Kabataş iskelesi Martı projesi için ÇED Süreci başladı
Kabataş iskelesi Martı projesi için ÇED Süreci bugün başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kabataş iskelesi Martı projesi için hazırlanan dosyasını onayladı ve ÇED Sürecini başlattı… Peki Martı projesi ne zaman bitecek? Kabataş iskelesi çalışmaları ne zaman bitecek? Kabataş iskelesi Martı projesi kaça mal olacak? İşte cevaplar…
Kabataş iskelesi Martı projesi için hazırlanan proje tanıtım dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edildi ve projenin ÇED Süreci bugün başladı.
İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre; İstanbul’un Beyoğlu İlçesi Ömer Avni Mahallesi mevkiinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapımı planlanan Kabataş Deniz Terminali İskeleleri, Dolgu ve Yakın Çevresi Revizyonu projesi ile ilgili olarak İstanbul Valiliği’ne sunulan Proje Tanıtım Dosyası (PTD), Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 17. maddesi doğrultusunda incelenerek uygun bulundu ve projeye ilişkin ÇED Süreci başladı.
Martı projesinin maliyeti?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak Martı projesinin maliyeti, 542 milyon 500 bin TL (183 milyon 900 bin Dolar) olarak hesaplandı.
Kabataş Martı projesinin detayları
Projenin tanıtım dosyasında yer alan bilgilerden önemli detaylar şöyle;
– Mevcut Kabataş Dolgu ve Deniz Terminali Alanı; Marmara Denizi’nin kıyısında, İstanbul Boğazı’nda, geri hizmet alanları ile birlikte toplam 57.948 m² alan üzerinde yer almaktadır. Alanın, 52.323 m²’si açık alandır. Toplam bina inşaat alanı 40.143 m² olmakla birlikte, bina taban alanı ise 2.625 m²’dir. Mevcut deniz terminalinde 5 iskele ve 3 adet rıhtım yer almaktadır.
– 2011 yılında hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası (“ÇED Gerekli Değildir” Kararı 09.08.2011 tarih ve 14854 sayılı yazı, Ek 6) alınan PTD) kapsamında toplam kullanım alanı 57.948 m² olan deniz terminali kapsamında; 17.362 m² dolgu ile 3 adet yeni iskele yapılması planlanmıştır.
– Bölüm 1.a.’da belirtilen gerekçelerden dolayı projede revizyona gidilmiştir. Revize proje ile yerleşim alanı, toplam 65.700 m² olacak şekilde planlanmıştır. İskele ve rıhtımlardaki yeni düzenleme ile mevcuttaki 5 iskeleden 4’ü sökülerek yerine 4 adet yeni iskele yapılacaktır.
– Yeni yapılacak bu 4 iskeleden, soldan sağa sırasıyla ilk iskeleyi İDO, sonraki iskeleyi İBB Şehir Hatları ve son 2’sini de DENTUR işletmeleri kullanacaktır.
– Projenin yaklaşık 650 m’lik deniz kısmı ise yanaşma rıhtımı olarak kullanılacaktır (Ek 2). Proje ile yeni hatlar açılarak sefer sayıları arttırılacaktır. Böylece sefer düzenlenen Kınalıada, Adalar, Bostancı, Bakırköy, Sarıyer, Bursa iskelelerinin dışında Üsküdar, Yalova vb. iskelelere yeni seferler düzenlenebilecektir.
– Proje kapsamında alanda feribot ve deniz otobüslerinin yanaşabileceği 650 m uzunluğunda bir rıhtım oluşturulması planlanmıştır. Söz konusu rıhtıma 1350 DWT kapasitesinin altındaki feribot ve deniz otobüsleri yanaşacak olup, bu rıhtımdan herhangi bir şekilde yükleme ve boşaltma yapılmayacaktır.
– Proje kapsamında inşaat aşamasında günde ortalama 250 kişi, işletme aşamasında ise 100 kişi çalışması planlanmakta olup, iş yoğunluğuna göre değişkenlik gösterecektir.
– Proje kapsamında görevlendirilecek tüm personelin ihtiyaçları Kabataş Deniz Terminali sahasında bulunan tesislerden sağlanacaktır.
Kabataş Martı projesi ne zaman bitecek?
Projenin iş takvimine göre projede çalışmaların Aralık 2018’de sona ermesi planlanıyor…
imarpanosu.com