kullanımına açılacak.”

The Peninsula Hotels Türkiye’de ilk kez Karaköy’de

Yaklaşık 150 yıllık geçmişiyle, dünyanın önde gelen lüks otel zincirlerinden biri olan The Peninsula Hotels ile yapılan anlaşmaya da değinen Hüsnü Akhan, “Galataport projesi kapsamında yapılacak restorasyon çalışmaları ile bir yandan tarihi binaları koruyarak şehre geri kazandırırken; bir yandan da çok önemli bir yabancı sermaye yatırımını hayata geçiriyoruz. The Peninsula Hotels ile Karaköy tarafındaki tarihi binalar için anlaşma yaptık. Bu ortaklık kapsamında sadece işletme değil aynı zamanda Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. ile birlikte 300 milyon Euro’luk bir yatırım yapacaklar. Diğer bir deyişle proje ile doğrudan yabancı yatırım da söz konusu olacak. Böylelikle, dünya turizm sektöründe hizmet kalitesiyle en üst sıralarda anılan bu marka, ilk kez Türkiye pazarına girmekle kalmayıp yatırıma da ortak olacak” dedi.

Hüsnü Akhan sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada ilk kez uygulanacak ve zemin altında çalışacak gemi körük sistemi çalışmalarının devam ettiği yeni terminalde, üstün teknoloji ve yüksek standartlarla planlanmış bekleme alanları, yolcu kayıt masaları, devlet otoriteleri için kullanım alanları, duty free mağazaları, hizmet birimleri, teknik alanlar ve terminal fonksiyonu için gerekli tam donanımlı teknolojik sistemler yer alacak. Bir mahalle dokusu içerisinde yeme-içme ve perakende noktaları, meydanlar, etkinlik alanları ve yeşil alanlar, otel ve ofis alanları da projenin şu anda netleşen diğer detayları arasında. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Galataport, İstanbulluların ve turistlerin dünyanın eşsiz manzaralarından birine karşı tüm günlerini geçirebilecekleri bir destinasyon ve liman haline gelecek. Bünyesinde bulunacak müzeler, perakende ve yeme-içme alanları, ofisler ve meydanları ile Galataport projesi şehre yepyeni bir soluk getirecek.”

Doğuş Grubu’nun 2016 yılı yatırım stratejilerine de değinen Akhan; “Büyüme stratejimizin ve yatırım kararlarımızın oluşturulmasında her zaman konjonktürel gelişmelerden ziyade daha uzun vadeli unsurlar belirleyici olmuştur. Doğuş Grubu’nun iş stratejilerini üstüne inşa ettiği temel amaç, ülkemiz için yurt içinde ve yurt dışında değer yaratmaktır. Türkiye’de istihdam oluşturmakla birlikte dünya ölçeğinde saygın markalar inşa ederek ya da uluslararası ortaklıklar vasıtasıyla ülkemizi küresel ölçekte temsil etmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda da İstanbul için tarihi açıdan eşsiz bir lokasyonda yer alan Galataport projesinin Grubumuzun iş hedefleriyle örtüşmesi, İstanbul’un bu önemli değerini geliştirebilme ve halkla buluşturabilme imkanı sunması yatırım kararı almamızı sağlayan öncelikli faktörler arasında” şeklinde konuştu.

Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili de, “İstanbul’un siluetini ve sosyal yaşantısını değiştirecek, halkın denizle buluşmasını sağlayacak bu denli önemli bir projede Doğuş Grubu ile ortaklık yapmaktan gurur duyuyoruz. Bilgili Holding olarak geçmişte şehrimize kazandırdığımız projelerde her zaman tarihimize, şehrin kültürel dokusuna saygılı olmaya ve sadık kalmaya özen gösterdik. Şu anda Holding’imizin içerisinde bulunduğu en önemli proje olan Galataport ile İstanbul’un merkezinde yıllardır atıl kalmış olan bu bölgenin bir an evvel dönüştürülüp, halkın kullanımına kazandırılması en büyük hedefimiz. Ülkemiz için çok önemli olan bu dev yatırımda bizlere inanan ve destek veren, Türk bankacılığının gücünü bu proje ile tekrar herkese kanıtlayan konsorsiyum üyesi bankalara ve değerli yöneticilerine gönülden teşekkür ederiz” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Korsorsiyumda yer alan bankalar ve dağılımı

Yapı ve Kredi Bankası: 275 milyon Euro

Garanti Bankası: 255 milyon Euro

İş Bankası: 150 milyon Euro

Ziraat Bankası: 130 milyon Euro.

TSKB: 110 milyon Euro

Finansbank: 100 milyon Euro