970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Ispartakule’de Banker Kastelli şoku

Piyasaya olan borçları nedeniyle 2008’de intihar eden Banker Kastelli namlı Abidin Cevher Özden’in, iş adamı Korkmaz Yiğit’ten olan alacağı yıllar sonra İstanbul Avcılar’da Ispartakule bölgesindeki binlerce aileyi vurdu… İşte detaylar…

Özden’in oğlu, Yiğit’in, babasına olan borcunu tahsil etmek için dava açtı. Dilekçede, Yiğit’in Avcılar Ispartakule’de yüz binlerce dönüm araziyi hileli yollarda sattığı iddia edildi; bu arazilere tedbir konulması istendi. Ticaret Mahkemesi geçtiğimiz günlerde kararını verdi. Mahkeme, üzerinde 4 bine yakın konutun bulunduğu araziler için tedbir kararı verildi. Tedbir kararı devam ettiği sürece hiç kimse dairesini satamayacak.

Hürriyet‘ten Dinçer Gökçe‘nin haberine göre; Haziran 2008’de intihar eden Abidin Cevher Özden’in mirasçılarına bıraktığı bir senet yıllar sonrası iki önemli davaya konu oldu. Özden’in oğlu Süleyman Cemil Bahadır’ın başvurusu sonrası ilk dava geçtiğimiz yıl açıldı. İstanbul 12 Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 17 sanığı bulunuyor.

SOMA’NIN SAHİPLERİ DE YARGILANIYOR

‘Suç işlemek amacı ile örgüt kurma’, ‘hileli iflas’ gibi bir takım suçlardan açılan davanın sanıkları arasında iş adamı Korkmaz Yiğit, Soma Holding’in sahipleri Alp Gürkan ve oğlu Can Gürkan ile Metin Aşık, Ömer Saçaklıoğlu, Sema Cıngıllıoğlu gibi isimler yer alıyor. Anılan davada, sanıklar, Yiğit’in mal kaçırmasına aracılık etmekle suçlanıyor. Davanın açılması sonrası TMSF bir kısım sanığın mal varlığına tedbir koymuş; yapılan protokoller sonrası yüklü bir tahsilat gerçekleştirdi.

O MADENİN SAHİBİNE ŞOK DAVA

Ağır Ceza Mahkemesindeki dava devam ederken Özden’in oğlu Süleyman Cemil Bahadır yeni bir dava daha açtı. Söz konusu dava ise İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açıldı. Bahadır’ın avukatı aracılığı ile mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, uğradığı zararın tespiti ve tahsili istendi. Dilekçede, Yiğit’in Ispartakule Tahtakale bölgesinde binlerce dönüm arazisinin olduğu iddia edildi. Yiğit’in söz konusu arazileri üçüncü kişiler aracılığı ile sattığı öne sürüldü.

TEDBİRİ KOYDU TAPU’YA BİLDİRDİ

Mahkemede, satışı yapılan yüz binlerce dönüm arazi üzerine tedbir konulması istendi. Mahkeme ön inceleme duruşmasını geçtiğimiz 9 Eylül günü yaptı. Duruşmada davalı avukatları tedbir talebinin reddini istedi. Mahkeme heyeti tarafları dinledikten sonra kararını verdi. Buna göre Ispartakule Mevkii, Tahtakale Mevkii’nde bulunan yüz binlerce dönüm arazi için tedbir kararı verdi. Kararda “Taşınmazlara ait tapu kayıtları dava sonuçlanıncaya kadar satış ve devri önlensin” denildi. Mahkeme ayrıca kararın ilgili tapu müdürlüklerine de bildirilmesine hükmetti.

4 BİN AİLEYİ İLGİLENDİRİYOR

Tedbir kararını aldıran avukat Yaşar Ağsu, “Bir süre önce hileli yollarla satılan bu araziler üzerine konutlar yapılmış durumda. Tahminimizce bu karar o bölgedeki 4 bine yakın konutu kapsıyor. Tedbir kararı devam ettiği sürece tekbir dairenin satışı yapılamaz. Zaten satış için tapu müdürlüğüne gidildiğinde mahkemenin bu kararı karşılarına çıkacak” dedi.

‘AYIPLI MAL SATTINIZ’ ŞİKÂYETİ

Av. Ağsu “Bu karardan, ne yazık ki bütün bu süreçle hiç ilgileri olmayan daire sahipleri de etkilenecek. Tabi daire sahipleri de bu durum karşısında hem daire satın aldıkları şirketlere hem TMSF’ye karşı kendileri uyarılmadıkları için ve ayıplı mal satıldığı için şikâyetçi olabilirler” şeklinde konuştu.

TAPU MÜDÜRLÜĞÜNDE KRİZE NEDEN OLDU

Av. Ağsu, Avcılar Tapu Müdürlüğünde de krize neden olan sorunun çözümüne ilişkin ise “Bu tedbir kararı olduğu sürece sorun çözülemez. Tedbir kararının kalkması için de müvekkilin alacağının ödenmesi gerekir. Bu dosyada davalı olarak yer alan kişi veya şirketler müvekkile ödeme yaptıktan sonra, uğradıkları kaybı Korkmaz Yiğit’ten tahsil etme yoluna gidebilirler” şeklinde konuştu.

SAVCILIĞA YENİ BİR LİSTE VERİLDİ

Öte yandan konu ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ek bir dilekçenin de verildiği öğrenildi. Süleyman Cemil Bahadır adına, söz konusu bölgede arazi alan 20’ye yakın kişiye önce ihtarname çekildi. İhtarnamede, Korkmaz Yiğit’in mal kaçırmasına aracılık edildiği belirtilerek Bahadır’ın 7.5 milyon liralık alacağının ödenmesi istendi. Çekilen ihtarnamelerde sonuç alınamayınca savcılığa ek dilekçe verildi. Ek dilekçe ile listede yer alan isimlerin de soruşturulması, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde deva eden davaya dahi edilmeleri istendi. Söz konusu isimler arasında Garanti Koza’nın yöneticileri Mehmet Şükrü İlkel, Ahmet Murat Binark, Serhan Baykal, Münir Şişkolar, Ergül Hacimk, Mustafa Büyüksandalcı ile Dr. Yusuf Elgörmüş, Av. Tevfik Gür, Esat Ulu, Rahmi Kamaç, Yusuf Araz gibi isimler yer aldı.

EV SAHİPLERİ DE DAVA AÇABİLİR

Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, ortaya çıkan durumdan tüketicilerin ciddi mağduriyetlerinin oluştuğuna işaret ederek “Bu durum Tüketici Hukuku’na göre gizli hukuki ayıptır. Ve bu ayıbı satıcının hile ile gizlediğinde ötürü 5 yıllık zaman aşımına da tabi değildir. Konutların kullanım ömrü boyunca hak iddia edilebilir. Ev sahipleri uğradıkları bir zarar durumunda tüketici mahkemesi nezdinde haklarını arayabilir. Şu halde bile tüketiciler birlikte hareket ederek bu konutları yapan müteahhitleri karşı dava açıp onların mallarına tedbir koydurabilir” dedi.

Hürriyet