GİSP İzmir şubesi açılıyor
İzmir’de hızlanan kentsel dönüşüm faaliyetlerini ilçe belediyelerinin temsilcileri, gayrimenkul yatırımcıları, şehir planlamacıları ve mimarlarla masaya yatıran Gayrimenkul için Strateji Platformu, İzmir Şubesi’ni açma kararı aldı.
Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP), Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş’ün başkanlığında 11 Aralık Pazartesi günü İzmir Renaissance Otel’de ilçe belediyelerinin temsilcileri, gayrimenkul yatırımcıları, şehir planlamacıları, mimarlar ve üniversite öğrencileri ile bir araya gelerek hızlanan kentsel dönüşüm süreci ve bu konuda atılması gereken adımları değerlendirdi.
Hakan Gümüş: “Sürece destek olmak amacıyla İzmir şubemizi kuruyoruz”
Toplantının ardından Kentsel Dönüşüm Dergisi tarafından düzenlenen İzmir Kentsel Dönüşüm Oturumu ’nu da yöneten GİSP Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş, sürece ilişkin gözlemlerini şöyle değerlendirdi:
“GİSP olarak tüm gün boyunca İzmir’in geleceğine etki edecek olan ve hızlı bir şekilde ilerleyen kentsel dönüşüm sürecine dair anlatılanları dinledik. Ege Bölgesi’nin incisi İzmir’in kendine has kültürünün korunarak bu şehri geleceğe taşıyacak adımların atılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm, bugün için akıllı kentler kurulabilmesi adına büyük bir fırsat. Bu çerçevede birçok strateji üretildi. Bu noktada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim planı ile kentsel dönüşüm için bağlı olduğu kamu kurum ve kuruluşlarıyla eşgüdüm içinde olması çok önemli. GİSP olarak biz de bu eşgüdüm içindeki yerimizi alabilmek adına İzmir şubemizi kurma kararı aldık.”
“Kamu kurum ve kuruluşlarına büyük bir sorumluluk düşüyor”
Kentsel dönüşümün, akıllı kentlerin oluşumu için en önemli faktör olduğunun altını çizen Hakan Gümüş, İzmir’de toplu ulaşımın yaygınlaştırılması, bisiklet yolları gibi çevreci uygulamaların yaygınlaştırılması, deniz ulaşımının özellikle desteklenmesi ve metro ağlarının çoğaltılması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“GİSP olarak kamu kurum ve kuruluşlarına büyük bir sorumluluk düştüğüne inanıyoruz. Örneğin İller Bankası, %0 faiz ve 10 yıllık vade ile yenileme imkânı sunabilir. Bu süreçte de ruhsat verilen her bir ev için ağaç dikilebilir. Kamu binaları yenilenebilir enerji kaynağına geçerek akıllı kentlerin olmazsa olmazı sıfır karbon emisyonu için ilk adımı atabilir. Hatta dijital bir aplikasyonla süreç, devamlı olarak izlenebilir. İlçe belediyelerine kulak verdiğimizde hâlihazırda kaçak yapılaşmanın devam ettiğini ya da parsel bazındaki yoğunluğun ada bazındaki yoğunluk olarak gösterilebildiğini, kooperatif ya da dernek oluşumlarının gerekliliğini ya da bu işi layığı ile yapmayanların gerekli cezalara maruz kalmadığını dinliyoruz. Dolayısıyla kentsel dönüşüm, İzmir gibi Türkiye için her açıdan önemli olan bir şehirde çok daha profesyonel bir şekilde stratejiler çerçevesinde gerçekleştirilmeli.”