970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Ispartakule Bahçeşehir yol hikayesi

2012 Yılının son ayı, ayında sonlarına doğru bir sabah aracımla Ispartakule Koza Evleri Sitesi’ndeki evimizden çıkıp Ispartakule Bulvarı’nda ilerlerken, arka koltuktaki 4 yaşındaki oğlum Yiğit, “Baba buradan karşı tepedeki okuluma bir yol olsa ve bisikletle gitsem ne güzel olurdu’’ dedi. Cevap verdim; “Evet oğlum senin okulun yanındaki işime ben de seninle beraber bisikletle giderdim, ne güzel olurdu…”

ozzkk
 Özcan Özdemir – Ispartakule Derneği (ISDER Başkanı)

 

1 Ocak 2013… Yeni yılın ilk saatleri uyumaya çalışırken uykum kaçıyor. Yeni bir yıl, bu yılda hayatımda olumlu anlamda ne değiştirebilirim, beyaz bir sayfa gibi açılan bu yılda farklı bir şeyler yapmam gerek hayatıma anlam katacak diye düşüncelere dalmışken, birden oğlumun geçenlerde söylediği ‘’buradan karşıya bir yol olsa’’ cümlesi zihnimde beliriyor.

Ispartakule ile komşusu Bahçeşehir arasında sadece bir derenin geçtiği vadi var ve sınır Fırat Caddesi’dir. Mahalleden Bahçeşehir’e giderken TEM yanından gidebiliyoruz lakin dönüş için ekstradan yaklaşık 7 km’lik bir yol ile Tahtakale Mahallesi Trafo Mevkii’ndeki TEM Üst Geçidi’nden doğru, oldukça trafikli ve tehlikeli bir yoldan geliyoruz. Giderek büyüyen mahallemizde bu dönüş ciddi bir sorun halinde idi. Üstelik işim ve oğlumun okulu da bu vadinin karşı tarafında Fırat Caddesinde olduğundan her akşam eve dönmek tam bir işkence haline dönüşmüştü. Aklımda beliren fikir için hemen yılın ikinci günü Facebook da “ISPARTAKULE BAHÇEŞEHİR YOL İSTİYORUZ” grubunu kurdum. Gruba; Ispartakule’den Bahçeşehir’e harita üzerinde kestirme bir yol çizerek paylaştım..

Bizimevler Camii’nden karşı vadiye uzanan ve sadece 300 metre uzunluğunda bir yoldu gereken. İlk önce mahallede tanıdığım Facebook arkadaşlarım ve oturduğum sitede paylaştım grubumu ve ilk hafta yaklaşık 80 kişi oldu grup.

O hafta hemen ilgili Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile Avcılar‘daki siyasi parti başkanları ile milletvekillerine twitler atarak dikkat çekmeye başladık.

İlk ve tek olarak 11 Ocak’ta Ak Parti Avcılar İlçe Başkanı Bayram Şenocak Bey cevap verdi ve bizleri 15 Ocak Salı akşam 17:00 de ilçe binalarına çağırdı. Bu esnada grubun ilk üyeleri ile beraber bir metin oluşturduk bu yolun önemini anlatan ve gelmek isteyenleri çağırdım. On kadar komşum geliriz demelerine rağmen , son gün bir komşum kaldı gelecek o da gitmemize son bir saat kala de işim var gelemiyorum dedi ve tek başıma çekinerek gittim o gün görüşmeye.

Bayram Bey’ e hazırladığımız metni verdim, okudu ve nereye yol istiyorsunuz diye sordu; gerekli harita üzerinde istediğimiz yolu gösterdim. İlgili belgeleri benden alarak “Ben size en kısa zamanda dönüş yapacağım” dedi.

Bundan 2 gün sonra telefonla beni arayarak caminin oraya çağırdı. Gittiğimde yanında İBB den Ulaşım Koordinasyon’dan bir Müdür Bey (Adil Karaismailoğlu) Bey var idi ve önlerinde vadinin projesi. Müdür Bey, haritada aslında benim çizdiğimin biraz üst tarafında ilçe belediyesinin yapması gerek bir mahalle imar yolu olduğunu, o yolun hayata geçebileceğini belirtti. Bayram Bey de bu konuda gerekli çalışmayı yapacağı sözünü verdi görüşmede ve ben tüm bu görüşmelerin her anını grubumda sürekli paylaştım. Bu süreçte grupta mahalle içinde duyularak sürekli büyümeye devam etti ve konu sürekli gündemde kaldı. Ben bu süreçte AK Parti mahalle teşkilatındaki arkadaşlar ile de tanıştım ve toplantılara katılmaya başladım. Bizim yol projesi her hafta mahalle toplantılarında gündem oldu, tüm gelen siyasi yetkili ve milletvekillerine yolun ihtiyacı mahalle teşkilatı tarafından da anlatıldı ve Bayram Bey de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafında ve işin içine TOKİ EPP’yi de sokarak Avcılar Belediyesi’nden ve yola yakın arkeoloji alanı için İstanbul Koruma Kurulu’ndan onay alma çalışmaları takiplerinden haberdar etti.

Nihayet 16 Mart 2014 de İBB Başkanı Kadir Topbaş Bey tarafından yolumuzun temeli atıldı. Lakin seçimden 2 gün sonra Avcılar Belediyesi yolu gelip mühürledi. Sebebi de tüm Tahtakale mahallesini ilgilendiren arkeoloji alanına yakınlığından dolayı şikayet olması ve bir arkeoloğun gelip çalışanları tehdit etmesi olduğu ortaya çıktı.

Arkeoloğa birkaç gün içinde ulaştım ve “Neden yolu Avcılar Belediyesi’ne mühürlettiniz?” diye sorduğumda “Benim işi mühürleme yetkim ya da belediye ye böyle bir talimat verme yetkim yok” cevabını verdi. Bundan sonra İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu’na ve Arkeoloji Müdürlüğü’ne grup üzerinden arkadaşlarla sosyal medya baskısı uyguladık, mail, BİMER’e başvuru ve telefonlar ile konunun önemi anlatıldı ve siyasi olarak da baskı ile Ağustos ayında çalışmalara bir arkeolog eşliğinde devam edilmesi şartı ile izin verildi.

ISPARTAKULE BAHÇEŞEHİR YOLUNUN TARİHÇESİ İÇİN TIKLAYIN!

Anlaşma üzerine işin yol tarafı EPP , dere geçişi için gereken köprü de İBB tarafından yapılmaya başlandı. EPP yol için çalışmaların ilk etabına başladı. İBB ise bir paket işler zinciri içinde verdiği köprü de ihale sorunu için Ağustos da başlayamadı. Köprü çalışmaları Kasım sonu gibi başladı ve Mart ayı içerisinde tamamlandı. Köprüden sonra daha önce tesviyesi yapılan yolun asfaltlanması ve aydınlatma işleri Mayıs ayında başlayarak nihayet 5 Haziran 2015 günü tamamlanarak hizmete girmiş oldu.

ISPARTAKULE BAHÇEŞEHİR BAĞLANTI YOLUNDA SON DURUM İÇİN TIKLAYIN!

Yaşanan tüm bu süreçler sosyal medya grubumuzda şeffaf bir şekilde paylaşıldı. ISPARTAKULE BAHÇEŞEHİR YOL İSTİYORUZ FACEBOOK grubumuz yaklaşık 3.000 kişiye ulaştı ve mahallede site hayatı içinde yalnızlaşan komşular için bir iletişim aracı haline geldi. Kimi zaman sorunlarımız hatta çoğu zaman sorunlarımız ama bazen de yaşadığımız sevinçleri paylaşır olduk…

ISPARTAKULE BAHÇEŞEHİR YOLU BUGÜNE NASIL GELDİ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

Grup üyeleri olarak bir zaman sonra tanışma kararı aldık ve 2014 ün son aylarında bir toplantı yaptık. Bu toplantıya birbirini daha önceden hiç tanımayan, sadece sosyal medya üzerinden organize olmuş 30’un üzerinde komşumuz katılarak mahalle için meselelerimizi tartıştık.

Peşinden Ocak 2015′te dernekleşme kararı aldık ve duyurularımızı yaparak toplantılar organize ettik. Nihayet 22 Ocak 2015′te 10 kurucu arkadaşımızın oluşturduğu yönetim ile derneğimiz resmen kurmuş oldu. ISDER ISPARTAKULE DERNEĞİ, Bahçeşehir yol hikayesi ile başlayan güzel komşuluk hikayesinin şu anki durağıdır…