Gaziantep’e 23 ilden büyük Kuzey Şehir kuruluyor
TOKİ tarafından Gaziantep’te 5.5 milyon metrekare alanda kurulacak 50 bin konutluk Kuzey Şehir Projesi’nde yaklaşık 300 bin kişinin yaşayabileceği belirtiliyor. Bu rakam, Türkiye’deki 23 ilin nüfusundan daha fazla ediyor..
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’nin tek bir proje olarak üstlendikleri ve üzerinde çalıştıkları en büyük projelerden biri olduğunu belirterek, “Türkiye ölçeğinde olduğu kadar Avrupa ölçeğinde de büyük bir projedir. Ülkemizin mimarlık ve mühendislik ve planlama dünyası açısından da birçok ilkleri barındırmaktadır.” dedi.
M. Ergün Turan, Gaziantep Kuzey Şehir Projesi kapsamında düzenlenen Arama Konferansı’nda yaptığı konuşmada, yaklaşık bir yıldır Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, TOKİ, üniversite ve kamu idarelerinin uzmanlarıyla 50 bin konutluk proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Kapsamlı bir şehir projesi oluşturulması öncesinde bir analiz ve değerlendirme süreci başlattıklarını anlatan Turan, “Amacımız, birlikte ve ortak akılla iyiyi bulmaya çalışmak, Gaziantep’in önceliklerine, kültür yapısına, yaşam biçimine uygun konut ve mekânlar üretmektir.” dedi.
TOKİ olarak bu projeye büyük bir önem ve değer verdiklerini vurgulayan Turan, şöyle devam etti:
“Büyükşehir Belediyemizle birlikte projenin gerçekleşmesi için sorumluluk alacağız. Kuzey Şehir Projesi, tek bir proje olarak üstlendiğimiz ve üzerinde çalıştığımız en büyük projelerden biridir. Türkiye ölçeğinde olduğu kadar Avrupa ölçeğinde de büyük bir projedir. Yaklaşık 250-300 bin kişinin ikamet edeceği bir yaşam alanı oluşturulacaktır. Ülkemizin mimarlık ve mühendislik ve planlama dünyası açısından da birçok ilkleri barındırmaktadır. Türkiye’de 23 il nüfusunun 300 binin altında olduğunu hatırladığımızda, Kuzey Şehir Projesi’nin önemi ve büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır.”
Yatay mimaride ve mahalle konsepti
Projenin, tasarımdan planlamaya, projelendirmeden uygulamaya, çok boyutlu ele alındığını aktaran Turan, az katlı konutlar üretileceğini, yatay mimariye ağırlık verileceğini ve mahalle konseptini gözeten bir planlama anlayışı olacağını kaydetti. Proje de alt ve üst gelir gruplarının da yer alacağını dile getiren Turan, nicelikleri kadar, nitelikleri de artırılmış konutlar üretileceğini söyledi.
“Enerji verimliliği ve ekolojik hassasiyetler göz önüne alınacak”
Gaziantep Kuzey Şehir Projesi alanında araziler üretilip, farklı kesimlerin ve özel sektörün de projeye dahil olmasının sağlanacağını belirten Turan, “Enerji verimliliği ve ekolojik hassasiyetler göz önüne alınacaktır. Yaşlı, çocuk ve hanımlara yönelik alanların ve mekânların oluşmasına önem verilecektir. Projenin kent merkeziyle olan ilişkisi ve ulaşım konuları üzerinde hassasiyetle durulacak, şehirle ilişkisi iyi kurgulanacaktır. İnsan ve çevre odaklı bu projede farklı disiplinlerin görev alması elzemdir. Bunu hassasiyetle önemsiyoruz.” diye konuştu.
“Yerel doku ve motiflere önem veriyoruz”
Yerel doku ve motiflere önem verdiklerinin altını çizen Turan, kendi kendini geliştiren bir kent modeli oluşturulacağını vurgulayarak, TOKİ olarak bu projenin Gazianteplilerin ihtiyaçlarına ve taleplerine cevap verecek nitelikte olmasını arzuladıklarını ifade etti.
Ergün Turan, Kuzey Şehir Projesi’ni 2023 yılına kadar bitirmeyi planladıklarını kaydetti. Proje kapsamında, mevcut şehirle entegre olmuş, ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez nitelikleri barındıran, sıcak, samimi, insan ilişkilerinin ön planda olduğu bir şehir oluşturulacağını vurgulayan Turan, Kuzey Şehir Projesi’nin, yaptıkları projeler içerisinde en büyüklerinden biri olacağını belirtti.
Gaziantep’te 13 yıl içinde yaptıkları icraatlara ilişkin bilgi veren Turan, şunları kaydetti: “Toplam 17 bin 634 konut yapılmıştır. Bu konutlardan 7 bin 256’sı kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutlardır. 5 ayrı bölgede belediyelerimizle kentsel dönüşüm başlatılmıştır. 3 bölgede bitirilmiş, 2 bölgede çalışmalar devam etmektedir. Aydınlar Mahallesi’nde de hazırlık çalışması bildiğiniz gibi sürüyor. Şu anda yaklaşık 4 bin 303 konutun inşaatı devam etmektedir. Konutun dışında 21 okul, hastane, 3 sağlık ocağı, 14 cami, 10 ticaret merkezi ve çeşitli hizmet binaları inşa edilmiştir. Ayrıca bildiğiniz gibi UEFA standartlarında modern bir stat inşa ediyoruz. Yüzde 80’ler seviyesindedir. İnşallah kısa süre içinde de bitirilerek Gaziantepspor’un ve Gaziantepli sporseverlerin hizmetine sunulacaktır.”
“Dünyaya anlatacağımız önemli bir proje olacak”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de insanın en temel ihtiyaçlarının beslenme ve barınma olduğunu anımsattı. Halkın kendilerinden yaşanabilir, uygun fiyatlarda konutlar istediğini aktaran Şahin, “En kolay iş, ev yapmak. Hele bu teknolojiyle en güzelini yaparsınız ama en zoru arsa temini. Uygun arsanın uygun fiyatlarla temin edilmesi en büyük ihtiyaçtı. Bir takım ruhuyla, bir aile birliğiyle 5,5 milyon metrekare alan tesis edildi. Şimdi bir şehir kuruyoruz. Biz bir bina, apartman dairesi yapmıyoruz. Dünyaya anlatacağımız önemli bir proje olacak.” dedi.
TOKİ