970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Kentsel dönüşümde ‘Bekleyen kalmasın’ değişikliği

Bugünden itibaren yapı ruhsatı çıkmamış olsa bile proje onayının ardından yıkım ve kazı yapabilecek kentsel dönüşüm müteahhitleri. DKY Ada lansmanında görüştük DKY inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ile…

Emre KULCANAY yazıyor…

Mart ayındaki DKY Sahil lansmanındaki konuyla ilgili açıklamasının ardından Temmuz ayında yayımlanan ve bugünden itibaren yürürlüğe girecek İmar Yönetmeliği’ni hatırlattım.

Ali Dumankaya, Mart ayındaki basın toplantısında ilginç bir öneride bulunmuş ve “Yapı ruhsatları, yıkım ruhsatından önce verilsin… Çünkü; doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerinin sonlandırılması süreci uzatıyor. Kentsel dönüşüme özel bir format getirilmesi gerekiyor. İşin ucunda binlerce insan var” demişti.

Biz de bu ilginç öneriyi köşemize taşımış, gelebilecek eleştirileri yazmıştık…

O YAZIYI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

Ali Bey’in önerisini 3 Temmuz’da yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 59uncu maddesinin 3üncü fıkrasında okuduk. Değişiklik ile ‘özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı beklenmeden mimari proje onayına müteakip kazı izni verilmesi imkanı getirildi’…
Değişiklik, büyük yatırımlarda projelerin hazırlanması ve ruhsatın düzenlenmesi için geçen 3-4 ay gibi bir süre zarfında kazı yapabilmenin önünü açarken, yatırımcıya da zaman kazandırdı.

Ali Dumankaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın köşemizde de duyurduğumuz uyarısını dikkate almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Kentsel dönüşümü hızlandıracak, güzel bir hamledir” dedi…

İmar Yönetmeliği demişken…

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği, yürürlüğe girmesine bir gün kala rötuşa uğradı.

Dünkü (Cumartesi) Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile müteahhitlerin en çok ilgilendiği yapı ruhsatı ile ilgili olarak şu fıkralar eklendi:

“(3) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce riskli yapı tespiti yapılmış ya da riskli alan kapsamına alınmış olup, maliklerin en az üçte ikisi ile noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmiş olup yapı ruhsatı düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri, talep edilmesi halinde 1/10/2017 tarihinden önce yürürlükte olan Yönetmeliğe göre sonuçlandırılır.”

“(4) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce ruhsat alınmış olup, inşaatı devam eden yapılara ilişkin ruhsat süresi içerisinde yapılan tadilat ruhsatı başvuruları; talep edilmesi halinde ruhsatın düzenlendiği Yönetmeliğe göre sonuçlandırılır.”

Yani, 3 Temmuz’dan önce riskli yapı tespiti yapılmış projeler, talep edilirse eski yönetmelikle ruhsat alabilecek. Bu değişiklik, ‘Bekleyen projelere atılmış bir can simidi’ olarak yorumlandı kentsel dönüşüm çevrelerinde…

İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK İÇİN TIKLAYIN!

PLANLI ALANLAR TİP İMAR YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYIN!

Değişiklik, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım tarafından ‘Bakanlığın mağduriyete izin vermemesi’ şeklinde yorumlandı. Durbakayım, yaptığı açıklamada “Bakanlık, Haziran 2017 tarihli yönetmelik kapsamında kazanılan hakların kullanmasının önünü açtı. Yeni yönetmelik kapsamında, Haziran 2017 tarihinden geçerli olmak üzere riskli bina tespiti yapılan ve 2/3 noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmış olan binaların yenilenmesindeki muafiyetlerin kaybolmadığı vurgulandı” tespitini paylaştı.

İNDER BAŞKANI NAZMİ DURBAKAYIM’IN AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYIN!

Değişikliğe dair detayları Türkiye’nin imar ve kentsel dönüşüm platformu imarpanosu.com‘da okuyabilirsiniz…

Emre KULCANAY / imarpanosu.com